Donna's Social Club brengt seventies weer tot leven

De enorme struisvogel voor het raam lacht je al toe. Hier moet je zijn voor een culinaire belevenis die je nog niet eerder hebt gehad. Een Amerikaanse seventies diner, maar dan anno 2022. Frisse pasteltinten, rollerskates, discoballen, elke avond een dj in de zaak en Amerikaans comfortfood op de kaart. Maar wel met voldoende vegan opties.

Emile Bos en zijn compagnon Tom Bullinga hadden hun eerste zaak Florentin, ook wel Flo, eigenlijk nog maar twee jaar open toen het idee voor een tweede zaak ontstond. Best een spannend plan zo in coronatijd. Maar Flo liep storm in de maanden dat de zaak open kon en het take-away concept sloeg aan. Daarmee hielden ze hun hoofd goed boven water.

Saturday Night Fever

Eerst was er het plan om een sushibar te openen. De eerste schetsen waren zelfs al gemaakt door interieurontwerper Manon de Groot, maar toch zat er iets Emile niet helemaal lekker. Hij wilde een zaak die ook ’s avonds nog publiek zou trekken tussen 23:00 en 3:00, want Groningen is een studentenstad waar ook in de avond nog geborreld wordt. Dat zag hij in een sushizaak niet zo snel gebeuren. Langzaam groeide er een ander idee. Emile: “Ik ben een fan van house- en discomuziek, dus ik ben gaan nadenken over een concept waarin muziek een hoofdrol zou krijgen. Toen kwam ik uit bij de retrostijl van de jaren zestig en zeventig. Die sfeer van de film Saturday Night Fever, daar had ik een goed gevoel bij.”

Discoballen en rollerskates

Emile vindt het concept achter een horecazaak van groot belang. “Natuurlijk staat de kwaliteit die je biedt voorop, maar daarnaast moet ook de marketing kloppen. Ik kom veel in Amsterdam en andere grote steden en daar zie ik zaken waar alle elementen het concept versterken: van de akoestiek, tot het licht, de geur, het personeel, de bedrijfskleding en het menu.” De typische Amerikaanse diner vormde zijn inspiratie voor het interieur dat door Manon de Groot, ontwerper in opdracht van Dofine werd uitgewerkt. “Manon heeft dit ontzettend goed uitgewerkt. Ze heeft de dinersfeer echt naar deze tijd getrokken. Eyecatchers zijn de struisvogel, het plafond met het groen, de discoballen en rollerskates en ook de dj-booth met retro-tv’s waarop oude films gespeeld kunnen worden. Satelliet heeft ons kunnen helpen aan een toffe mix van meubelen in mooie materialen en met die retrolook.”

Van milkshakes en hotdogs tot taco’s en sorbets

Natuurlijk moest ook het eten kloppen. En de eerste associatie met Amerikaans eten zijn hamburgers, hotdogs en milkshakes. En ja, dat comfortfood is inderdaad te vinden op de kaart. Emile: “Amerikaans eten was natuurlijk lang taboe, omdat het te vet en te zout is, maar we zorgen voor een verfijnde twist en bieden daarnaast veel vegan opties, maar ook taco’s en elementen uit de cajunkeuken. Het team van Flo heeft tijdens de lockdown veel proef-gekookt om tot een geweldige kaart te komen.” Inmiddels is ook het team van Donna’s Social Club helemaal compleet. “Daar waren we in het begin nog wel bezorgd over, door het tekort aan personeel. Maar het is helemaal goed gekomen. Ook dat is rond. Het zijn twee aparte bedrijven, maar wel onder één paraplu. Ik ben erg blij met de mensen die we hebben.”

American diner, maar dan eigentijds

Via ontwerpbureau Dofine ging Manon de Groot voor Emile en Tom aan de slag met het ontwerp van Donna’s Social Club: “Ze hadden een heel duidelijk idee over het concept. De wens was het creëren van een sfeer zoals in een American diner. En mijn taak was om die sfeer wat meer naar het nu brengen. Ik vond het best een gewaagd idee. Veel restaurants gaan voor een rustig geheel en door de spannende kleuren zoals roze en groentinten en een zwart-wit geblokte vloer, zoek je wel de grens op en moet je ervoor waken dat het geen kermis wordt. Ik vind dat het een heel hip en funky geheel is geworden. Op het plafond heb ik gekozen voor veel kunstplanten en er hangen discobollen en rollerskates. We hebben een grote struisvogel laten maken die je vanaf buiten al heel goed achter de hoge ramen ziet staan. Het leuke is ook dat we binnen het concept nog drie verschillende sferen hebben gemaakt. Als je binnenkomt is blauw de overheersende kleur, de ruimte daarna is vooral roze en achterin is er echt een clubsfeer. We hebben precies de meubelen gevonden die bij die sferen pasten. Zo blijft het voor een gast ook afwisselend.”

Gerelateerde artikelen: