Bij de hand

In de rubriek Goeie gasten delen ondernemers en liefhebbers hun persoonlijke kijk op gastvrijheid. Deze editie: Maarten Wessels. Met zijn jarenlange ervaring in de horeca en als trainer heeft Wessels een scherpe kijk op gastvrijheid. Voor diverse opdrachtgevers binnen de horeca, zorg en retail verzorgt hij met zijn bureau zowel online als offline, trainingen, lezingen en een-op-een-advies.

Van mijn hotelschooltijd kan ik me de volgende stelling nog herinneren: als je als organisatie je interne marketing niet voor elkaar hebt, kan de externe marketing ook nooit in orde zijn. Vervang in bovenstaande zin het woord ‘marketing’ door ‘gastvrijheid’, dan zijn we meteen bij de kern.

Interne gastvrijheid. Daar gaat het om. Hoe gastvrij ben jij als ondernemer, hoe gastvrij zijn je medewerkers onderling naar elkaar en… hoe gastvrij geven we ze leiding?

Even vooraf… dit is geen pleidooi om je medewerkers met zijden handschoentjes aan te pakken en ze te smeken of ze zich voor je willen inzetten. Zeker niet. Het gaat wellicht over een andere kijk op aansturing. Moderner? Geen idee. Al blijf ik bij “vroeger was alles beter” graag ver weg.

We noemen ‘de jeugd van tegenwoordig’ vaak nogal bijdehand: ze zouden veeleisend zijn, weinig willen werken, geen kennis hebben. Dat laatste is natuurlijk heel goed mogelijk. Niemand wordt immers geboren met een sociale hygiëne-diploma, standaard drankenkennis en volwaardige debrasseertechnieken op zak. Opleiden - trainen - is dus noodzaak. Altijd. Weinig willen werken? Daar zit een kern van waarheid in. Maar is dat erg? De huidige generatie heeft misschien een andere mening over de werk/privébalans, maar dat maakt ze nog niet lui. Veeleisend? Tsja… is dat nou echt anders dan hoe het vroeger was? Ik vraag het mij af.

Mijn devies. Neem de jonge garde bij de hand als ze komen werken of al bij je aan het werk zijn.

Pak eerst je eigen hand er even bij, strek deze uit en je hebt de handleiding voor begeleiding voorhanden. Elke vinger heeft een betekenis;

Duim: geef met enige regelmaat een compliment. Een echte opsteker, over iets wat iemand heel goed deed. Dus niet: “lekker gewerkt vandaag”, dat is geen compliment maar een inhoudsloze gewoontekreet.

Wijsvinger: geef duidelijk aan wat het doel is van een instructie, voorkom vaktermen (biertapvet en plintenladder zijn voor de jeugd termen uit het stenen tijdperk).

Middelvinger: jongeren van vandaag vragen om grenzen: heldere instructies en duidelijkheid over wat wel en niet mag.

Ringvinger: wees trouw aan jouw team, dan blijft het team dat ook aan jou.

Pink: vraag je medewerker eens waar hij/ zij beter in wil worden. Welke kennis ontbreekt er nog? En bied een opleiding, training, cursus aan. Kennisverbetering leidt tot vertrouwen, vertrouwen leidt tot trots: trots leidt tot nog meer gastvrijheid.

Een goede eigentijdse omgang met medewerkers is cruciaal. Gebruik moderne technieken voor instructie: korte filmpjes, video tutorials. Heet ze welkom als ze op de werkvloer komen. Geef ze een hand, of een box. Geef het goede voorbeeld. Als dat de interne gastvrijheid is, komt het met de externe ook wel goed. Nog één opmerking over die hand… NIET met een te harde hand ; )

www.wesselstrainingen.nl

Gerelateerde artikelen: