Foynhagen Restaurant (Tønsberg, Noorwegen)

Voor buitenlandse bezoekers is restaurant/club Foyn met die heerlijke festivaltuin aan de haven van Tønsberg, een must-check op het lijstje hippe spots. Voor de meeste Noren schijnt de gouden gloed ook om heel andere redenen over Foyn.

Fotografie: Per Christian Hestnæs.

Heilige grond. Zo kun je het best noemen, de plek aan de haven van Tønsberg, zuidelijk gelegen in het Oslofjord. Noren komen hier graag om een scala aan redenen. Reikhalzend keken ze lange tijd uit naar de heropening van het restaurant - met het terras óp de pier van Tønsberg - dat in december 2019 tijdelijk dicht ging voor een renovatie van het interieur. In de eerste maanden van het afgelopen jaar transformeerde Foyn tot een warm en eigentijds restaurant, met zowel binnen als buiten met hout betimmerde wanden, en in het hele concept een hoofdrol voor oker, kopergoud en warmbruin: de tinten van de zon die hier het hele jaar rijkelijk de haven in schijnt.

De Noren pikken de zon graag mee, en afgelopen seizoen nog gretiger - toen hun geliefde Foyn niet zoals gepland op 28 maart heropende maar dat vanwege de corona-pandemie weken langer duurde. Gelukkig blijkt veel mogelijk binnen de Noorse één-meter-afstand-regel en zeker op het royale terras van Foyn aan de haven met de kleurige, achttiende-eeuwse houten koopmanshuizen. Van ontbijt, lunch, tot diner met gedeelde hapjes en daarna de dagelijkse ombouw naar bar plus nachtclub met concerten in de historische tuin van Foyn; de Noren genoten een zomer lang van hun lusthof aan de haven.

Het is dan ook niet zomaar een plek. Foyn is genoemd naar de walvisvaarder Svend die dezelfde (achter)naam draagt. Svend Foyn (1809-1894) zeilde al vanaf zijn elfde jaar mee naar het noorden, op jacht naar zeehonden en walrussen. Vanaf zijn 24ste had hij een eigen schip én maakte hij naam met de granaatharpoen, een doeltreffend wapen om walvissen mee te vangen. Zijn vondst was funest voor de walvissenstand, maar een zegen voor de welvaart van Tønsberg. Extra geliefd maakte Foyn zich door - ongebruikelijk in die tijd - zijn rijkdom te delen met de zeelieden en hun gezinnen. Hij bouwde goede huizen voor ze in de haven, een kapel, bibliotheek en zelfs de allereerste kinderdagopvang van Noorwegen. Op vadertje Svend wordt nog steevast geklonken in de tuin van Foyn. En - helemaal in de geest van de moderne zeeman - eet je hier aan de haven een mix van vertrouwde verse vis met hippe en exotische toevoegingen zoals kimchi, sashimi en taco’s. Skål op die gouwe ouwe Svend!

Gerelateerde artikelen: