Food&i, het nieuwe bedrijfshorecaconcept van Facilicom

Duurzaam en uitnodigend, informeel en flexibel: Facilicom werkte tijdens de pandemie aan een vernieuwend cateringconcept voor hun klanten in de office-markt. De eerste pas geopende Food&I in Schiedam maakt de belofte meer dan waar.

Facilicom wilde na de lockdowns niet terugkomen met meer van hetzelfde op het gebied van bedrijfscatering. Door Het Nieuwe Werken was het concept van ‘het kantoor’ al veranderd de afgelopen jaren: meer flexibiliteit en ruimte voor ontmoeten, minder vaste werkplekken. Nu is ook ‘de kantine’ aan de beurt. Melissa de Waal (projectmanager bij Facilicom), Silke Roelofsen (formulemanager bij Food&i) en interieurontwerper Izabela Cwiklinska van Studio Iska werkten het afgelopen jaar intensief aan de flagship van Food&i in het eigen pand van Facilicom in Schiedam. De drie kregen de vrijheid van Joost Smaal, eindverantwoordelijk voor de nieuwe food & beverage-divisie binnen het dienstenpakket van Facilicom. Facilicom is een van de grootste dienstverlenende organisaties in Nederland - met een werkterrein dat zich uitstrekt van schoonmaak, beveiliging, facility management, bouw & installatie tot catering.

Puur & gezond

Melissa en Izabela kenden elkaar al van het eerste concept van Food&i, LivingLab, voor het bedrijfsrestaurant van kantoorpand Willemswerf in Rotterdam. In dit - eigen - pand in Schiedam hadden ze meer vrijheid om de uitstraling van Food&i uit te diepen. Silke Roelofsen schoof aan om de toolkit te ontwikkelen van Food&i, geschikt om op maat in te vullen bij de klant. “Duurzaamheid is een belangrijk uitgangspunt van Food&i, met een aanbod dat vrij is van e-nummers; puur, gezond en met ketenverantwoordelijkheid. Dat betekent - hoe populair ze ook zijn - geen avocado’s in verband met de food miles, low waste, minder vlees en meer plantaardig. Bij Food&i wordt zo veel mogelijk ter plekke bereid, je krijgt letterlijk een kijkje in de keuken. Alles is vers en zelfgemaakt, de basis komt uit twee zogenoemde ‘dark kitchens’, uitgereden door New Fork, ook van Facilicom.”

Third place

Ondanks de grote mate van vrijheid, waren er ook vaste waarden, herinnert Izabela zich: zoals het geel-oranje-rood uit de huisstijl en het prominente donkerrode plafond in de ruimte op de veertiende etage. Maar ook: de hoge raampartijen rondom en het waanzinnige uitzicht op de havens en de skyline van Rotterdam. “De uitdaging lag in het creëren van een functionele ruimte voor hybride werken – ‘third place’ in combinatie met de uitstraling van Food&i en het duurzaamheidsaspect. Duurzaamheid zit ook in het werken met wat er al is”, stelt Cwiklinska. Ik houd ervan om dingen te doen die eigenlijk net te moeilijk zijn. Ik leg de lat hoog en zo blijf ik mijn opdrachtgevers en mijzelf prikkelen. De ontwerpster koos - samen met het team - voor stoelen in pittig geel en rood - van het gespoten frame tot de stoffering van gerecyclede materialen. De groene meubels - en veel planten - zorgen voor rust en evenwicht in het geheel. De Waal: “Het was een mooi proces om samen de materialen te kiezen. Bij Satelliet hadden we ruime keuze uit duurzame opties, zoals de PSF-tafelbladen van hergebruikt kunststof.”

Tekst gaat verder onder de fotogalerij

Cwiklinska stelde bijzondere gordijnen voor: een semi-transparante stof met overlopend kleurenpalet van rozig-rood, naar zachtgeel onderaan, een gedurfde keus. Nadat het eerste monster was gemaakt, schrokken we samen van de intensiteit van de kleuren, geeft De Waal toe. Toen het juiste sample van de stof arriveerde, nodigde de ontwerpster de gebouwmanager uit om ze te beoordelen. “Hij is toen naar de veertiende etage gegaan met een club medewerkers. In alle vrijheid mochten ze meedenken. Ze vonden de stof gelukkig geweldig”, zegt Cwiklinska met een glimlach. “Het is belangrijk dat deze zogenoemde ‘third place’ - na het kantoor en de thuiswerkplek de derde locatie waar gewerkt wordt - van iedereen is.” Inmiddels is ook echt iedereen helemaal om, voegt De Waal toe. “De gordijnen verzachten en verbinden de kleuren van het ontwerp, zonder het zicht op de omgeving te verliezen.” Hoewel Food&i nog maar een paar weken open is en er nog veel te verbeteren valt, zijn de drie meer dan enthousiast. Het is druk op de veertiende etage, en zeker niet alleen tussen twaalf en twee. Roelofsen: “We gaan om acht uur open, we hebben barista-koffie en een lekker ontbijt. Je ziet dat medewerkers zich welkom voelen om hier bij te praten, een korte vergadering te houden of samen te lunchen. Sommige mensen komen hier niet meer weg, die zie ik de hele dag ontmoeten en werken. Food&i is daarmee echt de ruimte die inspireert tot samenwerken, maar ook een ruimte waar je kunt genieten van gezelligheid en goed, duurzaam eten.”

Gerelateerde artikelen: