Westfield Mall of The Netherlands: internationale allure én gezellig

Van een verouderd winkelcentrum naar de eerste echte mall in Nederland. Westfield Mall of The Netherlands opende een jaar geleden de deuren in Leidschendam: een unieke 'rode loper' shop-beleving op eigen bodem waar de klant niet alleen koning is, maar bovenal gast. "Een on-Hollands concept mét gezelligheidsfactor", stelt Teun Koek, operationeel directeur.

Deze wereldplek - én hotspot sinds dag een - is net een jaar open en de cijfers overtreffen alle verwachtingen. Ondanks corona. Of misschien ook wel juist dankzij, meent Teun Koek. “De lockdowns, de zin om er weer op uit te gaan, de vlucht van online retail: het bleek the perfect storm om te starten.” Achteraf dan, want aan de vestiging van de Westfield Mall of the Netherlands ging een proces van meer dan tien jaar vooraf. Koek was er vanaf het begin bij betrokken als Project Director: van aankoop van de grond, overtuigen van de omgeving, bouw en nu ook het beheer. Bij eigenaar Unibail-Rodamco-Westfield doen ze het allemaal zelf. “We willen continu kunnen verbeteren”, verklaart Koek die keuze. “Veel mensen vroegen zich af: gaat dit wel werken in Nederland? Wij wisten: ruim 30 procent van de bezoekers aan de Westfield Mall in Oberhausen komt uit Nederland. En als dit concept werkt in Londen, waarom dan niet hier?” Koek en consorten kregen gelijk: de bezoekcijfers gingen in het eerste jaar al door het dak, met ruim een miljoen gasten per maand is dat meer dan indrukwekkend.

Merkbeleving

De spreekwoordelijke rode loper ligt dan ook elke dag uitgerold klaar, aan alles is gedacht: van comfortabel en gratis parkeren, tot de mooiste merken, een bioscoop, gezellige terrassen, horeca, luxe powder rooms… Niets is aan het toeval overgelaten, benadrukt Sydney Koster, senior retail designmanager bij Unibail-Rodamco- Westfield. “Onze ambitie is: elk merk de ‘Hero of the Mall’ laten zijn.” Het werkt aanstekelijk. Of het nu gaat om Victoria’s Secret of Hunkemöller, Tommy Hilfiger of Polestar: ze shinen, van de gevel tot in de kleedkamers. Daartoe biedt het gebouw, met de golvend gevormde gevel naar ontwerp van architect Roberto Meyer ook alle mogelijkheid. “De gevels zijn hoog en regels zoals in binnensteden gelden hier niet. We zijn onze eigen welstandscommissie. Merkbeleving staat centraal.”

Customer Journey

Koster en Koek zijn intensief betrokken bij hun 280 huurders. Leegstand is er niet, een wachtlijst evenmin. Zo is ook alle zorg uitgegaan naar het vormgeven van verschillende ‘destinations’ binnen de mall: van Eet Theater met aanbod variërend van The Avocado Show tot Wagamama, leuke horeca zoals Anne & Max tot aan het ‘ideale vers winkelstraatje’ met de beste delicatessen - óók van ‘local heroes’. “En dat geldt zeker voor The Gallery, het concept van ‘dat ene leuke buurtje’ waar Nederlanders zo van houden. Hier vind je die typisch Hollandse gezelligheid, dankzij de mix van 10 DAYS, The American Book Center, een barbier en een Toef-winkel, somt Koster op. Even verderop vind je een vestiging van de beste boekhandel van Den Haag, Paagman. “Heel gezellig”, en daarin onderscheidt de Westfield Mall of the Netherlands zich van de andere 95 malls binnen de Westfield-groep. Terwijl om de hoek alles luxe is, met marmer, bijzondere verlichting en voor Nederland nieuwe merken zoals Bath & Body Works en Pink Gellac.

Tekst gaat verder onder de fotogalerij

Wat de gasten waarderen aan de mall? Eigenlijk alles, en dat is precies zoals het bedoeld is. De hele customer journey is in pluche uitgevoerd; van service naar pure luxe en verwennerij. Dat uit zich niet alleen in hoge bezoekcijfers binnen alle doelgroepen, maar ook waardering vanuit het vak. Eind maart sleepte Westfield Mall of the Netherlands de Entree Award 2021 voor ‘Best New Hospitality Concept’ in de wacht. De jury putte zich uit in superlatieven: de mall is groots, spectaculair, on-Nederlands: een sfeervolle bestemming bomvol horeca, retail, entertainment, gastvrijheid en design.” De perfecte synergie, en daarmee niet alleen de toekomst van retail maar ook een bron van inspiratie voor andere (belevenis)branches.

Gerelateerde artikelen: