IJzeren Man seizoensproof dankzij flexibele serre

Het Strandhuys IJzeren Man aan de gelijknamige Brabantse recreatieplas is dankzij een inventieve oplossing flexibel in capaciteit. Dankzij het zogenoemde 365-dagenterras, is het zowel in 's winters als 's zomers een heerlijke plek.

Ze hadden de kans om het grondig aan te pakken, bij de aankoop in 2019 van de verschillende etablissementen aan de recreatieplas IJzeren Man bij Vught, vertelt Rob van de Velde. Hij is mede-eigenaar van het horecagedeelte van het bedrijf dat verschillende horecagelegenheden uitbaat aan het meer: van Het Strandhuys, tot het naastgelegen paviljoen met drie zalen, het grootste klimbos van de Benelux en de kiosk met strandbeddenverhuur direct aan het strand. “We hebben gelukkig een investeerder die het heel erg leuk vindt om door te pakken”, vertelt hij, over de grondige renovatie van het recreatie-concept.

“Het Strandhuys heeft een ware metamorfose ondergaan. Alleen de muren en het dak bleven staan, voor de rest is alles aangepast: van de keuken tot de toiletgroepen.” Bijzonder aan de verbouwing is het concept van het 365-dagenterras dat het zowel in de zomer als de winter mogelijk maakt het beste te halen uit die kostbare meters tussen het restaurant en de plas. “Het terras kreeg een serre met een glazen dak dat je, heel eenvoudig en automatisch, binnen twee minuten, kunt openen. Aan de voor- en zijkant kun je pui-delen toevoegen en verwijderen. Dat moet handmatig gebeuren en kost weliswaar iets meer tijd, maar zorgt voor veel flexibiliteit.” En dat geldt overigens niet alleen in de winter, maar ook op frisse of grijze dagen in het voorjaar of zomer, stelt Van de Velde.

Eigenlijk was het toeval, maar ook het interieur vormt zo veel mogelijk een geheel. “We kozen voor zomer- en wintermeubilair dat we met de seizoenen wilden wisselen. Maar toen we tijdens onze eerste winterseizoen vanwege de lockdown dicht moesten, besloten we de wissel over te slaan en het wintermeubilair in de serre te laten staan. Deze stoelen zijn gestoffeerd en sluiten aan bij de meubels binnen. Die eenheid bevalt goed, en het werkt ook beter voor de akoestiek,” vertelt Van de Velde. “Op het buitenterras gebruiken we uiteraard wel een andere stoel, maar in dezelfde stijl als binnen. Zo kijk je van binnen achterin helemaal tot buiten aan de plas en blijft sfeer toch harmonieus.”

Tijdens de verbouwing, die heel 2019 in beslag nam, bleef de zaak gewoon open. “Toen we helemaal klaar waren en wilden gaan knallen, kregen we net als iedereen te maken met corona”, verzucht de horecadirecteur. “Inmiddels zijn we in de derde lockdown terecht gekomen. Dat maakt het lastig om te zeggen hoe het nu draait met het vernieuwde concept. Wel is nu al voelbaar hoe flexibel we zijn met dit terras. Waar seizoenszaken vaak kampen met pieken met mooi weer, en te weinig ruimte in de winter met alle zakelijke gevolgen van dien, kunnen wij gemakkelijk wisselen. Van een bezetting van ruim 750 zitplaatsen bij mooi weer, en dat de hele dag door, naar een serre-opstelling met 300 stoelen.” Inmiddels weten ook de gasten het Strandhuys IJzeren Man steeds beter te vinden, ook als de zon een keer niet schijnt. “De zomer van 2021 was niet zo tropisch, zelfs bijzonder nat. Toch kwamen de mensen, en ze konden heerlijk terecht in de serre. De sfeer is warm en toegankelijk, met goeie meubels en mooie planten. Je kunt hier terecht voor koffie met gebak, een huiswijntje maar ook iets luxer, een glas wijn van de kaart. Het is echt een heerlijke plek - niet te hip, gewoon gezellig - op een unieke locatie in Brabant. We kunnen niet wachten om straks, als de pandemie voorbij is, er alles uit te halen water in zit, elke meter van ons binnen- en buitenterras optimaal te benutten.”

Gerelateerde artikelen: