BRASS: Uniek 'stads' terras tussen nieuwbouw en natuur

Restauranthouders Maarten Kropman en Jolien Konings wilden ruimer gaan wonen met hun jonge kinderen. Ruimer dan de Nijmeegse binnenstad toeliet. In de nieuwe wijk Grote Boel in Nijmegen-Noord, richting Oosterhout, besloten ze een huis te laten bouwen. Ze werden fan van de omgeving en openden midden in de nieuwe wijk Grand café-restaurant BRASS.

Het is de locatie in combinatie met het interieur, zowel binnen als buiten, verklaart Kropman het instant succes van BRASS. Hoewel, instant, een week na de opening in oktober 2020, moesten de deuren al weer dicht: lockdown nummer 2. Maar het stel is inventief dus werd koek-en-zopie vanaf het terras verkocht en take away-boxen. Toen afgelopen voorjaar de deuren openden, stroomde het terras letterlijk vol. “Dit is compleet nieuw voor Nijmegen, buiten het centrum heb je weinig. Wij zitten aan de rand van Nijmegen-Noord, met een meer voor de deur en zicht op de stad. Een Vinex-locatie in het groen, maar wel met allure.”

BRASS is een zaak met marmer, roze stoffen, goud, een wereldse sfeer. Die sfeer is ook doorgetrokken naar het royale terras, met een ‘boven’ met buitenbar, en een lager gelegen loungedeel. De elegante, warme en gestoffeerde sfeer vind je ook buiten, met ronde loungebanken, rondom een parasol, maar ook ‘tweetjes’ en twee, drie verschillende soorten stoelen, met leuningen en kussentjes - zodat je de hele dag lekker zit. Op het lager gelegen loungedeel, zit je direct aan het water van de Oosterhoutse Plas, bij wijze van spreken tussen het riet. “Op een zondag hebben we hier voor de lunch soms al 150 gasten gehad voor koffie en ontbijt.”

Dat gaat de hele dag door, eetmomenten lopen in elkaar over. En de doelgroep is breed; gezinnen met kinderen uit de buurt, maar ook mensen die echt omrijden voor de locatie en onze sfeer.” Het stel wil alle gasten ruimte en rust bieden, en besloot het terras ruim op te zetten, met 180 couverts, terwijl daar ook tot wel 250 zitplaatsen zouden passen. “Zo blijft het voor iedereen prettig, en dankzij de sfeervolle meubels toch ook knus.”

Om alle drukte te verwerken, bedachten ze een slim systeem met de buitenbar in de roze zeecontainer. “Het kassassysteem verdeelt de bonnen automatisch. Bonnen die compleet buiten uitgeserveerd kunnen worden, gaan naar de container, de andere bonnen naar binnen. Dat scheelt het personeel veel onnodige meters lopen.”

“Drie grote schuifpuien kunnen helemaal open als het moet, zodat binnen en buiten letterlijk in elkaar overlopen op zonovergoten dagen. Maar onder de luifel zit je ook op mindere dagen, en zelfs op winterse dagen nog heerlijk. Onder de luifel kunnen we veertig gasten kwijt. Dat is natuurlijk altijd leuk, die extra bezetting, maar we doen het ook voor de sfeer. Het geeft kleur en reuring aan je terras, en daarmee ook je zaak binnen. Zo hebben we toch een stukje 365-dagen terras.“

Gerelateerde artikelen: