Muziekcafé poppodium Metropool: stukje New York in Enschede

Eind 2021 zijn er grootse plannen om de verschillende ruimtes van Poppodium Metropool in Enschede opnieuw in te delen. Voor het bijbehorende café zijn er ook plannen. Poppodium Metropool wil gaan voor ruimere openingstijden en dus een breder publiek aantrekken, een ‘huiskamer van de stad’ zijn. Daar is meer voor nodig dan een opfrisser. Interieurontwerper Hans Kodden van Skab Interieur gaat de uitdaging aan en zorgt voor een ware metamorfose.

Het eerste plan is de boel opfrissen met een nieuw barfront en wat nieuw meubilair. Maar na een tweede overleg komen hoofd horeca Anjo Ordelman, manager operations Michiel Toenink, en concept development manager van InBev Arjan Knoppert samen met interieurontwerper Hans Kodden tot de conclusie dat er meer nodig is om een bredere doelgroep te bereiken. Ze besluiten een compleet nieuw café te ontwerpen met een wow-effect. Hans: “Mijn opdracht was om een warm, functioneel, stoer ontwerp te creëren met een dikke knipoog naar het rock-’n-roll-gevoel dat hoort bij een muziekcentrum. Verder gaven ze me carte blanche.

Art deco meets rock ‘n roll

Al snel borrelt het brein van Hans van de ideeën. Hij levert een ontwerp waarin rock-’n-roll en de jaren dertig art-deco-stijl elkaar ontmoeten. “Stel je een oude, verlaten muziekzaal voor in art-deco-stijl, in New York. Een plek waar krakers hun sporen hebben achtergelaten en zich hebben uitgeleefd op de muren met graffiti en kunst.” Die sfeer heeft Hans fantastisch tot leven weten te brengen: “Muren met art deco decoratie en in goud geschilderde portretten van iconische muzikanten. Een lambrisering van bruin marmer omlijst met messing profielen. Een art-decobar onder een industriële New Yorkse buitenmuur van 8 meter hoog met brandtrap en twee typisch New Yorkse balkons, die een perfecte plek zijn voor een dj of vip-deck. Achter de ramen in deze ‘gevel’ hangen monitoren waarop op maat gemaakte video’s geprojecteerd kunnen worden. Aan de bars staan heerlijke, old school draaibare barkrukken van Satelliet. De stof al net zo art deco als de tegels aan de bar.” De bar staat, in tegenstelling tot eerst, recht tegenover het podium. Hans: “Met deze nieuwe indeling kun je rustiger een drankje bestellen en ontstaat een natuurlijke scheiding tussen de dansers en barhangers.” Overdag staan er nu tafeltjes in het café en kun je er lunchen. Als de schemer valt is het nog steeds de perfecte plek voor concertbezoekers om een biertje te drinken voor de show en om na afloop nog even napraten onder het genot van een drankje. Een sterk doordacht ontwerp waarbij alle elementen samenkomen: van de verlichting, gekozen materialen tot aan de kleuren en de prachtige kunst aan de muur. Dit is dé ‘one-in-a-million’ plek waar alles samenkomt!

Ontwerp: Skab Interieur, Hans Kodden

Gerelateerde artikelen: