LLEV haalt de stad naar de haven van Middelharnis

Koffie- en wijnbar LLEV brengt stadse sfeer naar het pittoreske Middelharnis: een schot in de roos. Sinds de verhuizing naar de gerenoveerde passantenhaven in 2020 is het succes compleet. "Nu kun je aan het Haringvliet genieten van dezelfde uitstraling en menukaart als binnen."

Mike Vos had het helder voor ogen: een eigen horecazaak op het Zeeuwse eiland Goeree-Overflakkee. Centraal gelegen tussen de steden Breda en Rotterdam is het een populaire plek om te wonen: met rust, ruimte, goede scholen en veel natuur. “Veel dertigers keren terug naar Middelharnis”, weet Vos, “op zoek naar kwaliteit van leven”. Hij weet er alles van, de ondernemer kwam zelf ook terug naar het eiland. “Het is heerlijk wonen hier. Het enige dat er aan ontbrak was iets van de stadse vibe.”

Vos werkte jarenlang bij La Place, waar hij verantwoordelijk was voor Food & Retail. Na de overname door Jumbo, zijn vertrek bij La Place en een periode bij Lekkerland, was het tijd voor hem om de bakens te verzetten. “Ik reed 60.000 kilometer per jaar, dat hoefde voor mij niet meer. Ik wilde iets anders doen, en voortaan op fietsafstand van mijn werk wonen.” Dat is gelukt. Toen de kans zich voordeed in Middelharnis, nam hij de stap. “We begonnen in 2018, in een winkelstraatje hier om de hoek, met een kleinere zaak. Op twee tafeltjes voor de deur na, was er geen terras. LLEV staat voor Living, Latte e Vino: een gezellige sfeer is super belangrijk, met goede koffie, lekkere wijn en bijpassende hapjes. We zijn iets moderner dan Middelharnis gewend was, met avocadogerechten op de kaart en veel vegetarische opties.” Het was vanaf het eerste moment een succes. “Gasten waardeerden onze toevoeging, naast de bestaande horeca in Middelharnis. Achteraf denk ik: ik had dit veel eerder moeten doen.”

De wens om uit te breiden kreeg vorm toen een horecazaak aan de haven vrij kwam, mét veel ruimte voor een terras. “Dat viel mooi samen met de renovatie van de haven. De gemeente bood aan dat wij - in eerste instantie bij wijze van proef - de lagergelegen aanlegsteiger ook mochten gebruiken als terras. Daar zit je op het niveau van de bootjes en toch beschut dankzij de kademuur. Mooier kan het niet.” De grote uitdaging was om die speciale sfeer van LLEV - de lange, gestoffeerde banken, rijke kleuren als blauw en oranje in combinatie met zwart en grijs, ook buiten door te trekken. “Het idee was om ‘inside out’ te gaan. Binnen hebben we veel banken, dat wilden we buiten ook.”

Het uitwerken van het concept was heel veel onderbuikgevoel en de jarenlange ervaring die Vos bij La Place en Lekkerland had opgedaan. Voor de interieurstyling nam hij een styliste in de arm, Ilse van der Have. “Een jonge ontwerpster met een enorm goed gevoel voor onze stijl en sfeer. Zij begon gelijk met tekenen en het maken van moodboards.” Tegen het pand staan nu royale banken met grote kussens. Ervoor banken met een gevlochten frame en bekleding in die typische petrol-kleur die ook binnen een hoofdrol speelt. Er zijn ook - net als binnen - statafels voor een hoge bar-zit. Rotanzitjes, uitgevoerd in zwart, en zwarte tafels met een antracieten blad maken het beeld compleet: warm, sfeervol maar ook modern en hip.

Iets creëren wat er nog niet was, en waar behoefte aan blijkt te bestaan, is heerlijk om te doen.

Mike Vos, eigenaar LLEV

LLEV aan de haven ging open net na de eerste lockdown en zat vanaf de eerste dag vol. “We hadden een prachtige zomer in 2020 en het terras was ook gelijk ‘booming’. Het is gelukt die sfeer van binnen ook buiten voelbaar te maken, met de wijnton die refereert aan de V van ‘vino’ uit LLEV maar ook met oog voor alle details. Zo drink je bij ons de beste koffie, altijd met latte art - ook op het terras. We hebben eigen glazen met ons logo erop, alles moet er goed uitzien. De kaart is zo veel mogelijk lokaal, met vlees van de ambachtelijke slager uit de buurt en brood van de plaatselijke bakker.”

Twee seizoenen later heeft Vos eigenlijk maar een ding echt aangepast aan het terras: “Er staan nu ook lage ovalen tafels bij de banken op het haventerras. Het bleek al snel dat onze gasten ook in de lage zit uitgebreid wilden eten, dan past een echte tafel beter dan bijzettafeltjes.” En dat vervolmaken gaat eigenlijk altijd door, meent de ondernemer. “Ik zoek nog mooie oplossingen voor zonwering. We hebben nu zonneschermen aan de gevel en twee losse parasols, dat kan vast beter. Je wilt natuurlijk niet te veel palen op je terras, maar wel maximaal overkappen. Een echte mooie oplossing in LLEV-stijl heb ik nog niet gevonden.”

Het jaar rond

Het terras is de hele dag in trek, schetst Vos. Dat begint met koffie, dan lunch, gevolgd door weer koffie, borrel en diner. “En dan ’s avonds opnieuw een borrel op het terras.” Maar ook het jaar rond is het terras in gebruik. “De focus ligt op het zomerseizoen, met een uitloop naar voorjaar en nazomer - afhankelijk van het weer. Maar eigenlijk altijd als het weer het toelaat en mensen willen buiten zitten, dan faciliteren we dat. We hebben een heel mooi gevelterras, dat met de bank met dikke kussens heel warm aandoet. Daar is het al snel goed toeven, soms gaan de heaters aan op dit deel. Maar we merken dat mensen, bij zonnig weer, ook al snel op het haventerras willen zitten. Als het weer het toelaat, bouwen we dat ook in de winter op. Een paar weken geleden nog, hadden we een heel zonnig winterweekend en dan zit het hele terras vol. Alsof het zomer is.” Ook tijdens corona ging LLEV door in aangepaste vorm, met traiteur en een buitenbar op het terras. “Dan kochten mensen warme drankjes en lekkers bij ons en nuttigden dat op de kademuur.”

En dat is precies wat Vos zo leuk vindt aan ondernemen in zijn eigen zaak. “De variatie in het werk, maar ook het actieve: dat je kunt doen wat jou op dat moment het beste lijkt. Gewoon proberen en zien of het werkt. Iets creëren wat er nog niet was, en waar behoefte aan blijkt te bestaan, is heerlijk om te doen.”

Gerelateerde artikelen: