"Dingen maken zit in mijn DNA"

Met de serie Pebble voor Satelliet Originals combineert Erik Remmers twee grote liefdes: het ontwerpen van meubels én hout. "Voor mij is dat ontspannen, lekker thuis in mijn eentje schetsen aan zo’n stoel."

Spraakmakend

De afgelopen veertien jaar waren op zijn zachtst gezegd dynamisch. Direct na zijn studie Meubeldesign in Den Bosch bleef Erik Remmers ‘hangen’ bij zijn stagebedrijf Art2Go Interieurprojecten in Baarle Nassau. Samen met Jorg Wijnen wist hij een interessant portfolio op te bouwen van spraakmakende horeca interieurs. Het frisse interieur van visrestaurant Blu in Tilburg en het eclectische ontwerp voor het moderne Japanse concept Kyatcha in Rotterdam getuigen daarvan. Daarnaast bleef hij in de vrije uurtjes meubels en verlichting ontwerpen vanuit zijn eigen Designstudio Vandaag.

Toen hij vijf jaar geleden instapte als compagnon in het bedrijf, moest hij naar eigen zeggen ‘een keuze maken’. Ik heb de focus helemaal bij Art2Go gelegd. We hebben ons werkterrein uitgebreid naar kantoren, waar hospitality een steeds grotere rol speelt. De lockdowns en het thuiswerken hebben daar aan bij gedragen. Welke rol heeft het kantoor nu we hybride blijven werken? En welke activiteiten doe je juist op kantoor, en hoe kan de omgeving dat versterken?”

Remmers miste gaandeweg steeds vaker een stoel in de collecties waar hij mee werkte, ook die van Satelliet. “Maico (Pheninckx, creative consultant bij Satelliet red.) en ik hadden er wel eens over zitten kletsen, dus toen ik het idee had voor Pebble, heb ik een balletje opgegooid.” Remmers had zelf behoefte aan een fijne houten stoel, een welkome afwisseling in het ‘trend-geweld’ van de stalen frames van de afgelopen jaren. “Ik begrijp het wel: stalen frames pasten in de industriële trend en zijn voordelig, maar matchen niet altijd in een sfeer of ontwerp. Hout is veelzijdig, zo veel charme en warmte. Een houten stoel straalt wat mij betreft meer kwaliteit.”

Eigenheid

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en Remmers gebruikte zijn vrije tijd opnieuw om te ontwerpen. “Dat is voor mij een vorm van ontspannen. Lekker thuis, een beetje sleutelen aan zo’n idee. Pebble is thuis in bed ontstaan, toen ik op mijn laptop nog wat aan het schetsen was.” Remmers wilde graag een stoel maken die aan de achterkant ook mooi is. “Vaak ligt de focus op de voorkant, maar eenmaal aangeschoven in een horeca interieur zie je dat moois niet meer. Pebble heeft ranke, taps toelopende poten en aan de achterkant een mooi gebogen houten detail tegen de zacht gestoffeerde rug.” Pebble is afgelopen oktober gelanceerd in de collectie van Satelliet Originals, de eerste exemplaren worden inmiddels uitgeleverd. “Mijn vormentaal is eenvoudig, zonder poespas en mijn ontwerpen zijn gericht op de toepassing. Ik vind het mooi om te zien dat er binnen Originals ruimte is voor ontwerpers met een andere inslag, meer conceptueel. Die eigenheid maakt de collectie van Satelliet Originals juist zo aantrekkelijk.” Remmers blijft een man van de praktijk. En daar ontdekte hij ooit zijn passie voor het vak. Als kind had hij een bijbaantje in een timmerfabriek. Van de houtkrullen en het zaagsel van de vloer aanvegen, mocht hij de eerste kleine klusjes doen: helpen met het maken van kozijnen, trappen, dat soort dingen. “Een werkplaats binnenstappen, en de geur van hout ruiken, dat blijft iets bijzonders. Van de timmerfabriek tot de interieurbouw, het maken, klussen, bezig zijn, zit er gewoon in.”

Kansen

Remmers ziet veel kansen voor de toekomst. In de officemarkt zit nog veel vernieuwing en ruimte, maar hij wil zich ook buigen over eigen concepten. “Het lijkt me leuk om ondernemers te inspireren met interieurs die hun formule versterken. Zoals een echt hippe bar met alleen maar alcoholvrije drankjes, is er bijvoorbeeld nog niet naar mijn idee.” Daarnaast is hij van plan om onder eigen naam meubels te blijven ontwerpen. “De Pebble smaakt naar meer, krijgt zeker een vervolg.”

Gerelateerde artikelen: