Satelliet ontvangt de Groene Pluim

De Groene Pluim, als onderneming een groot compliment als je deze mag ontvangen. De pluim erkent allerlei bedrijven, van grote corporatie tot kleine MKB-bedrijven die impact maken door duurzaam te ondernemen. De pluim wordt uitsluitend uitgereikt aan bedrijven die vanuit intrinsieke motivatie bezig zijn met het streven naar een betere wereld. En de 41e pluim werd ditmaal aan Satelliet hospitality furniture uitgereikt.

De Groene Pluim

Met De Groene Pluim laten ondernemers positief voorbeeldgedrag zien. Dit zet andere ondernemers aan om hetzelfde te doen. Door te denken aan duurzaamheid, klimaattransitie en een eerlijke sociale wereld. De pluim wordt op frequente basis uitgereikt in Nederland. Naar (lokale) bestuurders, toezichthouders en handhavers zorgt de pluim voor een positieve uitstraling. Een regio laat hiermee zien dat ze bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainale Development Goals, SDG’s) van de Verenigde Naties.

Deze SDG’s startten in 2015 en lopen tot 2030. Het zijn zeventien doelen waar 169 targets de doelen concretiseren. Om De Groene Pluim te mogen ontvangen, dient een organisatie actief bij te dragen aan innovatieve verduurzaming van de productieketen. En moet het bedrijf enthousiast en gemotiveerd blijven om de inspiratie, kennis en ervaringen uit te blijven dragen.

Over Satelliet hospitality furniture

Het is niet gek dat Satelliet dit keer de gelukkige is. Onder het credo ‘Creating places to remember’ levert Satelliet met een unieke collectie hospitality meubilair een bijdrage aan een optimale gastbeleving in branches als horeca, office, zorg, retail, leisure en onderwijs. De hospitalitymeubel gigant is al jaren op de achtergrond bezig met duurzaam ondernemen. En dit komt steeds beter tot uiting. Duurzaam meubilair realiseren is de meest voor de hand liggende optie om hun steentje bij te dragen. Maar het gaat verder dan dat, het gaat om mooie samenwerkingen en initiatieven op het gebied van mens en materiaal realiseren. Van ontwikkeling tot productie, van levering tot onderhoud en alles processen waar mensen en maatschappij bij betrokken zijn.

Duurzame doelen

In 2030 de meest duurzame leverancier van hospitality meubilair in Europa zijn, dat is hét doel waar Satelliet naar streeft. In 2030 moet 75% van de materialen gerecycled en duurzaam gewonnen worden. Door efficiënt de meubels door het hele land te leveren en jaarlijkse het meubilair te keuren en op te knappen, realiseert Satelliet dit doel. Maar ook door meubels te recyclen en onderdelen te verzamelen en nieuw leven in te blazen. Still Usable Materials (SUM) is de benaming voor afgeschreven materialen, maar Satelliet weet erin te slagen om aluminium frames, kunststof vlechtwerk en PET-vilt te produceren van gerecyclede materialen. Satelliet vindt mensen hun grootste kapitaal. Zonder de juiste medewerkers en partners is dit doel namelijk niet te bereiken. Ze zijn van mening dat deze kansen samen gecreëerd worden.

Juryrapport

Op 28 juli werd de pluim uitgereikt aan de Christan Brouwers, Algemeen Directeur van Satelliet. Hierbij waren woordvoerder Peter van den Eijnden en wethouder Carla Krananborg-van Eerd aanwezig. Satelliet werd op 4 SDG’s beoordeelt; fatsoenlijke banen en economische groei, duurzame consumptie en productie, klimaatverandering aanpakken en partnerschappen voor de doelen.

Door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt of rugzakje in dienst te nemen en deze mensen te coachen, draagt Satelliet bij aan fatsoenlijke banen. Ook bieden ze transparantie over salaris en staat salaris los van ontwikkeling. Satelliet produceert meubels niet zelf maar heeft langdurige relaties met leveranciers waarmee ze onderzoeken hoe productie duurzamer kan. Van restmaterialen doen herleven tot het duurzame wc-papier in elke vestiging, er wordt gelet op duurzaam consumeren en produceren. In 2025 wil Satelliet volledig energieneutraal zijn. Een voorbeeld dat bijdragen levert aan de klimaatactie is om het energieverbruik in kaart te brengen. Zo is Satelliet overgeschakeld naar energiebesparende opties van halogeen naar beweeggevoelige ledverlichting in alle panden. Aangezien Satelliet samenwerkt met onderwijsinstelling Curio, delen zij hun kennis en bieden ze veilige leerplekken voor leerlingen in het laagste onderwijsniveau. Ook kan het duurzaamheidspaviljoen bezocht worden waar ze klanten, leveranciers en geïnteresseerden laten zien hoe duurzaamheid in alle facetten eruitziet voor Satelliet.

Kortom, de 41e pluim lijkt in goede handen bij Satelliet.

Gerelateerde artikelen: