Het Smaakatelier van Heel Holland Bakt-winnares Anna Yilmaz

In Mijn Stek vertellen fervente bezoekers en vakgenoten over hun favoriete stek. Waar drinken zij hun koffie of schuiven ze aan voor de vrijdagmiddagborrel? Waar voelen zij zich thuis en waar ligt dat aan? Wat is het geheim van gastvrijheid? Deze keer Anna Yilmaz. De Heel Holland Bakt-winnares (2018/2019) opende dit voorjaar de stek die ze zelf miste in 'haar' Amersfoort. Een plek met goede koffie, heerlijk huisgemaakt gebak, lunch én gastvrijheid op de koop toe.

Wie

Anna Yilmaz werkte als korporaal bij de Koninklijke Marine en was vaak lang op reis. Meedoen aan HHB was een droom die uitkwam, en die ze ook nog won in 2019. Het ijzer smeden als het heet is? Dat is aan de ambitieuze en energieke Anna besteed. Die bakkerij-annexkoffiezaak moest er nu maar eens komen. Ze schreef zich in voor een professionele opleiding tot patissier én bij de bedrijfsmakelaar.

Waar

Je kunt overal in Amersfoort, Anna’s hometown, prima koffie drinken maar lekker gebak… Dat kan veel beter, stelt de onderneemster. In de Grote Sint Jansstraat, om de hoek bij de beroemde Kamperbinnenpoort, vond zij de ideale plek in een oud pakhuis. Genoeg ruimte voor een bakkerij, een ruim en licht café, maar ook om samen met haar vriend op zolder te gaan wonen.

Wat

Samen met rechterhand Anne-Martha bakt Anna vijf dagen per week taarten, gebakjes en sinds kort ook croissants en verschillende soorten brioches. Haar Turkse roots - Anna’s vader is Turks - zijn daarin subtiel te proeven. Zo is het gebakje met pure chocolade, Turkse koffie, karamel en kardemom toch wel haar signature dish. Sinds kort bakt Anna ook baklava-croissants naar eigen recept. “Ik wil de Amersfoorters een nieuwe ervaring bieden. Verse taartjes, ontbijten buiten de deur en lunchen met een Turks tintje. En ze proberen het graag. Sommigen zeggen: verras me maar. Van hummus hebben ze nog nooit gehoord.”

De tekst gaat verder onder de foto

Waarom

Anna miste in Amersfoort zelf een stek als Anna’s Smaakatelier. Ze was niet de enige. Amersfoorters weten haar sinds de opening op Koningsdag goed te vinden. Thuiswerkers halen de fairtrade koffie-to-go van Bocca met iets lekkers erbij, maar ook fans uit het land wippen aan voor een ‘taartje van Anna’. “Gastvrijheid is voor mij iedereen persoonlijk welkom heten bij binnenkomst. En ik verwen graag, ook met een praatje, even echte aandacht.”

Wanneer

Anna’s liefde voor bakken begon bij haar oma. “Zij was altijd aan het bakken. Op zondagen en verjaardagen was er taart, altijd zelfgemaakt.” De kleine Anna deed graag mee in de keuken, en leerde zo de kneepjes van het vak. Het was dus logisch dat Anna oma’s rol overnam toen ze zelf niet meer kon bakken. “Mijn oma is heel trots. Sinds kort heb ik een appeltaart in het assortiment, een ode aan mijn oma. Ze heeft ‘m van de week geproefd. Hij is goedgekeurd.”

Hoe

Bij Anna’s Smaakatelier drink je koffie met zicht op de bakkerij en de grote bar met vitrine vol vers gebak. De sfeer is licht, warm en elegant. “Fleur van Haren van Studio188 voelde mij precies aan. De sfeer is zelfs voelbaar tot in het toilet; dat vind ik belangrijk, dat het overal klopt.” Inmiddels is Anna in haar hoofd al weer twee stappen verder. “Ik droom ervan om in de productiebakkerij boven het café masterclasses te gaan houden. Ik moet mezelf soms afremmen. Alles stap voor stap. De zaak draait, nu het proces bewaken, verbeteren én op zoek naar extra bakkers.”

Gerelateerde artikelen: