Millennials... eerder op zoek naar een inspirator dan baas!

Milo Berlijn geeft namens TrainMark al bijna twintig jaar trainingen en workshops in gastvrijheid aan het bedrijfsleven. Daarbij gaat hij eerst 'undercover' om daarna medewerkers heel direct te kunnen confronteren met – de tekortkomingen in – hun houding en gedrag. In deze column deelt hij, vanuit zijn eigen ervaring als coach, een aantal tips voor het samenwerken met millennials.

Of het gaat om babyboomers, millennials of om alles wat daar tussen zit; het valt mij op hoe graag wij toch een stempel drukken op onze verschillende generaties. Wie zijn de mensen achter die bewuste leeftijdsgroep, wat hebben ze meegemaakt, wat hebben ze gemeen, hoe denken zij en hoe kunnen wij hen het best benaderen?

In deze editie van PROEF!Hospitality staan millennials in de spotlight. Een interessante club als ik het zo mag zeggen. Een leuke groep jonge mensen, want geboren tussen 1985 en 2000. Slimme mensen ook. Vanuit mijn ervaring als coach geef ik een aantal tips mee over samenwerken met millennials.

Blijf jezelf
Je kunt millennials alleen inspireren als je dingen doet waar je volledig achter staat en die je zelf echt heel leuk vindt. Doe je ‘net alsof’, dan prikken ze daar gewoon doorheen. Doe je dingen vanuit persoonlijke overtuiging en ben je bereid daar moeite voor te doen, ongeacht het resultaat dat je daarmee – op korte termijn – boekt, dan bezorgt dat je direct het nodige respect.

Deel je ervaringen
Het mooie van het delen van je ervaringen is dat je er niet armer van wordt door het weg te geven. Sterker nog; je wordt er rijker van. Daarom is mijn advies: deel je passie met de mensen om je heen. Zij zullen zich verwonderen over de dingen die je doet en zich sneller tot jou aangetrokken voelen.

Wees een voorbeeld
Weet je nog hoe jij als kind tegen volwassenen opkeek? Sommigen van hen, zoals je leraar, sportcoach of je ouders, waren jouw grote voorbeeld. Zij waren volledig zichzelf, vol vertrouwen en stónden ergens voor. Dat punt geldt nog steeds. Waai niet met elke wind mee, stel duidelijke doelen en stá voor je principes.

Stay close
Deze generatie wil weten waar ze aan toe is en vraagt om duidelijkheid. Echter zijn millennials eerder op zoek naar ‘inspirators’ dan naar ‘bazen’ wiens focus uitsluitend gericht is op targets en omzet! En millennials zitten het liefst direct bij jou aan tafel. Hoe platter de organisatie, hoe beter.

Zet je hart open
Maak ‘echte’ verbinding met je medewerkers. Natuurlijk zijn kennis en ervaring belangrijk, maar motivatie en inspiratie zijn doorslaggevend. Weet je de millennials te inspireren, dan hangen ze voor altijd aan je lippen.

Blijf altijd positief…
Je kunt ervoor kiezen om je tégen zaken af te zetten. Maar jouw medewerkers volgen liever iemand die ergens vóór is. Wil je inspireren? Maak dan gebruik van de aanstekelijke werking van jouw positieve benadering.

Gerelateerde artikelen: