Kok Experience in Lelystad: Mr. Lely geeft de stad flair

Van broodjeszaak tot 'belevenis': ondernemerschap en creativiteit leidden Johan en Thea Kok naar de tweede Kok Experience, dit keer in Lelystad: met bioscoop, speelparadijs, gamen én eten op niveau. Restaurant Mr. Lely zit sinds dag één vol.

Johan en Thea Kok wisten dankzij Broodje Kok van hun tankstation met wasstraat in Harderwijk een ‘place to go’ te maken. Creativiteit en ondernemerschap gingen ook hand in hand bij de eerste Kok Experience die ze in 2016 openden in Harderwijk. “Een kinderspeelparadijs mét een echt fijn restaurant erbij, dat was er nog niet”, memoreert Thea Kok. Het concept slaat aan en vanaf 2019 richten de Koks zich volledig op de Experience; de exploitatie van het tankstation dragen ze over aan BP.

Inmiddels werken ook alle vier de kinderen Kok in de zaak: met z’n zessen blijken ze tot nog meer in staat. Afgelopen zomer openden ze pal naast het Agora-theater aan de Waag in het zogenoemde ‘Theaterkwartier’ van Lelystad hun tweede vestiging. Kok Experience Lelystad is alles-in-een: bioscoop, kinderspeelparadijs, lasergamen, escape rooms, virtual reality en straks ook nog een casino. Met restaurant Mr. Lely biedt de familie Kok een horecaervaring ‘op niveau’: gezellig én chique.

En daar zat Lelystad duidelijk op te wachten. Hoewel het restaurant middenin de zomervakantie opende, zat de zaak al het eerste weekend vol, inclusief het grote terras aan het plein. Een kwestie van mond-tot-mondreclame, denken moeder Thea en oudste zoon Henk (28), operationeel verantwoordelijk in Lelystad. Hoewel, valt dochter Astrid (27), hen bij, belast met HR en marketing, “we hebben Lelystad wel een lekker visje voorgehouden met teasers en een mooi filmpje op Instagram”. Het tekent de samenwerking in het familieteam, dat naast deze Koks ook nog bestaat uit zoon Chris (25), verantwoordelijk voor de bioscoop, en dochter Judith (22) die ondersteunt bij HR en horeca. Thea is gastvrouw pur sang, en heeft een neus voor sfeer en uitstraling; Johan houdt zich - meer achter de schermen - bezig met de financiën.

Dubbel aantal zitplaatsen

Spannend was het zeker, de investering in een tweede Kok Experience inclusief bioscoop met zes zalen. Thea: “Harderwijk was meer een thuiswedstrijd, en een stad van 48.000 inwoners. Lelystad is nieuw, en met 80.000 inwoners een heel andere schaal. Daar hadden we 150 zitplaatsen in de horeca, hier het dubbele.” Maar van risico nemen houden ze wel, en van hard werken is niemand vies bij de Koks. Henk: “Het was net of Lelystad klaar stond voor ons. We zijn overstelpt met bloemen en enthousiaste reacties, ook van trotse klanten uit Harderwijk trouwens. Die kwamen gelijk een kijkje nemen.”

We hopen dat we samen met andere ondernemers Lelystad nieuw elan kunnen geven, een stad om terecht trots op te zijn.

Sfeer en concept voor Mr. Lely komen grotendeels uit Henks koker, die de toon zette met een zwevende DJ booth boven de centrale en indrukwekkende cocktailbar: een staaltje festivaltechniek. Als ’s weekends de dj draait, komt de zelfontwikkelde disco-ledverlichting aan het plafond naar beneden en zorgt voor een special effect in licht en kleur. Er zijn biertafels met eigen tap, rondzitjes met ingebouwde vuurtafel, er is een uitgebreide ‘Koktailkaart', een Moët-arrangement en op de bar staan grote flessen champagne. Henk: “Ook die gaan we verkopen, ik voel het. Dit is ongekend voor Lelystad, echt een schot in de roos.”

Huiselijk en luxe

Samen met Thea en de rest van de familie kreeg Mr. Lely verder vorm. Thea: “Ook hier vind je de grote, ovalen familietafel, net als in de tuinkamer in Harderwijk. Interieuradviseurs raden zoiets af, maar wij houden ervan. Als we zelf met z’n allen, kinderen en aanhang, ergens gaan eten, is het altijd passen en meten. Aan deze tafel zit je heerlijk en zie je elkaar allemaal. Ze zijn altijd als eerste geboekt.” Antoine Pruyn van Heineken Design tekende voor het ontwerp, en zo kwam het huiselijke en luxe interieur tot stand: met veel velours stoffen in gemstone-kleuren, zwart staal, okerkleurig glas, warm hout en koperen hanglampen. Thea: “Wij wisten al heel goed wat we wilden, en met Antoine zitten we echt op een lijn. Met z’n drieën togen we naar Satelliet en konden we snel schakelen voor de meubels, materialen en kleuren.”

De combinatie van kinderspeelparadijs met een goed restaurant voorzag in een behoefte.

De Koks grepen de gedwongen sluitingen tijdens de coronalockdowns aan om de plannen te smeden. De daadwerkelijke bouw duurde minder dan een jaar. Henk: “We werkten samen met de top: van onder andere de projectontwikkelaar, Focus Urban Development tot Mecanoo Architecten.” Voor de start kwam een team vanuit Harderwijk, inclusief chef, voor het inwerken van het nieuwe personeel. Een klein deel komt zelfs uit het buitenland. Henk: “Mijn broer Chris is ze gaan werven, we bieden ze hier ook huisvesting in ons eigen appartement.”

Ten slotte belooft de kaart eten op niveau: fine dining en verschillende high tea en high wine-arrangementen. Aangevuld met heerlijke Salentein wijnen en een ruime selectie bieren, allemaal op de tap. Henk: ”We hebben de visboer, slager en bakker meegenomen vanuit Harderwijk, herkenbare kwaliteit.” Herkenbaar is ook de referentie naar Mr. Lely, de ingenieur die de Afsluitdijk bedacht en naamgever van de polderhoofdstad. In de wandkasten achter de vuurtafels staan objecten en boeken die verband houden met Lelystad: een zeilscheepje, een portret van Lely, oude koopmanshuisjes. Wat de Koks betreft is de opening van Mr. Lely een keerpunt. “We hopen dat we samen met andere ondernemers Lelystad nieuw elan kunnen geven, een stad om terecht trots op te zijn.”

Gerelateerde artikelen: