HDVL Designmakers

Hun ontwerpvisie? Die ligt besloten in het creatieve proces zelf. Helge Docters van Leeuwen en Vahid Kiumarsi van interieurarchitectenbureau HDVL Designmakers hun klanten daar graag in mee. De brainstorm set-up in hun studio is het vertrekpunt.

Helge Docters van Leeuwen was op zoek naar een ervaren collega om mee te sparren voor zijn groeiende ontwerppraktijk. Vahid Kiumarsi wilde eigenlijk voor zichzelf beginnen. Hun ontmoeting nu vijf jaar geleden vormde het startpunt van een bijzondere samenwerking. “Wij zijn heel verschillend”, licht Helge toe. “Ik ben van huis uit toegepast ontwerper en pragmatisch van aard.” Vahid is architect en kwam dertien jaar geleden vanuit Iran naar Nederland. “Daar had ik een eigen architectenbureau, hier moest ik opnieuw beginnen. Ik werkte voor verschillende bureaus, ook om de cultuur te leren kennen en een netwerk op te bouwen. Mijn kracht ligt in het conceptuele, het voelen en vinden van de ziel van een ontwerp.”

Unieke werkwijze

De klik was er direct, en ze besloten er open in te stappen, zoals ze dat ook doen in het creatieve proces. Vahid: “We zouden een half jaar gaan samenwerken, zonder al te veel voorwaarden, om te ontdekken hoe dat uitpakte.” Helge: “Ik was op dat moment bezig met een ontwerp voor het restaurant van Kasteel Kerckebosch in Zeist. Het was net af. Om elkaar te leren kennen, besloot ik: waarom niet Vahid vragen om óók een ontwerp voor dezelfde ruimte te maken.” Toen lagen er ineens twee ontwerpen, allebei goed maar ook heel verschillend, memoreert Helge lachend. “De klant mocht kiezen. En die koos voor het ontwerp van Vahid. Ik begreep goed waarom. Vahid had het interieur in zekere zin ondergeschikt gemaakt aan de prachtige omgeving. Door alles wit te maken, creëerde hij een frame voor de natuur buiten.” Vanaf dat moment pakten ze de ontwerppraktijk samen aan. Inmiddels is Vahid gelijkwaardig partner binnen interieurarchitectenbureau HVDL Designmakers. Niet alleen hun ontwerpen maar ook de unieke werkwijze en ontwerpvisie kregen de afgelopen jaren vorm.

Het creatieve proces

Hoe verschillend ze ook zijn, beide ontwerpers delen ook veel: hun ambities, werkethos, en - niet onbelangrijk - hun ontwerpfilosofie. Het creatieve proces is daarin leidend en krijgt alle ruimte, figuurlijk maar ook letterlijk. In het monumentale schoolgebouw in Hilversum - een ontwerp van architect Dudok, waar hun studio gevestigd is - creëerden ze de ideale set-up voor brainstormsessies: huiselijk, hightech en inspirerend. In een voormalig klaslokaal staan een royale keukentafel, een wandkast vol stalen en een zithoek. Tegenover de comfortabele bank hangen boven een lage kast twee enorme schermen die samen een panoramisch beeld geven. Een los scherm op wieltjes is er voor plattegronden en om op te schetsen. “Hier brainstormen we, met het team, maar ook met de klant. Sessies waarin we echt en terplekke samenwerken. Voor sommige klanten is dat even wennen, de meeste vinden het geweldig. Soms zitten we hier met z’n tienen te ontwerpen.”

Deze workshopmethode is een vast onderdeel geworden van hun praktijk: HDVL bestaat naast de twee partners uit een compact team van internationale professionals, allemaal met hun eigen competenties en talenten. Hun opdrachtgevers - vooral (internationale) hotels en vakantieparken maar ook kantoren en winkels - zijn inmiddels gewend aan de brainstormsessies en weten die te waarderen. Althans, dat geldt voor de meeste klanten. Helge: “Onze werkwijze is niet voor iedereen, maar past goed bij klanten met ambitie, die zich samen met ons willen committeren aan een uniek ontwerp. Studio’s met altijd dezelfde stijl en een herkenbaar handschrift heb je ook. Zo werken wij niet.”

Voor sommige klanten zijn onze brainstorms even wennen, de meeste vinden het geweldig.

De context telt

Vahid en Helge geloven in die dynamische fase, waar het soms even worstelen en zoeken is, maar waar een idee de ruimte krijgt te ontstaan. Vahid is daarin de artdirector - de poëet - en sterk in het vertalen van de essentie naar een concept. Helge is pragmatischer en verliest nooit het perspectief van de klant uit het oog. “Wat heel fijn is: ons ego staat ons zelden in de weg. Bedenkt de een iets moois, dan is de ander er net zo blij mee”, licht Vahid toe. “En andersom geldt ook: we zijn niet bang om iets af te schieten van de ander. Een waterpartij middenin de ruimte? Mooi, maar niet praktisch. Tegelmozaïek voor een opdrachtgever in het Midden-Oosten? Een no-go, dat is hier misschien chique maar in het Midden-Oosten alleen leuk voor het toilet.” De context telt, willen ze maar zeggen. Helge: “Die vinden we juist interessant. Bestaande bouw ligt ons daarom goed.” De locatie is het uitgangspunt, vervolgens laten ze zich leiden door de associaties die dat oproept. Inspiratie vinden ze overal: in kunst, natuur, geschiedenis, boeken.

“Ons doel is het ontwerpen van inspirerende ruimtes: hotels, restaurants, pleinen. Ruimtes die een bepaalde ervaring oproepen of achterlaten bij de bezoekers. Zonder dat je in die ervaring last hebt van de complexiteit van het ontwerp”, stelt Vahid. Neem The Den, het hotel met 160 kamers in Den Bosch dat ze voor Marriott Hotels ontwierpen. De historische watergrachten en de stadsrivieren zijn voelbaar in het ontwerp vol ronde vormen, een hoofdrol voor schaduwwerking, blauwe tinten en koper. Helge: “Technisch gezien was het complex, in het eindresultaat valt dat helemaal weg en staat de ervaring centraal.” The Den is genomineerd voor een Entree Award 2022 in de categorie beste hotel met meer dan vijftig kamers.

Poe-technical places

Poëzie en techniek raken elkaar ook in de brainstormsessies. Ze creëerden er zelfs een nieuw woord voor: werken aan ‘poe-technical places’. Ontwerpen waarin de poëzie zowel start- als eindpunt is, maar die ontstaan dankzij de inzet van technologie. Helge wijst op het dubbele scherm voor zich, waarop een project in 3D verschijnt. “We gebruiken een programma dat werkt met technieken uit de gaming-industrie. We kunnen op verschillende manieren schetsen: eerst door met volumes te spelen, nog zonder ze te materialiseren. Later vullen we dat in met de juiste stoffen, meubels en kleuren.” Het ziet er levensecht uit, alsof je al door de ruimte wandelt. “We kunnen kleuren en materialen wisselen en samen met het team en opdrachtgever schetsen aan het ontwerp werken.” Een enorm voordeel, vindt ook Vahid. “Niet elke klant kan in zijn hoofd de vertaling maken van 2D naar 3D. De techniek stelt ons in staat om ideeën realtime tot leven te wekken. Om zo de poëzie van een ontwerp voelbaar te maken.”

Op 16 november 2022 maakte HDVL bekend verder te gaan onder een nieuwe naam: hd+vk. Het interview dat ten grondslag ligt aan bovenstaand artikel heeft eerder plaatsgevonden.

Gerelateerde artikelen: