Geen 'slappe avonden' meer na metamorfose De Cockpit

Restaurant De Cockpit in Bosschenhoofd - aan de A58 tussen Breda en Roosendaal, bij vliegveld Seppe - is een begrip in de regio. Al meer dan een halve eeuw komen gasten er uitrusten van een fietstocht en om vliegtuigjes te kijken. Afgelopen jaar kreeg De Cockpit de meest grondige metamorfose in haar vijftigjarige bestaan.

Afslag 21 van de A58 naar vliegveld Seppe, dat tegenwoordig International Airport Breda heet, is al sinds jaar en dag aan de familie Luijkx verbonden. Opa bestierde er ooit de Maple Farm, de vermaarde herberg van Jacobus Sep waar het vliegveld haar oorspronkelijke naam aan dankt. Opa hielp zoonlief in 1969 bij de aanschaf van restaurant De Cockpit, een honderdtal meters verderop aan de startbaan van het vliegveld. Sindsdien heeft iedereen uit de wijde omtrek als kind daar op het terras wel eens een ijsje gegeten met de ogen op de lucht gericht, waar de sportvliegtuigjes hun baantjes maken.

“En dat komen ze nog steeds graag doen”, zegt Sven Luijkx die sinds 2000 in de zaak werkt en inmiddels eigenaar is. “De bedrijvigheid, de vliegtuigen in de lucht, het is ook gewoon leuk om te zien.” Daarbij ligt De Cockpit ook nog eens op een kruispunt van allerlei fietsroutes en dient dus ook als rustplaats onderweg. Zo op het eerste gezicht prima condities voor een horecazaak.

“Maar ik merkte de laatste jaren dat ons publiek verouderde. Ouders met jonge kinderen kwamen nog wel binnen, maar we zagen ze veel te weinig terugkomen. En als ik eerlijk ben; we hebben in al die jaren wel eens wat veranderd maar niet zo heel erg veel. Terwijl de wereld wel veranderd is. Dus ik besloot dat het anders moest”, stelt Luijkx.

De tekst gaat verder onder de fotogalerij

Moderne uitstraling

Sven nodigde drie interieurarchitecten uit om een voorstel voor een metamorfose te doen. “Het doel was om de gemoedelijke en knusse sfeer te behouden maar tegelijkertijd een veel modernere uitstraling te krijgen. Daarmee willen we een jongere doelgroep aanspreken en meer publiek trekken op wat we hier ‘slappe’ avonden noemden”, legt Luijkx uit. Uiteindelijk koos Luijkx voor het plan van DutchConcept waar hij ook nog eens volledig in meeging. Huisstijl, website en interieur moesten allemaal worden aangepakt. Dat betekende dus ook een forse verbouwing van vier weken. Zo werd de bar in het midden van de zaak geplaatst, een volledig nieuwe vloer gelegd en de grote ruimte verdeeld in een soort zones zodat het nergens groot en massaal aanvoelt.

“Ik ben er erg tevreden mee”, zegt hij nu, na ruim een half jaar draaien in het nieuwe interieur. “En het belangrijkste: we hebben geen ‘slappe’ avond meer gehad sinds de opening. We zijn in november opengegaan en veel mensen zijn uit nieuwsgierigheid al eens langs geweest maar we merken nu dat ze terug blijven komen. En wat ook bijzonder is, is dat gasten je nu ineens wel vertellen dat ze het vorige interieur best oubollig vonden”, zegt Luijkx.

Hoewel er een hoop is veranderd bij De Cockpit, heeft Sven Luijkx geen concessies gedaan aan zijn uitgangspunten. “Goede en eerlijke producten voor een redelijke prijs. Dat zijn onze gasten gewend en dat blijft zo. Alleen is de keuze uitgebreider en daarnaast zijn wij hier ook bezig met duurzaamheid. Zo proberen we onze afvalstroom te verminderen”, besluit Luijkx.

Gerelateerde artikelen: