Seen in Milano 2022

Na een flinke pauze van drie jaar kon Milaan afgelopen juni de internationale meubel- en ontwerpwereld weer ontvangen. Als vanouds was het niet, de wereld lijkt definitief veranderd, maar Milaan blijft onbetwist het designmekka. Trends in overvloed, van dromerige aquareleffecten, tot kiezelvormige zitmeubels en het interieur als kleurrijke playground.

Trend: Pebblicious

Ronde vormen zien we al langer in het interieur, zeker in zitmeubels en stoelen. Die trend zet zich stevig voort en lijkt daarbij een andere ontwikkeling te omarmen: die van natuurlijke vormen en materialen. Banken en stoelen als afgeronde kiezels, uitgevoerd in warme wollen stoffen, maar ook pure materialen zoals metaal en hout maken het beeld compleet.

Koddig

De zithoek van Patrizia Urquiola voor het Italiaanse designmeubelmerk Moroso heeft iets aandoenlijks; de bijna koddige met de ronde oversized zit geeft een grappig contrast op een fijn frame. Ook de bijpassende salontafels volgen de ronde keivorm, voor een afgerond silhouet.

Pebbles

Een bank als een combinatie van gestapelde zwerfkeien; maar dan lekker zacht uitgevoerd in wol. De dames van de Zweedse designstudio Front trekken de pebble-trend helemaal door. Het Italiaanse Moroso pakte er flink mee uit met een presentatie in hun showroom midden in Milaan.

Eiland

Als een kiezelvorming eiland gaf Secolo hun zitmeubel Tateyama vorm. Secolo is een jong meubelmerk, gevestigd in Londen en Milaan. Hun meubels komen uit ambachtelijk werkende Italiaanse fabrieken, hun uitstraling is fris en eigentijds.

Pingu

Afgerond en glanzend, met in de verte de looks van een pinguïn. Secolo, een Engels-Italiaans meubelmerk dat debuteerde tijdens de meubelbeurs van Milaan, is opgericht door twee jonge Italiaanse en een Engelse ontwerper, die elkaar leerden kennen tijdens hun studie in Londen.

Keigoed

Campiello is een comfortabele fauteuil met beschutting door de hoge leren rug. Die lijkt een grote kei te omsluiten, aangevuld met een aantal rolvormige kussens. De stoel is een heruitgave in de collectie van Zanotta en al in 1984 ontworpen door Jonathan De Pas, Donato D'Urbino en Paolo Lomazzi.

Za:za

Met de looks van grijze keien, maar zacht en gestoffeerd, dat is de bank Za:za van het designduo Zeven uit Venetië. Zij maakten hun comfortabele zitmeubel voor het Italiaanse merk Zanotta.

Trend: Watercolours

Doorgelopen waterverfkleuren, het effect van water op hout en zout en regendruppels die het dessin bepalen van het patroon op het tafelblad. Ontwerpers en merken spelen met water en aquareleffecten en dat levert een even dromerige als bijzondere sfeer op met haast vloeibare vormen.

Regentafel

De Spaanse kunstenaar en designer Andere Monjo laat de regen bepalen hoe haar ontwerpen eruit zien. Grote vellen met pigmenten erop legt ze buiten in de regen. Hoe en waar de druppels vallen en vervolgens uitvloeien, bepalen het uiteindelijke dessin dat ze vertaalt naar tafelbladen. Haar regentafels waren te zien in de presentatie van het Franse La Succulente op het Alcova-terrein in het zuiden van Milaan.

Schoon water

Het Italiaanse merk I’m nativ maakt stoffen van hergebruikte materialen, waaronder plastic van PET-flessen. Bijzonder is dat de stoffen biologisch afbreekbaar zijn, door toevoeging van bacteriën. Onder bepaalde omstandigheden én toevoeging van water lossen de stoffen op. Zonder microplastics in het water achter te laten.

Dobberen

De zwaartekracht weerstaan, die sfeer roept de installatie ‘Defy Gravity’ op, van het Nederlandse designinterieurmerk Moooi in Milaan. Het kleed ‘Liquid Layers’ van de Nederlandse ontwerper Claire Vos laat het interieur dobberen op de vloer. Moooi lanceert ook een room fragrance bij deze sfeer: Indigo Hotto.

Simple chic

Ontwerper Johan Lindau wilde iets bijzonders maken van een eenvoudig materiaal: multiplex. Hij besloot de platen te behandelen met een transparante kleurbeits met de looks van aquarelverf. Vervolgens zaagde hij de platen in verstek om ze op het oog naadloos te verbinden tot bijzettafels die ook als kruk dienst kunnen doen. Dankzij het handvat zijn ze gemakkelijk verplaatsbaar in het interieur.

Als een meer

Het Oekraïnse designmerk Noom combineert een meervormige spiegel met een metalen frame in de kleuren van een meer: van lichtblauw, turquoise tot diep donkergroen. Het resultaat is een even artistiek als functioneel object voor het interieur.

Osmose

Designstudio llot llov uit Berlijn combineert natuurlijke processen met een zelfontwikkelde techniek om bijzonder plaatmateriaal te maken. Hout wordt eerst behandeld met een transparante beits. Vervolgens komen hoopjes zout nog op het natte hout, en begint het proces van osmose. Het zout neemt vocht en pigmenten op. Waardoor - eenmaal droog - een uniek en grillig patroon ontstaat. Drankenkabinet Brut is gemaakt van (deels rondgebogen) platen Osis.

Trend: Sticks & Stones

Een spel van rank en rond, dat is een vormentaal die zich ontspint in de veelheid aan ontwerpen op de meubelbeurs en in de showrooms in Milaan. Opvallend vaak zien we ronde sticks en stokken, gebogen en gevormd tot frames waarop zachte gestoffeerde ‘stones’ zorgen voor zitcomfort. Het resultaat is een even vriendelijke als vrolijke en heldere stijl.

Ragfijn en robuust

Ragfijn en toch robuust, dat is stoel Nena uit de 2022-collectie van Zanotta. Zitting en leuning zijn rond als afgeslepen kiezels, uitgevoerd in zonnig geel met een mooi contrast van het ranke zwarte frame. Ontwerp van ontwerpduo Lanzavecchia + Wai.

Noom

Het Oekraïense merk NOOM moest dit voorjaar alle productie verplaatsen naar omliggend landen. Vanuit Polen komt nu stoeltje Gropius CS1, een aimabel en rond ontwerp, alsof het in elkaar is gebogen van zachte ronde vormen.

Round & Round

Vrouwelijke vormen en sterk ontwerp: dat is het handschrift van de Spaans-Italiaanse ontwerper Patricia Urquiola. Dit keer voor het Franse Coediton, begeeft ze zich met Dalya midden in de trend van ‘sticks & stones’, met een frame van zwarte houten sticks en rondgevormde en zachtgestoffeerde zitting en rugleuningen.

Biscuit

Met een referentie naar gebogen houtstoelen, maar toch echt van metalen buizen aan elkaar gelast. Biscuit is het eigenwijze, cartooneske ‘Mickey Mouse’-stoeltje van Buro Now in de collectie van Satelliet Originals - dat debuteerde tijdens Milaan dit jaar. Waar de naam Biscuit vandaan komt? Van de zachte, ronde zitting en rug: om zo een hapje uit te nemen.

Loop

De flamboyante ontwerper India Mahdavi waagt zich aan de klassieke techniek van rondgebogen houten sticks, voor Gebrüder Thonet Vienna. In knalrood met een zachte velours bekleding en een grapje in de leuning: een looping in het houten frame.

Steengoed

Ontwerper Bertrand Lejoly speelt met ‘stokken’ van verschillende dikte voor het frame van zijn salontafels Toto voor het Italiaanse merk Zanotta. De dunne sticks zijn van matzwart gevernist staal, de ronde sticks van geschilderd berkenhout. Een rond blad van groen Alpi-marmer ligt hier bovenop. De kleine tafels hebben een blad van geglazuurd staal.

Trend: Rainbow playground

Lekker speels en met alle kleuren van de regenboog. Ontwerpers en merken leven zich uit in sprekende ontwerpen, die uitblinken in een explosie van knallende kleuren. Dat levert tijdens de designweek in Milaan opvallend veel speelse elementen en speelbare elementen op die uitnodigen tot interactie of tenminste een glimlach.

Regenboog

Als een in steen gestolde regenboog: Solid Nature verraste het designpubliek in Milaan met een kleurenboog van verlichte natuursteen, een ontwerp van Sabine Marcelis en architect Rem Koolhaas. Het duo laat zien wat allemaal mogelijk is met dunne platen gekleurd en verlicht natuursteen.

Big talk

Rond als een regenboog ligt de gekleurde leuning op de stoel van Adam Goodrum voor het Zweedse Blastation. De robuuste stoel is van zichzelf al speels, dat wordt alleen nog maar versterkt door de gekleurde waaier, alsof het stofstalen zijn, die als kraag het ontwerp afmaakt.

Picknick

Somewhere, het ontwerp van de Nederlandse Wieki Somers voor Moroso, nodigt uit tot picknicken in het interieur. Oprolbare kleurige matrasjes en een plateau transformeren naar behoefte tot een zit- of ligplek.

Link & Loop

Het Nederlandse ontwerpers-stel Raw Color komt met twee bijzonder speelse zitmeubels voor het Spaanse merk Sancal. Link en Loop doen denken aan grote gestoffeerde paperclips of schakels. Ze nodigen uit tot loungen in allerlei houdingen.

Kleurplaat

Het Spaanse merk Sancal durft te experimenteren en schiet al seizoenen lang raak met expressieve en toch uitgebalanceerde meubels en interieurs. Studio Teklan combineert heldere kleuren tot een interieur dat toch verfijnd is. Met een opvallende hoofdrol voor blauw en groen.

Zitobject

Het Italiaanse designwerk Kartell kiest voor een heruitgave van Karelia, het ontwerp voor een kinderstoel uit 1964. Toen futuristisch, nu een klassieker en heel speelbaar dankzij het zachte materiaal en de grove ribbelvorm.

Gerelateerde artikelen: