De Proeftuin: van koffiecorner tot stijlvolle brasserie

De familie Van Soest onderneemt al vier generaties in 'het groen'. Samen met hun kinderen verbouwden André en Bianka De Proeftuin in Intratuin IJsselstein tot serieuze horeca: stijlvol, plantrijk en met een geweldig uitzicht op het Hollandse landschap.

Ze staat er niet elke dag bij stil, maar bijzonder is het inderdaad wel. Dat ze het bedrijf dat haar grootouders ooit begonnen, nu bestiert met haar eigen gezin. Bianka toont de foto’s van haar opa en 'ome Jan' bij de kwekerij waar het allemaal mee begon. Drie generaties en verschillende opsplitsingen van het bedrijf verder, stapten Bianka en haar man André in. “Mijn ouders overleden allebei jong, en wij gingen ‘op het oude’ verder.” Maar met vijftien parkeerplaatsen liepen ze al snel tegen de grens aan: hun bedrijf groeide, maar de locatie niet.

Metamorfose

In 2000 namen ze een enorme stap en kochten een lap grond op de plek waar nu al ruim twintig jaar Intratuin IJsselstein floreert. Inmiddels is het een enorme zaak met alles voor een sfeervol en groen buiten en binnen: van planten, bomen, bloemen tot bbq’s, buitenkeukens en tuinmeubels. Onder Bianka’s handen en met dank aan haar team verrast de route met kleurrijke en verzorgde presentaties. André en zoon Rody ontfermen zich over de zakelijke kant van het bedrijf: van inkoop, de administratie en personeelszaken. Tot grote verrassing van de rest van de familie meldde ook dochter Melissa zich een paar jaar geleden; ze werkte als pedagoog, maar miste ‘de zaak’. Zij stroomde als vanzelf in de horeca van het tuincentrum, inmiddels een volwaardige brasserie met eigen keuken, een workshopruimte en binnenkort een royaal terras. Bianka: “Al vanaf het begin kon je bij ons terecht voor een kopje koffie, dat hoorde destijds bij het concept van Intratuin.

 

“Onze expertise is om ruimtes zo gastvrij mogelijk te"ontwerpen, zodat bezoekers automatisch een gevoel krijgen, van: hey, hier wil ik wel even zitten.”

Michel Ruijgrok

 

Meer dan een koffiemachine, appelpunten en belegde broodjes was dat niet.” Toen de Van Soests de horeca na een paar jaar zelf gingen doen, breidden het aantal meters en de menukaart snel uit. Zo’n vijf jaar geleden ontstonden plannen voor een serieuze metamorfose van de horeca: het toenmalige magazijn moest plaatsmaken voor een ruimte met veel glas, direct aan de brede boerensloot met zicht op de groene weilanden erachter. Hoewel interieurontwerper Michel Ruijgrok van ESTIDA al vanaf het begin betrokken was bij het ontwerp, gingen er nog flink wat jaren overheen voor De Proeftuin vorig najaar kon openen. André: “Dat had te maken met de verhuizing van het magazijn maar ook met ontwikkelingen binnen Intratuin. Wij zijn franchisers en het hoofdkantoor maakte ook een nieuw ontwerp voor De Proeftuin. Wij vonden dat design te minimalistisch en ‘te clean’ van opzet. We hebben geprobeerd om samen met Intratuin tot een ontwerp te komen, maar dat is uiteindelijk niet gelukt.”

Via de counters - vol huisgemaakte soepen, sappen, smoothies maar ook salades en broodjes - kom je in de brasserie met veel glas. Ruijgrok koos met veel planten voor een botanisch gevoel, tot in de tegels van het toilet doorgevoerd. Een houten kas in de ruimte refereert aan het kwekerij-gevoel, rieten manden en gevlochten lampen geven sfeer. Die is naast ‘groen’ ook luxe met veel zwart, brass accenten en velours stoffen in roze en groen. “Ik wilde graag dat De Proeftuin kwaliteit uitstraalt, zodat je hier graag en lang vertoeft.” Dat is gelukt, beamen Melissa en haar vader. Sommige klanten komen zelfs speciaal voor de horeca, anderen pikken die mee in hun winkelronde. “Gemiddeld besteden bezoekers een halve dag bij ons. De combinatie tuincentrum met horeca verlengt de verblijfduur en verhoogt de beleving.” En dat is broodnodig, weet ook Ruijgrok. “Winkelen is vooral vrijetijdsbeleving geworden, kopen kun je overal. De winkel moet een ontmoetings- en inspiratieplek zijn.”

Inspirerende styling

Melissa geeft daar in De Proeftuin haar eigen, creatieve draai aan. Het contact met de bezoekers is persoonlijk en ze besteedt veel zorg aan haar team - waarin ook plek is voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze besloot zelf om de open stellingen in het restaurant bij de winkel te betrekken. “De styling inspireert, ook tijdens het koffiedrinken. Ik kreeg zo vaak vragen over waar die droogbloemen of potten te vinden zijn, dat ik dacht: we trekken de winkel door. Nu zeg ik: neem deze maar mee, en dan vul ik de kasten weer aan.” Ze heeft daar de tijd en ruimte voor, ook dankzij de samenwerking met Vermaat voor de menu’s, recepten - tot aan de artikelnummers van Sligro toe - en foodfotografie. “De recepten zijn heerlijk, en er is nog steeds ruimte om eigen accenten te leggen. Dankzij die goede basis kan ik me ook concentreren op al die andere zaken die belangrijk zijn voor de ultieme Proeftuin-beleving.” Binnenkort gaan ook de grote deuren open en kunnen bezoekers buiten zitten, op lange banken tegen de met bomen begroeide gevel of in de zitjes aan de waterkant. En wie weet bouwen ze nog wel verder, de sky lijkt the limit. Hotelkamers, om na een feest of zelfs trouwerij te blijven slapen? Een festival in het groen? “Zeg nooit nooit”, weet André inmiddels. “Dat we als tuincentrumondernemers een heuse brasserie zouden draaien, hadden wij ook nooit durven dromen.”

Gerelateerde artikelen: