Still Usable Materials (SUM)

Nieuwe waarde voor afgeschreven materialen


Duurzaamheid heeft niet alleen te maken met hoe wij omgaan met de aarde, maar ook met bijvoorbeeld medewerkers, leveranciers en producenten. Het is met het opbouwen van duurzame relaties dat je meer voor elkaar kunt betekenen en elkaar helpt groeien. SUM (Still Usable Materials) is niet alleen een initiatief dat gaat over het recyclen en geven van nieuwe waarde aan gebruikte materialen, maar wat ook gaat over het toekennen van meer waarde aan samenwerkingen. Dit initiatief ontstond een paar jaar geleden toen het idee in werking werd gezet om de aluminium buizen die verwerkt worden in onze stoelen te laten maken uit recyclede aluminium onderdelen.

Dit recycletraject gingen wij aan met een producent uit Indonesië waar wij al ruim 25 jaar mee samenwerken en die onder andere onze partner is in het produceren van meubilair met kunststof vlechtwerk. In al deze jaren van samenwerking hebben we qua techniek en vormgeving samen veel ontwikkelingen doorgemaakt. We zijn van mening dat deze duurzame relatie de groei van beide bedrijven heeft bevorderd. Maar het hebben van een dergelijk partnerschap maakt het ook mogelijk om met elkaar na te denken over de toekomst en mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid. Dit resulteerde al eerder in het recyclen van aluminium, en biedt nu opnieuw kansen.

Plastic en het recyclen ervan is op dit moment namelijk een ‘top-of-mind’ item, en dat het plastic afvalprobleem in een land als Indonesië extra groot is, is ook geen nieuws. De stap om het vlechtwerk te produceren met gerecycled kunststof in de basis, is wat ons betreft dan ook de volgende logische stap in de ontwikkeling van onze collectie.

Met dit idee zijn we naar Indonesië gevlogen en op zoek gegaan naar een bedrijf dat plastic inzamelt, sorteert en verwerkt, en dit als nieuwe grondstof aan onze producent kan leveren. Het recyclebedrijf wat we uiteindelijk hebben gevonden is een bedrijf wat ook bekend is bij MVO Nederland. Deze organisatie ondersteunt bedrijven (zoals wij) in de zoektocht naar samenwerkingspartners ten behoeve van duurzaamheid en is daarin onze adviseur.

Hoogwaardig gerecycled kunststof

Om de kwaliteit van onze producten te kunnen waarborgen, is het van belang dat er enkel gebruik wordt gemaakt van hoogwaardig gerecycled kunststof. Dit is waarom er samen wordt gewerkt met een gespecialiseerd bedrijf dat in de juiste toestroom van dit materiaal kan voorzien. Het materiaal wat zij uiteindelijk aanleveren, staat ook wel bekend als HDPE. Momenteel worden er nog testen gedaan of dit HDPE-materiaal kwalitatief gezien ook daadwerkelijk geschikt is voor de productie van ons meubilair, want boven alles staan we voor kwaliteit. Dit ziet er tot op heden gelukkig veelbelovend uit.Onze eigen productontwerpers hebben ondertussen hard gewerkt aan meerdere bijpassende ontwerpen en prototypes. En dit is nog maar het begin. Met SUM hebben we de ambitie om naast aluminium en plastic steeds meer materialen en technieken te (her)ontdekken waarmee we onze duurzaamheidsmissie na kunnen streven. 

 

 

[this div will be converted to an iframe]
×
×
×