Bar Basta: 'Milaan' midden in Utrecht

In Mijn Stek vertellen fervente bezoekers en vakgenoten over hun favoriete stek. Waar drinken zij hun koffie of schuiven ze aan voor de vrijdagmiddagborrel? Waar voelen zij zich thuis en waar ligt dat aan? Wat is het geheim van gastvrijheid? Deze keer drinken we koffie met Marco van Basten en Frank Rijkaard. De locatie? Hun eigen Bar Basta in Utrecht.

Wie

Voetbalhelden Marco van Basten en Frank Rijkaard verdienden hun sporen in de jaren tachtig en negentig in het internationale voetbal. Van Basten, de tweebenige technische spits, drievoudig Europees Voetballer van het Jaar en tweevoudig Wereldvoetballer van het Jaar, wordt wereldwijd erkend als een van de beste voetballers aller tijden. Ook Rijkaard bouwde zowel nationaal als internationaal een zeer succesvolle erelijst op. Beide heren speelden bij Ajax en AC Milan, en behoorden op het Europees Kampioenschap van 1988 tot de selectie van het eerste Nederlands Elftal dat ooit een groot toernooi won. Beiden waren na hun loopbaan voetbaltrainer, Van Basten speelde nog een tijd golf, Rijkaard had een eigen ondergoedmerk Underjeans. De laatste jaren maken ze deel uit van de Utrechtse Horeca Groep (UHG), sinds begin 2023 met Bar Basta, hartje centrum in de Domstad.

Waar

Utrecht, uiteraard. Van Basten, hoewel inmiddels langer Amsterdammer dan Utrechter, is nog altijd thuis in zijn ‘stadsie’. Frank Rijkaard - geboren en getogen in Mokum - is er inmiddels aardig thuis. Hun gezamenlijke - Utrechtse - horeca-avontuur begon nota bene bij Amsterdammer Rijkaard. Perry Overeem, hun manager sinds de voetbaltijd tot de dag van vandaag, kwam met het idee. Op zijn dagelijkse rondje-met-het-hondje in de Utrechtse buitenwijk Leidsche Rijn liep hij keer op keer langs een leegstaande boerderij plus koetshuis, ooit onderdeel van het Middeleeuwse kasteel Den Engh. Tot het kwartje viel. Dít was de perfecte plek voor een ongedwongen en prettig hip restaurant voor koffie, lunch, borrel en diner. Rijkaard stapte in als aandeelhouder en Dengh is sinds 2015 een gewilde uitspanning net buiten Utrecht.

Wat

Fast forward naar 2023. Beide heren hebben net een potje padel gespeeld verderop in de stad bij HAL22, hun eigen sporthal-meets-horeca: hip, sportief en ongedwongen, sinds 2022. Dit avontuur begon dan weer bij Van Basten. Zelf speelde hij er al graag squash toen het nog een traditionele sporthal was. ‘Ik hoorde van de eigenaar dat hij het wilde verkopen. Het leek me iets voor Perry en Frank. Maar Perry zag het anders. Waarom niet samen doen, met de mannen? Edwin, zijn jeugdvriend en mede-ondernemer, maar ook Barry Atsma, die hij van het schoolplein kende. We speelden inmiddels samen padel, we zijn vrienden, zakenpartners, het klikt.’ Toen een pandje vrij kwam midden in de stad, in de Drieharingstraat, hapte de nieuwbakken Utrechtse Horeca Groep toe. Op krap 83 vierkante meter en drie etages creëerden ze de perfecte aanvulling op hun portfolio: een Italiaanse bar met de beste koffie, lekkere drankjes en de hele dag door antipasti. De naam? Bar Basta. Was dat een idee van Van Basten? ‘Nee, dacht ik niet. Volgens mij kwamen Perry en Barry daar mee, Italiaans maar nog wel uit te spreken. Basta bekt gewoon goed.’ Rijkaard: ‘Nou, Marco, het is ook een verwijzing naar jou hoor, jouw boek met dezelfde titel. Het viel op z’n plek.’ Net als de plek zelf, die alles ademt waar de voetballers van genoten in hun Italiaanse tijd: van een snelle koffie vol smaak tot een avondlang genieten van goed gezelschap en dito hapjes.

Waarom

‘Een goed café of mooi restaurant ís echt iets, dat leeft. Stenen niet. Horeca is veel leuker om in te investeren dan onroerend goed’, vindt Rijkaard. En Utrecht kon nog best wat leuke tenten gebruiken, eerlijk is eerlijk. ‘En dat is wat we doen, of eigenlijk doet Perry dat: unieke locaties spotten en daar een goede bestemming voor bedenken.’ Bar Basta is compact, elegant, warm en Italiaans, met donkerrode tegels, zwart metaal en velours stoffen. Precies goed voor een momentje ‘Milaan’ midden in Utrecht. Naast Dengh en Bar Basta, bestiert de UHG ook het hippe vrijetijdsconcept HAL22 en Kortjak in Harmelen voor pannenkoeken & burgers.

Hoe

Dat bestieren van de zaken laten de heren vooral aan zakenman Perry en mede-ondernemer Edwin over, twee van de vijf eigenaren. Barry en zij zijn aandeelhouders, goed voor de pr - ‘eerlijk is eerlijk’, erkent Van Basten - ‘en heel betrokken als gasten, haha’. Padellen doen ze wekelijks, alle vijf, en de vrouwen doen ook mee. En daarna bijpraten aan de bar, over van alles, het leven, werk, de kinderen en - okay - ook de zaken. Rijkaard: ‘Natuurlijk vragen we ook altijd even: hoe loopt het hier, bij Dengh, hoe was het bij Basta vandaag? Het bindt ons ook. Perry en Edwin ontwikkelen het concept, en runnen de horeca, maar we beslissen wel samen.’

Het geheim van gastvrijheid

Daar zijn ze duidelijk over. Hoe mooi ook het interieur, de locatie, en hoe goed de kaart: uiteindelijk gaat het om een leuke avond met elkaar. Gezelligheid. Rijkaard: ‘Serieuze zaken zijn er al genoeg Gastvrijheid draait om het faciliteren van een goede tijd. Mensen. Of dat nu je tafelgenoten zijn of de mensen die er werken. Met elkaar moet je het maken.’ Toch een beetje teamsport dus. En dat doen ze bij de UHG, waarbij de vriendschap in de boardroom lijkt uit te stralen naar de horecavloer, ook die van Basta. Van Basten: ‘Ja, we zijn een lekker Utrechts cluppie bij de UHG, en die Amsterdammer, ach die gedogen we.’ Rijkaard (lachend): ‘Gelukk-UHG.’ Basta!

Gerelateerde artikelen: