• Domus Medica, Papendorp, Utrecht

Domus Medica: gastvrije poort naar Papendorp

Domus Medica is, gebouwd als poort naar het achtergelegen kantorenpark Papendorp in Utrecht, op zich al een bijzonder gebouw. Het biedt bovendien huisvesting aan zo’n 35 paramedische organisaties, waaronder een paar heel bekende zoals de Landelijke Huisartsen Vereniging en de Federatie Medisch Specialisten.

Tekst: Renske Schriemer | Fotografie: Fred Sonnega

De meeste Nederlandse paramedische organisaties zijn van oudsher altijd al in Utrecht bij elkaar gehuisvest geweest onder dezelfde naam. Zij betrokken het pand in Papendorp in 2007 omdat de oude locatie te klein was geworden. Hier hebben ze de beschikking over een compleet congrescentrum waar tot vierhonderd gasten kunnen worden ontvangen.

Vastgoedbeheerder Merin » nam het gebouw ruim drie jaar gelden, over juist op het moment dat veel huurders hun contract moesten verlengen. ‘Wij begrepen van de vereniging van huurders dat ze niet helemaal tevreden waren over de entree. En wij moesten zelf ook erkennen dat deze wat gewoontjes en al te steriel was’, zegt Stefan Tol, namens Merin verantwoordelijk voor de Domus Medica ». ‘Ze waren zelfs van plan om hun eigen plan te trekken en zelf met ontwerpers aan de gang te gaan.’

Tekst gaat verder onder de foto

  • Domus Medica, Papendorp, Utrecht

Zover is het uiteindelijk niet gekomen. ‘We hebben daarop in samenspraak met de vereniging van huurders een kickoff meeting georganiseerd waar we heel open zijn ingestapt. Wij wilden vooral wel eens horen wat de wensen waren. Verder hadden we geen verwachtingen’, vertelt Tol.

Trend

Uit die eerste bijeenkomst bleek dat er een grote behoefte was aan een gastvrijere ontvangst. ‘En dat past helemaal in de trend van vandaag zoals je die veel meer ziet bij bedrijfsverzamelgebouwen. Je ziet de entrees overal veranderen in een serieuze hospitality gelegenheid. De ontvangst van bezoekers wordt steeds belangrijker. Dit was dan ook niet de eerste verbouwing die we hebben gedaan en ik denk ook niet dat het de laatste is. Dit soort ontvangstruimtes is de norm geworden’, zegt Stefan Tol.

Tekst gaat verder onder de foto

  • Domus Medica, Papendorp, Utrecht

Merin vroeg de architecten van Mulderblauw » om een ontwerp te maken wat uiteindelijk zo goed werd ontvangen dat de huurders hun eigen plannen in de ijskast stopten. Inmiddels is de nieuwe ontvangstruimte met koffiebar gerealiseerd en biedt de begane grond verder een lunchrestaurant, een loungeplek en vergaderruimtes. Verder is de centrale trap voorzien van blokken zodat er op kan worden gezeten wanneer in de hal presentaties worden gegeven.

‘Het is er allemaal enorm leuk uit komen te zien. Wel is gebleken dat die blokken wat anders op de trap moesten worden geplaatst om ongelukken te voorkomen. Maar ook bij de huurders is de nieuwe entree van hun gebouw gelukkig enorm goed ontvangen’, besluit Stefan Tol.

  • Domus Medica, Papendorp, Utrecht

Inspiratie in je mailbox?

Meld je aan en ontvang je inspiratie op het gebied van gastvrijheid en interieur automatisch in je mailbox!

* indicates required
Ik ben geïnteresseerd in:
[this div will be converted to an iframe]
×
×
×