Satelliet investeert in SUM: Still Usable Materials

De duurzame lat ligt hoog bij Satelliet Meubelen. Nog 8 jaar te gaan en dan moet minstens 75 procent van de collectie bestaan uit duurzame materialen. Current bewijst dat het kan; pionieren, maar wel sámen met je partners.

De collectie bestaat inmiddels uit drie stoelen met een rond gebogen frame en een gevlochten rug: de Arm Chair (AC) en de Side Chair (SC) met cane webbing of een ringvormig patroon in de rug, en de lounge-variant (LAC) met extra hoge rug en armleuningen. De retrostoelen lijken van hout, of bamboe te zijn, maar niets is minder waar. Het frame is gemaakt van gerecycled aluminium, het vlechtwerk van hergebruikt kunststof. Na einde levensduur zijn beide materialen bovendien eenvoudig te demonteren. En het mooiste is: de stoel kan de concurrentie aan binnen het reguliere aanbod, of het nu gaat om prijs of ‘looks’.

Current & circulaire ambities

Daarmee past de Current-serie prima bij Satelliet, stelt inkoopdirecteur Robin Willemse. “Current valt in de smaak bij de architect of ondernemer die een goede, stevige stoel zoekt voor gebruik in publieke ruimtes. Maar ook klanten die specifiek kiezen voor een duurzame optie, lopen ermee weg”, weet hij. Current is een mooie scherp geprijsde stoel met ook nog een goed verhaal. “Wij willen in 2030 de meest duurzame leverancier van hospitalitymeubilair in Europa zijn”, onderstreept Willemse. Dat betekent werk aan de winkel, stelt hij, of het nu gaat om de eigen organisatie en bedrijfsvoering, het verlengen van de levensduur en klantenservice of de producten zelf, zoals in dit geval. Current is opgebouwd uit wat we bij Satelliet SUM zijn gaan noemen: Still Usable Materials. Dat zijn materialen die worden gewonnen uit rest- of afvalstromen.

Duurzaam doe je samen

Satelliet ontwikkelt ruim twee-derde van de meubelcollectie in eigen beheer. Dat doen we met partners in binnen- en buitenland. Voor Current raakten Willemse en zijn collega’s in gesprek met een fabrikant in Indonesië waar Satelliet al dertig jaar mee werkt. “Deze producent was zelf in staat om gerecycled aluminium te leveren, versmolten uit schroot. Drie jaar geleden hebben wij hen gevraagd of ze het ontwerp van Current konden vervaardigen, uit gerecycled aluminium met gevlochten en hergebruikt kunststof. Een uitdaging, maar met dank aan een recyclebedrijf in Surabaya is dat gelukt.” Eerst alleen in zwart, een kleur ‘die altijd lukt’ en alleen voor binnen, omdat het hergebruikte materiaal nog niet 100 procent UV-proof is. “Wij komen soms met lastige vragen bij onze leveranciers, maar achteraf zijn ze meestal net zo gelukkig als wij. Alleen samen kom je verder op dit duurzame pad. En uiteindelijk is dit de toekomst, dat beseft iedereen zich inmiddels wel.”

Van pionieren tot presteren

Pionieren zit in het bloed bij Satelliet. “Wij vinden het leuk om te innoveren en te vernieuwen. We geloven in onze partners in Indonesië en we geloven in de mogelijkheid om samen nieuwe en duurzame materialen te ontwikkelen”, stelt Willemse. “Om een beweging in gang te zetten, moet je zelf het initiatief nemen.” En van beweging komt beweging, weten we inmiddels. Zo wordt nu gewerkt aan een versie van de Current-stoelen die ook geschikt is voor outdoor gebruik. Daarvoor is een laboratorium in Jakarta toegevoegd aan de samenwerking tussen Satelliet, de producent en de leverancier van gerecycled kunststof. “Op dit moment doen ze daar grondig onderzoek naar de samenstelling van het kunststof voor Current, en welke additieven nodig zijn om het weersbestendig te maken.” Naar verwachting laat dat moment niet lang meer op zich wachten. “Volgend jaar hopen we de collectie uit te breiden met meer kleuren en modellen die ook voor buiten geschikt zijn.”

Gerelateerde artikelen: