WERKMAN in Groningen: succesvolle samenwerking tussen vader en zoon

De grote glazen gevel van het pand is niet te missen als je de Grote Markt in Groningen op loopt. Na een flinke verbouwing in een totale periode van 3,5 jaar, is stadscafé WERKMAN sinds een aantal maanden open voor gasten. De ondernemer achter WERKMAN is Maurijn Westerhof, die dit project in samenwerking met zijn vader Bert Westerhof heeft gerealiseerd. Waar Bert al even meegaat, staat Maurijn nog maar aan het begin van zijn horecaloopbaan. En dat pakt hij meteen groots aan met WERKMAN, waar je kunt 'eten, drinken, dansen en werken'.

Adviseur

Meteen na opening lijkt het concept de juiste snaar te raken. Gasten voelen zich thuis in het all-day concept en komen dan ook letterlijk voor ieder moment van de dag langs; van een kopje koffie tot een cocktail. De reden voor het direct aanslaan van het concept is volgens Maurijn het uitgebreide onderzoek wat er voorafgegaan is aan het concept WERKMAN, maar ook zeker de samenwerking met zijn vader Bert die zijn sporen in de horeca ondertussen wel verdiend heeft. “Bert is ontzettend goed ik het zakelijke, het financiële gedeelte van het ondernemerschap. Ik zie hem dan ook echt als adviseur. Ik richt me meer op de hospitality-kant van een concept, dat het op de vloer loopt zoals het moet lopen”, zegt Maurijn.

Bert haakt hierop in. “Het is een andere tijd ten opzichte van 20 jaar geleden, dus laat ik graag ruimte voor de nieuwe generatie. Je vult elkaar aan waar nodig, maar ik neem steeds meer de rol in dat ik over de schouder meekijk en vraag: heb je hier al aan gedacht?” Het was eigenlijk nooit de intentie van Maurijn om in de voetsporen van zijn vader te treden, maar de kans die zich voordeed was te mooi om te laten schieten. Ook omdat in hetzelfde pand al twee andere zaken van Bert zaten: Ocean 41 en Club Kokomo. Maurijn was van plan de beste partijen te verzamelen die hem konden helpen bij het vormgeven van het concept van WERKMAN. In diezelfde periode was een andere zaak van Bert, Paviljoen van de Dame, genomineerd voor de Entree Award: Best Restaurant & Bar. Ze wonnen nét niet, maar Maurijn besloot zich te verdiepen in de andere genomineerden. De naam die toen een aantal keren naar voren kwam, was die van Rob Bongers van Horeca Development. “Ik heb direct contact gezocht, en zo is de bal eigenlijk gaan rollen”, zegt Maurijn.

Marktonderzoek

Hij gaat verder: “Ik ben van mening dat je een concept moet bedenken op basis van de locatie en het pand. De reden dat dit concept zo goed bij het pand past is omdat we het heel conceptmatig hebben aangepakt. Met Rob hebben we marktonderzoek gedaan om het concept vorm te geven en de doelgroep te specificeren.” Wat dat betreft zijn Maurijn en Bert daarin ook echt twee verschillende ondernemers. Maurijn legt uit: “Bert handelt vanuit passie, ervaring en de kracht om dingen zelf te regelen. Ik daarentegen kijk vanuit mijn studie anders naar dingen. Ik zet eerder de stap om een team te creëren zoals we dat met WERKMAN ook hebben gedaan. Een partij voor de naam en identiteit, voor het interieur, voor het lichtplan, marktonderzoek en zo verder, voor ieder element een specialist."

“Dat botst ook wel eens”, zegt Bert lachend. “Maar zonder wrijving geen glans. Je moet onderscheidend zijn, anders red je het in veel gevallen niet. Maurijn weet goed wat hij wil en heeft daarmee iets moois neergezet. Ik ben ontzettend trots op hem.”

De tekst gaat verder onder de fotogalerij

Realisatie: INRIS Bars & Restaurants.

De naam WERKMAN komt van de kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman, een Groningse kunstenaar die bekend stond om zijn expressionistische drukkunst. Niet alleen past de naam mooi bij Groningen als echte arbeidersstad vindt Maurijn, ook Leban interieur heeft zich voor de verschillende settings in WERKMAN dankbaar laten inspireren door de kunstenaar en zijn kunstwerken, wat zich heeft geuit in een zacht kleurrijk en - zoals ze zelf zeggen - ‘vrouwelijk’ interieur. “We hebben ze veel creatieve vrijheid gegeven. Het is een uniek pand voor een horecazaak met de nisjes, trappen en niveauverschillen, dus we wilden verschillende settings die het concept ‘eten, drinken, dansen, werken’ versterken”, zegt Maurijn. Bert vult aan: “Soms twijfelden we, of dat specifieke idee hetgeen was waar we naar op zoek waren, maar ze hebben ons zeker uit onze comfortzone en misschien zelfs wel uit ons stramien gehaald. Ik denk dat dat heel goed is geweest. De boodschap was ten slotte om naar de toekomst te kijken.”

Doelgroep

Waarom er voor dansen en werken is gekozen in het concept naast eten en drinken, is ook een conclusie die voortkomt uit marktonderzoek. “In Groningen is er weinig horeca waar er tussen 22.00u en 01.00u ’s avonds iets gebeurt, terwijl dag, avond en nacht hier samenkomen op de Grote Markt. Wij hebben dus niet gekozen voor een dansvloer met keiharde muziek, maar voor een setting waarbij gasten die hier op vrijdag- en zaterdagavond dineren, kunnen genieten van positieve vibes met een live DJ. Hierdoor hopen we dat ze nog even een cocktail blijven drinken in plaats van uit te wijken naar een andere zaak.” Hij gaat verder: “Buiten het feit dat ‘werken’ goed bij de naam past, willen we de doelgroep met de laptop onder de arm ook graag een plek bieden. WERKMAN heeft naast de begane grond ook nog twee verdiepingen. Hoe hoger je komt, hoe moeilijker het vaak is om deze ruimte te vullen. Dus hebben we ervoor gekozen om de bovenste verdieping uit te rusten met meer stopcontacten zodat er gestudeerd en gewerkt kan worden”, zegt Maurijn.

Het is duidelijk voelbaar dat beide heren veel vertrouwen hebben in het concept wanneer ze over WERKMAN praten. Volgens Bert komt dat omdat hun kracht ligt in het creëren van momenten. “Mensen in de horeca hebben het altijd over beleving, maar komen vaak niet verder dan het te roepen. Het gaat over de manier waarop en hoe je je service verkoopt. Als je daar dieper op ingaat kun je momenten creëren, en dat is wat ons als organisatie kenmerkt”, aldus Bert.

Op zo’n 15 plekken in het pand komt de naam en identiteit van WERKMAN op verschillende manieren terug in het interieur en exterieur. Niet alleen de naam en identiteit van WERKMAN zijn verwerkt, maar ook elementen uit Nicolaas Hendrik Werkman zijn terug te vinden. Velen herken je pas na meerdere bezoeken.

Gerelateerde artikelen: