La Place-restaurant Kashba (Efteling): attractiepark en horeca lopen in elkaar over

Een echt La Place-restaurant dat ook recht doet aan de context van de Efteling. Dat was de uitdaging voor Ingrid van Leeuwen en Hendrik Franken van de Vermaat Groep. Dat is gelukt. En hoe!

Ingrid van Leeuwen, Formuledirecteur binnen Vermaat, en haar collega Hendrik Franken, Creatief Directeur, zitten er tevreden bij. Begin april ging ‘hun’ Kashba open, op de plek van het behoorlijk gedateerde Panorama-restaurant. En dat is altijd een spannend moment: werkt alles zoals bedacht, of liever nog iets beter. ‘Er ging een waanzinnig druk paasweekend overheen, en de officiële opening is inmiddels ook geweest. De gasten zijn blij, de medewerkers zijn blij en de reacties overweldigend’, vertelt Franken. ‘Iedereen is vooral verrast over hoe naadloos Kashba past in de wereld van Sindbad de Zeeman.’ En toch ook écht La Place, benadrukt Van Leeuwen: ‘We maakten de combinatie van de favorieten van La Place én speciaal voor Sindbad ontwikkeld assortiment. Dus: Falafel maar ook de Foccacia tonijn. Echt het beste van twee werelden.’ En dat was precies de opzet, stellen beide kartrekkers van het project.

Thuishaven

La Place had al langer horeca in de Efteling en met Vermaat Groep als franchisenemer van Jumbo / La Place ontstond het idee om met drie partijen de krachten te bundelen. Op de plek van Restaurant Panorama mocht de Vermaat Groep anderhalf jaar geleden een voorstel doen voor een nieuwe formule. De locatie: achttienhonderd vierkante meter vloer, met binnen ruimte voor vierhonderd stoelen en nog eens driehonderd op het aangrenzende terras buiten. Franken en Van Leeuwen wilden met Kashba voortborduren op de wereld van Sindbad de Zeeman, waarin dit restaurant zich bevindt. Franken: ‘Sindbad bevaart de zeven zeeën en maakt van alles mee, net als de gasten in attracties als Sirocco, met de blauwe bootjes, waterspeelplaats Archipel en Vogel Rok. Kashba - zoals Arabische handelsvestingen heten - is de thuishaven van Sindbad. Hier komt hij op adem en brengt zijn waren op de markt.’ De Vermaat Groep ontwikkelde het concept in vier onderdelen. In het eerste deel kom je binnen in de handelsstad, een omgeving die voelt als een Eftelingsetting. Daarna volgen de markt, met kramen vol handelswaar - de buffetten van La Place - het zitgedeelte de Oase met veel planten en groen, en als laatste de bedoeïenentent, het restaurantdeel met een tentdoek dat dwars door de serrewand lijkt door te lopen naar het overdekte terras. De colonnade, een oosterse galerij, verbindt alle onderdelen.

Grote gebaren

Een high traffic-locatie met extreme pieken en dalen, zoals de Efteling per definitie is, vraagt een ijzersterk concept: esthetisch prachtig, in de exploitatie functioneel en met een extreem duidelijke routing. Franken zorgde samen met de interieurontwerpers van Jora Vision voor een sterke basis. De sfeer begint in wanden, vloeren en plafonds. ‘Wij kozen voor ‘echt is echt’, en dat betekent dat steen ook echt gestuukt of gemetseld is. Om de markt een Oosters tintje te geven, waren grote gebaren nodig: veel groen, veel oosterse lantaarns, oriëntaalse tegels en een vijf meter hoge echte fontein.’ Voor de meubels werkte Vermaat samen met Satelliet: banken op maat, stoelen en krukjes voor verschillende zitopstellingen: van tweetjes en viertjes tot groepen. ‘De materialen en kleuren zijn sprookjesachtiger dan we gemiddeld kiezen met gemstone tinten als bordeauxrood, diepblauw en donkergroen.’ Het terras is uitgerust met dezelfde stoelen in een aantal tinten die altijd matchen. Dat staat niet alleen leuk, maar is ook efficiënt voor het personeel: het gaat nooit mis met de opstelling.’

We combineerden de favorieten van La Place én speciaal voor Sindbad ontwikkeld assortiment. Dus: Falafel maar ook de Foccacia tonijn.

Matching cultuurwaarden

Kashba is ontegenzeglijk Efteling, maar óók La Place. ‘We zien het als een positieve ervaring dat we de kwaliteiten van La Place kunnen inzetten in een totaal andere ervaring’, stelt Van Leeuwen. Het mooie is dat La Place van oudsher een marktrestaurant is, benadrukt de formuledirecteur, en dat past naadloos in Sindbads handelsmarkt. ‘De buffetten, kleding én de kaart zijn herkenbaar La Place met de bekende smoothies, appeltaart en de focaccia’s, maar ook met een Kashba-sausje, zoals een flatbread.’ De cultuurwaardes van de drie bedrijven waren vanaf de eerste dag een match en dat we dit project samen tot een daverend succes hebben kunnen maken, beschouwt Van Leeuwen. ‘Sterker nog, het smaakt zeker naar meer’, besluit ze met een veelbetekenende lach.

Gerelateerde artikelen: