De principes en idealen van Wobbe van Zoelen (Anne&Max)

Een bezoek aan Pret A Manger in Londen plantte bij de toen vijftienjarige Wobbe van Zoelen (42) het zaadje voor hoe zijn ideale horecazaak eruit zou moeten zien. Vastberaden opende hij in 2005 in Haarlem zijn eerste Anne&Max, een fresh food & coffee café. "Ik heb het altijd leuk gevonden om het mensen naar de zin te maken en dat doe je het beste door ze zich thuis te laten voelen", zegt Van Zoelen. Inmiddels zijn er 15 huiskamers van Anne&Max in evenzoveel steden.

Wanneer Wobbe van Zoelen bij Anne&Max in Breda binnenloopt heb je niet direct het idee dat de ‘grote’ baas is gearriveerd. Van Zoelen stelt zich bescheiden op en vraagt vooral om aandacht voor de zaak zelf. "Daar gaat het toch om?" Wanneer het gesprek eenmaal op gang is, is die bescheidenheid er nog steeds maar is deze aangevuld met trots, idealen en enthousiasme. Besproken onderwerpen worden dan ook vaak afgesloten met: “Dat vind ik mooi, daar kan ik echt van genieten", en een paar twinkelende ogen en een lach die dat statement ondersteunen.

Bijvoorbeeld wanneer hij het heeft over de eerste Anne&Max die hij opende in Haarlem en die nog steeds in eigendom is. “Het plan was al direct om met eerlijke producten te gaan werken. In mijn businessplan had ik het bedrijf Anne genoemd, gewoon omdat ik dat vriendelijk vond klinken. Maar ik wilde toen ook samenwerken met Max Havelaar voor de fairtrade koffie. Uiteindelijk verbasterde de naam van het plan tot Anne&Max. Dat heb ik zo gelaten omdat het precies de huiselijkheid had die wij zochten’, vertelt Wobbe van Zoelen. En nog steeds hebben bezoekers het idee dat Anne en Max ook daadwerkelijk bestaan.

Idealen

In de formule Anne&Max combineert Wobbe van Zoelen idealisme en ondernemerschap. “Net als veel mensen deel ik de achterdocht ten opzichte van onze voedselproductie: te veel schandalen en we zijn al zo vaak voor de gek gehouden. Dat wilde ik dus anders doen. Vandaar ook de vroege keuze voor eerlijke koffie en biologische producten”, zegt van Zoelen.

Die missie houdt hij tot op de dag van vandaag vol. “We weten bijvoorbeeld precies waar onze kaas vandaan komt. De broodjes die we in onze zaken gebruiken worden speciaal voor ons gebakken. Precies zoals dat wij dat willen. En verder zijn we nu bezig om directer in contact te komen met onze koffieboeren. Niet omdat we de tussenhandel eruit willen halen, maar we willen kunnen praten met de boeren over wat we precies willen. Dat gaat nu te langzaam”, zegt Van Zoelen. “Koffie is een bijzonder mooi product waar heel veel arbeid in zit. Alles draait om de selectie van de bonen. Dit gebeurt op een aantal momenten, zelfs tot in de koffiebranderij.”

De tekst gaat verder onder de foto

Die passie voor koffie vertaalde Van Zoelen vorig jaar naar een boek dat in eigen beheer werd uitgegeven en waarmee hij aan de hand van (koffie)recepten zijn passie wil delen met zo veel mogelijk mensen. Hierin staan allemaal lekkere recepten samen met koffie en leer je over verschillende zetmethoden. Het boek is te verkrijgen in alle vestigingen van Anne&Max. Van Zoelen heeft nog meer passie te delen: nu niet in een boek, maar in de vorm van een koffiereis naar Colombia.

“We willen onze gasten mee gaan nemen naar de koffieplantages. Dan kunnen ze het met eigen ogen bekijken. Samen met Avila Reizen hebben wij deze reis ontwikkeld. Er zijn nog plaatsen beschikbaar, dus als je nog geen plannen hebt deze zomer?” Daar zijn de twinkelende ogen weer.

Succes

Sinds de opening van zijn eerste zaak is er een hoop veranderd. Koffie drinken werd hip en overal in het land openden tientallen koffietentjes hun deuren. Zo bekeken is de uitbouw naar vijftien zaken misschien wel bescheiden te noemen. “Natuurlijk willen wij ook groeien. En ik zal niet ontkennen dat wij ergens in het verleden tegen elkaar hebben gezegd dat als we nu goed gas geven dat we een mooie slag kunnen maken. Maar dat lukte niet. En hoewel mij dat als ondernemer best frustreert ben ik daar ook blij om”, stelt Van Zoelen.

"Wij doen geen enkele concessie aan de manier op hoe wij denken dit te moeten doen. Wij zijn hier niet om voor de korte termijn even snel geld te verdienen. Dus moet een vestiging van ons aan allerlei criteria voldoen. Eén daarvan is het pand waar we ons vestigen. Dat moet mooi zijn. Ik houd nu eenmaal van oude panden, zo’n authentiek gebouw draagt ook bij aan het gevoel van een huiskamer. Maar nog belangrijker: de franchiser moet bij ons passen. Ik geloof in die manier van werken omdat je dan een verantwoordelijke op de vloer hebt die onze cultuur kan bewaken en uitdragen. Essentieel voor ons vak”, stelt Van Zoelen.

De tekst gaat verder onder de foto

Hij gaat verder: “Nog vóór mijn studie werkte ik in een sterrenrestaurant. De sfeer in die keuken was niet te harden. Niet normaal. Maar het personeel moest eenmaal uit die keuken weer een glimlach aan de gasten laten zien. Ik ben ervan overtuigd dat die glimlach niet alleen makkelijker, maar ook overtuigender is wanneer je die al hebt omdat het fijn werken is. Het is geen trucje wat we doen, het hele verhaal klopt.”

Om de cultuur van de huiskamer te waarborgen is de selectieprocedure heel zorgvuldig. “We gaan een relatie aan voor de lange termijn en gaan met hart en ziel samen aan de slag. Als dat betekent dat we dan één zaak minder hebben, dan hebben we dat liever. En ja, daar zitten ook mensen tussen waar we niet mee verder gingen die later toch succesvol bleken te zijn. Maar dat hoort er dan bij”, erkent Van Zoelen.

“Ik weet niet of dat deze manier van werken het geheim is van het succes. Kijk, we waren in 2005 al biologisch maar het was toen beter om daar maar stiekem over te doen. Naast knetterhard werken is het dus ook geluk hebben dat er een enorme omslag kwam. De markt is letterlijk naar ons toe gekomen. Biologisch is nu een aanbeveling.” Hij gaat verder: “Wij hebben vijf kernwaarden: open, eerlijk, zorgzaam, betrokken en respectvol. Ik heb mensen om mij heen die, wanneer ik uit de bocht dreig te vliegen, mij hiernaartoe terug trekken. Wanneer je elke vraag vanuit die waarden behandelt, dan komt het antwoord als vanzelf. Het is logisch en helder.”

“Dit jaar opent Anne&Max waarschijnlijk nog drie vestigingen, te beginnen in Apeldoorn. Verdere toekomstplannen: uitbouw van onze duurzaamheidsstrategie, want er zijn nog steeds stappen te maken waar ik in geloof”, zegt Wobbe van Zoelen. Daar is de twinkeling weer.

Gerelateerde artikelen: