SoDelicious: van Maastricht tot aan Riyad

In 2019 transformeerde Bread & Delicious - op dat moment al 10 jaar een begrip in Maastricht - naar SoDelicious. De bakkerij met winkel en café trok het pand ernaast bij hun zaak en veranderde het in een all-day-concept mét restaurant. Het interieur ging daarbij drastisch op de schop. "Het was tijd voor een nieuwe look", zegt Ellen van Benthem, één van de vier eigenaren van SoDelicious.

Een paar maanden na de heropening wordt Ellen benaderd door Amin Abuzaid, mede-eigenaar van 43D, een bedrijf dat zich specialiseert in het franchisen van horecaconcepten in het buitenland. Sinds deze ontmoeting is er veel gebeurd, met als resultaat de opening van de tweede vestiging van SoDelicious in Riyad, de hoofdstad van Saudi-Arabië. Vlak voor de officiële opening spreken we Ellen en Amin om ons meer te vertellen over dit bijzondere verhaal.

Iets speciaals

Amin was onderweg naar kantoor toen hij voor het eerst zag dat de transformatie van SoDelicious Maastricht in gang was gezet. “Ik zag de stickers op het raam met SoDelicious en vanaf dat moment was ik al nieuwsgierig. Iedere dag liep ik er wel even voorbij, hopend op een tipje van de sluier. Het moment dat ze opengingen en ik voor het eerst naar binnen liep, was ik overweldigd door de verandering die er had plaatsgevonden. Ik dacht: dit is iets speciaals.”, zegt Amin.

Ellen licht de verandering graag toe: “Het hart van de zaak wordt gevormd door de bakkerij. Dit is ook het eerste wat je ziet als je het restaurant of de winkel binnenkomt. Overal waar je zit, heb je zicht op de bakkerij of zie je mensen die werken aan jouw gerecht. Het product staat centraal, alles komt uit onze eigen bakkerij. We doen ontbijt, lunch, diner, high tea en natuurlijk de verkoop van brood, gebak en andere lekkere producten. Je maakt elke keer kennis met iets nieuws, maar wel in een vertrouwde omgeving. Neem bijvoorbeeld toeristen, het is heel leuk om te zien dat wanneer toeristen eenmaal een keer binnen zijn geweest, ze iedere dag terugkomen.”

Uniek en ambachtelijk

Dit laatste was volgens Amin een van de criteria die voor hem de doorslag gaf. “Ook non-locals voelen zich welkom bij SoDelicious. Het is een concept met internationale allure dat iedereen begrijpt. Het is uniek en ambachtelijk. Ik zou dit overal kunnen zien. Denk aan New York, Shanghai.” Dat heeft volgens hem ook zeker te maken met het interieur. “De kwaliteit, het ontwerp en de kleuren vind ik heel belangrijk. In een wereld die snel verandert, moet je concepten vinden die ‘tijdloos’ zijn of waarvan je op zijn minst kunt voorspellen dat het na een paar jaar nog steeds fris en passend is. Ik denk dat Ellen en de rest van het team dit heel slim hebben aangepakt.”

Verrast door het open karakter van het concept, de creativiteit en de mensen, trok Amin de stoute schoenen aan en benaderde SoDelicious voor het maken van een afspraak. “Als ik heel eerlijk ben, had ik niet verwacht dat het überhaupt tot een kopje koffie zou komen. Ik was namelijk pas net mijn eigen bedrijf begonnen en ik spreek geen Nederlands”, zegt Amin. Voor Ellen was dit geen reden om niet rond de tafel te gaan zitten. “Ik sta altijd open voor een gesprek, maar ik zou liegen als ik zeg dat we in het begin niet een beetje sceptisch waren”, zo vertelt ze. “Ik ben dan toch de nuchtere Nederlander die met beide benen op de grond staat. Saudi-Arabië is niet direct de eerste plek waar je aan denkt bij het openen van een tweede vestiging. Maar na meerdere gesprekken met Amin voelde het eigenlijk wel goed, en zo is het balletje gaan rollen.”

Nog voor Amin naar Nederland kwam voor zijn master Facility and Real Estate Management, heeft hij veel ervaring opgedaan in andere delen van de wereld, waaronder Saudi-Arabië. Met een groot deel van zijn netwerk daar weet hij dat deze plek mogelijkheden biedt. “Het land heeft de laatste jaren grote ontwikkelingen doorgemaakt. De mensen zijn daarnaast echte fijnproevers. Ze hebben veel gereisd, eetculturen ervaren en hebben daardoor een goed ontwikkeld smakenpalet. De vraag naar goede foodconcepten is erg hoog”, vertelt Amin.

Sleutel naar succes

Op de vraag of SoDelicious Riyad een directe kopie is van Maastricht, antwoordt Ellen: “Vijfennegentig procent, maar dat is vooral het design. De locatie in Riyad is een stuk groter en het plafond twee keer hoger dan in Maastricht, dus het concept is door de ontwerpers van MH1 Architecten aangepast aan de locatie. Daar zat nog best wat uitdaging in omdat Maastricht heel knus is, maar de locatie in Riyad voelt écht als SoDelicious. Verder geloof ik niet in simpelweg knippen en plakken. Ze eten daar niet alles wat wij eten. De look en feel en de kwaliteit staan voor ons centraal, maar dat hoeven niet dezelfde gerechten te zijn. Zelfs McDonald’s is niet in ieder land hetzelfde.”

Ze gaat verder: “Dat moet je ook niet willen, je faalt geheid. Het is niet dat we zeggen: ‘Dit is hoe het is’. Ik geloof niet in zo’n relatie. Wij zullen de drijfveer zijn, maar uiteindelijk is het is een gezamenlijke inspanning.” Dat gevoel van ‘samen’ is volgens Amin de sleutel naar succes. “Het is aan mij om de juiste investeerders te vinden. Mensen die hetzelfde voelen bij SoDelicious als wij. Ik verbind geen merken, maar mensen. SoDelicious is allang geen merk meer voor mij, ik voel me onderdeel van de familie. Hetzelfde geldt voor de franchiser in Riyad.”

Duidelijk is dat Amin en Ellen ervan overtuigd zijn dat de nieuwe vestiging van SoDelicious een succes gaat worden. Er wordt zelfs al gedroomd over de toekomst. “In het droomscenario dat we gaan uitbreiden naar meerdere plekken in de wereld, is Maastricht voor mij de plek waar we dan alle nieuwe dingen proberen, het creatieve centrum van SoDelicious om zo maar te zeggen. Dat zou mijn idee zijn voor de toekomst”, sluit Ellen af.

Gerelateerde artikelen: