Paviljoen Lutterzand: lekker lang genieten met 4-seizoenen terras

Met het nieuwe 4-seizoenen terras is voor John en Renate Meijerink het plaatje compleet. Hun Paviljoen Lutterzand kan dankzij dit visitekaartje het hele jaar door gasten buiten ontvangen. Het terras betekent bovendien een impuls aan de uitstraling van het hele bedrijf.

Met de grootscheepse verbouwing van het terras is het plaatje eindelijk compleet, verzucht John Meijerink. Hij groeide op onder het rietgedekte dak van Paviljoen Lutterzand, toen de zaak van zijn ouders. “Ik ben er zelfs geboren”, voegt de ondernemer toe. Hij kreeg het vak met de paplepel mee, en na de Hotelschool en een korte loopbaan elders, kozen hij en zijn vrouw Renate voor Paviljoen Lutterzand. “De afgelopen twintig jaar heeft het Paviljoen een complete metamorfose ondergaan. Er kwam een compleet nieuwe keuken, de zalen zijn aangepast, het interieur vernieuwd. Maar het terras? Dat moest wachten.”

En dat is best jammer, als je bedenkt dat het terras ook het visitekaartje is van de zaak. “Als je ziet wat het ons oplevert, zowel in omzet als in uitstraling, zou je willen dat je het eerder had gedaan.” Je kunt nu eenmaal niet alles tegelijk, weet Meijerink uit ervaring. En als hij en zijn vrouw iets doen, willen ze het ook goed doen. Geen half werk voor het ondernemersstel. Uiteindelijk was het terras in de winter van 2019 echt aan de beurt: plannen maken, schetsen, budgetteren. In 2020, drie weken voor Nederland in lockdown ging, begon het sloopwerk. “Corona was een heel rare tijd, oneerlijk gevoel voor de horeca, want de bouw kon wel gewoon doorgaan. Voor ons was dat een geluk bij een ongeluk. We konden immers toch niks doen. Toen de horeca na de eerste lockdown, op tweede pinksterdag, weer open mocht, waren wij voor 90 procent klaar. Het terras had een compleet nieuwe look & feel, het plaatje was compleet.”

Meijerink doelt op de opzet van Paviljoen Lutterzand, dat eigenlijk bestaat uit vier zaken onder een dak. “We zitten aan de rand van natuurgebied het Lutterzand, middenin de natuur en aan verschillende wandel- en fietspaden en zelfs autoroutes. Daarmee is de daghandel de hoofdmoot voor ons.” Daarnaast beschikt Lutterzand over verschillende zalen voor feesten en partijen; er vinden maar liefst 75 huwelijken per jaar plaats. Ook bedrijven weten het Paviljoen te vinden voor bijeenkomsten en feesten. De speeltuin tot slot, trekt veel gezinnen en kinderen, óók voor de gewilde kinderfeestjes: met de metaaldetector op pad, in de natuur schatzoeken, en een pannenkoek na.

Kansen spreiden

Het is onderdeel van de bedrijfsfilosofie: kansen spreiden. “Als je je op verschillende markten richt, ben je minder vatbaar voor tegenvallers”, stelt Meijerink. Al was Corona wel een heel zware dobber. “Als je dicht moet, ben je geneigd te denken dat alles ophoudt. Wij zijn toch doorgegaan, met verschillende to go concepten. Natuurlijk doen we liever gewone horeca, maar zo kwamen we toch een beetje uit de kosten. En bovendien, nog belangrijker: je houdt je personeel in actie, en dat is essentieel  voor de moraal.” De timing om het buitenseizoen te verbreden, kwam op een bijzonder moment. “Het terras is belangrijk voor alle bedrijfsonderdelen, maar door corona bleek het nog veel belangrijker. Buiten was nog lange tijd heel veel mogelijk.”

We hebben in de nieuwe setting vijftig zitplaatsen minder dan op het oude terras, en toch is de omzet veel hoger.

John Meijerink, eigenaar Paviljoen Lutterzand

Het stel pakte het grondig aan. “Het terras was na 35 jaar op en verouderd. Het was nog schoon en netjes, maar niet meer van deze tijd.” Meijerink liet de shovel ervoor zetten en haalde alles weg. Het nieuwe terras is letterlijk vanaf de grond af aan opnieuw opgebouwd. Heel belangrijk was de infrastructuur: looplijnen, diverse sfeerhoekjes, punten voor water en compleet nieuwe elektra voor het verlichtingsplan. Regenwater wordt middels een systeem opgevangen om met één druk op de knop de terrasplanten mee te bewateren. Er kwam een overkapping vanaf het gebouw, met in de zomer zonwering maar in de winter alleen glas - voor lekker warm zitten. Vier enorme vierkante parasols van zeven bij zeven meter zorgen voor schaduw op de rest van het terras.

Samen met de architect werkte het stel de plannen verder uit, met een ruime opstelling van hoge en lage zitjes. Kroeze Interieur hielp met het kiezen en leveren van de meubels. “We hebben nu 250 zitplaatsen op het terras, maar zouden er ook 500 van kunnen maken. Dat doen we bewust niet. We zitten hier middenin de natuur, we willen dat je die ruimte en rust ook op het terras ervaart. We willen graag het ruime, rijke en bourgondische van de omgeving uitstralen.” Dat betekent lekkere banken met groen en roestbruin gestoffeerde kussens en bekleding, en veel rotan. En dat werkt, merken ze bij Lutterzand. “Het terras nodigt uit om lekker lang te genieten. Bestelden mensen vroeger buiten een hoofdgerecht, nu eten ze rustig vier gangen op het terras.”

Het was een investering van enkele tonnen, maar de verbouwing is elke cent waard, stelt Meijerink. Beleefde het terrasseizoen voorheen zo’n vier tot vijf maanden een piek, na de renovatie is dat opgerekt tot zeker acht tot negen maanden bezetting. “We hebben in de nieuwe setting vijftig zitplaatsen minder dan op het oude terras, en toch is de omzet veel hoger. De sfeer en beleving kloppen nu helemaal met de rest van de zaak én de omliggende natuur.”

En dat is steeds belangrijker geworden in de horeca, waar de trends elkaar sneller opvolgen dan vroeger. “Mijn vrouw en ik noemen het - in carnavalstermen - dat je altijd voorop moet blijven lopen in de polonaise. Een grijze muis zijn in de horeca heeft geen zin. Dat betekent niet dat wij heel gekke dingen doen, maar we zorgen wel altijd voor die wow-factor. Na een jaar of acht is het goed om de sfeer en de meubels weer eens onder handen te nemen. Niet dat de stoelen van Satelliet dan op zijn, maar het is belangrijk om de gasten te blijven verrassen. Dat doen we ook op ons buitenterras, met vijf soorten nieuw meubilair, maar wel allemaal uit een bepaalde lijn: banken met lekkere kussens, tafels met ingebouwde haardjes, en ervoor rotan fauteuils met boomstammen als tafeltjes. De grote kracht van dit terras: Als het vol zit, voelt het niet massaal. Maar zit je alleen, dan is het nog steeds knus en gezellig.”

Gerelateerde artikelen: