Het 'clubhuis' van AFAS in Leusden huist zelfs een theater

Het AFAS Experience Center in Leusden host in het weekend theatershows, door de week zijn er symposia en trainingen. Sporten kan er ook, net als formidabel lunchen. En oh ja, het is natuurlijk óók de plek waar de 'entreprenerds' van AFAS werken. Al noemen ze het zelf liever 'clubhuis'.

De tuinmannen van AFAS helpen bezoekers naar binnen op deze vrijdagochtend en informeren en passant of ze er aan hebben gedacht dat ze zometeen hun QR-code even laten zien. Het is namelijk niet zomaar een dag. Voor het eerst sinds 6 maart 2020 is er weer ‘Cultuurcafé’ bij AFAS, een traditie die teruggrijpt tot in de beginjaren. Iedereen is er vandaag, alle 520 AFAS’ers, en straks in de theaterzaal is het tijd voor de AFAS Goed Nieuws Show: vertier, muziek, nieuwe medewerkers in de spotlights en de resultaten op een rij. Herman Zondag, Directeur Customer Experience - maar eigenlijk ‘gewoon’ Theaterdirecteur bij AFAS Theater - blijft mensen groeten in de lobby. Oprichters Piet Mars en Ton van der Veldt komen langs, en Jan Vayne stapt net binnen. “Die speelt ook al jaren bij ons”, licht Zondag toe, terwijl hij Vayne strikt om straks samen te lunchen in het restaurant. Alles smaakvol ingericht door Claessens Erdmann samen met projectbegeleiders van DSN.

Het was in die tijd eind jaren negentig dat Zondag - naast zijn werk bij AFAS - een restaurant begon in een kerk in Zeeland. Een passie. “Mensen vermaken, verbinden, een leuke avond geven. Dat zat er altijd al in. Als dertienjarige jongen zag ik al overal kansen. De kerkzaal in het dorp? Die stond ook vaak leeg. Dan regelde ik een organist en organiseerde een concert.” Maar na een jaar riep Mars hem bij zich. “Focus was nodig, echte aandacht maakt nu eenmaal alles beter.” Hij verkocht de kerk en richtte zich volledig op AFAS, waar hij een tijd lang operationeel directeur was. AFAS groeide en verhuisde in 2009 naar een groter pand aan de Philipsstraat, met de eerste echte theaterzaal in huis. De blik bij AFAS was zelfs zo vooruitziend dat toen al de grond werd aangekocht waar sinds eind 2020 het clubhuis is geopend. “Je kon maar beter voorbereid zijn, vond de directie.” En zo rijpten de plannen voor het clubhuis al terwijl het vorige pand nog maar net betrokken was. “Toen de plannen voor een echt theater ontstonden, waar in het weekend grote shows te zien zijn, zei ik direct: dan word ik theaterdirecteur.”

De tekst gaat verder onder de fotogalerij

En die rol vervult hij nu met verve, naast manager Hospitality & Events Marleen Luijer die ook nog even langsloopt om wat laatste puntjes voor die middag met Zondag te bespreken. Hoe is het om te werken in zó’n gebouw, een clubhuis? “Het klopt gewoon, alle faciliteiten passen bij het werk wat we doen, en dan op een zo prettig mogelijke manier. Het is geen pretpark, alles dient een doel. Medewerkers zijn heel tevreden, het ziekteverzuim is laag, net als het verloop.” Hoe dat komt? “Je moet het ook vóór doen vanuit de directie”, meent Zondag. “Toegankelijk zijn en liefde uitstralen naar je mensen. Dat komt direct terecht bij je klanten. En dat vertaalt zich hoe dan ook in resultaten. Dat is het recept, simpel.” Gastvrouw Anita Pahladsingh verzorgt nog een kopje koffie. Zij heeft wel een idee waarom iedereen zich zo… ‘AFAS’ voelt. “Omdat ze in de directie ook gewoon een beetje gek zijn, dat moet wel als je zo’n bedrijf neerzet.” Zondag knikt en valt haar bij. “Het is zo. Onze uitjes, een nachtje weg met de club, zijn legendarisch, inclusief verkleedpartijen. Medewerkers plannen hun vakantie er omheen. En haakt er iemand af, dan gaan we het gesprek aan. Waarom wil je niet mee? Je moet wel een beetje in de club passen, we doen dit samen.”

Gerelateerde artikelen: