The Streetfood Club Breda: tropische oase middenin de stad

Zodra je The Streetfood Club (TSFC) binnenloopt, stap je in een totaalbeleving. Je zintuigen hebben een moment nodig om alles op te nemen wat je ziet, ruikt, hoort en later proeft. Van het extravagante interieur tot de muziek die door de boxen dreunt. En dat is precies de bedoeling volgens mede-eigenaar Wes Schreutelkamp; TSFC streeft naar het neerzetten van een bijzondere ervaring. "Waar sommigen stoppen bij een 7, gaan wij minstens voor die 9", aldus Wes.

Wes Schreutelkamp is één van de acht mede-eigenaren van TSFC. Hij is geen onbekende ondernemer; hij is namelijk één van de aanjagers van Beers & Barrels, Carmel Market en Rum Club. Met de ambitie om te ondernemen kwam TSFC tot leven en is zijn eerste eigen restaurant meteen een nationaal succes. Wes vertelt: “We wilden een omgeving creëren waar wijzelf de hele dag zouden willen verblijven. Een laagdrempelige plek waar de liefde voor hiphop, comfort en luxe samenkomen. Waar Latijns-Amerikaanse en Aziatische gerechten worden geserveerd die je met je handen kunt eten. En dat is gelukt!” Wes houdt zich voornamelijk bezig met de conceptontwikkeling van restaurants, maar richt zich nu ook op het dagelijks reilen en zeilen. “Ik vind het belangrijk dat ik mijn personeel kan motiveren en inspireren. Na een half jaar ga ik weer terug naar Utrecht om mij te richten op andere restaurants”, zegt Wes.

Tropisch genieten

In Utrecht heeft TSFC zijn debuut gemaakt en met succes. Al gauw was er sprake om het concept uit te rollen door Nederland. De tweede TSFC-locatie heeft zich gevestigd in het voormalige Grand Theatre van Breda. Het spraakmakende en monumentale pand heeft iconische waarde voor Bredanaren. “Met dit pand maak je echt een statement. Dat is dan ook de reden dat we TSFC in dit riante pand hebben gevestigd. Gelukkig reageren gasten enorm positief op wat we ermee gedaan hebben. De opening verliep soepel. We focussen ons eerst op diner, borrel en zelfs op dansen op vrijdag- en zaterdagavond. Als alle werkzaamheden en personeel op volle touren draaien, willen we graag uitbreiden zodat gasten ook kunnen lunchen, vergaderen, zakelijke events of bruiloften kunnen organiseren bij ons”, vertelt Wes.

De grote ruimte lijkt op een jungle door de indrukwekkende graffiti van palmbomen en wildernis die de gehele muur bedekken. Waar vroeger het podium en balkon van het theater zaten, zijn nu eilandjes met meerdere verdiepingen gebouwd waar mensen gezellig kunnen zitten. Het voelt alsof het restaurant daar uit de rotsen is gehouwen. Ondanks dat er een kleine 400 gasten binnen kunnen verblijven, voelt het niet druk aan door de verschillende gecreëerde zones. De terrastuin zit in een nis van de straat, een heuse secret garden. Met grint en kleine roze parasolletjes heeft de terrastuin een idyllische gezellige sfeer. Sippien Baarsma, één van de mede-eigenaren, is de drijvende kracht bij het inrichten van de locatie. Het interieur is tot stand gekomen door een combinatie van online onderzoek, interieurbeurzen bezoeken en een flinke dosis trendwatching. TSFC streeft ernaar dat gasten door de bonte kleuren, organische vormen en het unieke meubilair iedere keer iets nieuws zien.

Een stap verder

Het restaurant is een oerwoud dat van een wat donkerder gedeelte in de rotsen naar een strand met palmbomen en stijgende luchtballon gaat. De plek voelt werelds en had de belichaming van een Indonesisch eiland of andere tropische plek kunnen zijn. Wes zegt: “Mensen kunnen op veel plekken lekker eten en drinken. Waar wij het verschil maken is door verder te denken, gewaagde keuzes te maken en alles tot in detail uit te werken. Dat zie je bijvoorbeeld terug in onze cocktailkaart: ‘80 sips around the world.’ Waar cocktails worden geïnspireerd op verschillende tropische wereldplekken. Als je Yakitori spiesjes bestelt, worden ze geserveerd op een mini barbecue mét aangestoken kooltjes. De guacamole wordt gepresenteerd als halve avocado in een vijzel waar je zelf je kruiden en specerijen aan toe kunt voegen.” De ambities voor TSFC zijn groots en door het gros aan reserveringen en drukte lijkt TSFC nu al de nieuwe hotspot van Breda te zijn.

Waar sommigen stoppen bij een 7, gaan wij minstens voor die 9.

Wes Schreutelkamp, mede-eigenaar The Streetfood Club

In onderstaande video vertelt Wes Schreutelkamp meer over The Streetfood Club Breda.

Gerelateerde artikelen: