Dolce far Niente: het zoete, zalige niets doen

Marieke van Hamond Prudon van Smaek Design tekende voor het interieurontwerp van de Italiaanse espresso- en wijnbar Dolce far Niente. Een marmeren barblad kreeg de hoofdrol binnen haar ontwerp. Het marmer was voor Marieke de visuele vertaling van de uitdrukking 'Dolce far niente': het zalige nietsdoen. Ze vertelt waar haar inspiratie vandaan komt.

Marieke van Hamond Prudon van Smaek Design tekende voor het interieurontwerp van de Italiaanse espresso- en wijnbar Dolce far Niente (vertaald: ‘het zalige nietsdoen’). Om tot haar ontwerp te komen ging ze op zoek naar de kern van deze uitdrukking. “Opvallend vond ik het warme en comfortabele gevoel achter dit typisch Italiaanse begrip.” Het inspireerde haar de meest authentieke Italiaanse materialen te gebruiken. Een marmeren barblad kreeg dan ook de hoofdrol binnen haar totale ontwerp. Het idee voor dit marmer haalde ze uit haar ‘persoonlijke beeldbank’: “Inspiratie haal ik uit mode, architectuur, kunst en cultuur. Alles bij elkaar vormt dit mijn persoonlijke onuitputtelijke beeldbank van vormen en materialen.” Het marmer was voor Marieke de visuele vertaling van ‘Dolce far niente’: het zalige nietsdoen.  Marieke: “Elke volgende ontwerpstap heb ik laten aansluiten bij de kenmerkende sterke Italiaanse identiteit van dit materiaal: comfortabel, karakteristiek, zoet, kleurrijk, temperamentvol en stylish. Dit vind je terug in de prachtige, kleurrijke, gestoffeerde barkrukken en stoelen, in de wandbekleding, vloerpatronen, mozaïektegels, kunst, de (neon)verlichting en de perfecte akoestiek.”

Na tien jaar specialisatie op het gebied van horeca-interieur weet Marieke wat de succeselementen zijn. “Horeca vraagt om een veelzijdige blik op logistiek en design. Naast de conceptbeleving ontwerp ik, met de meest efficiënte routing voor de werknemers, een spraakmakend interieurontwerp, waarbij de gast bij binnenkomst al het comfort ervaart. De best denkbare plattegrond in combinatie met zoveel mogelijk zitplaatsen.”

Gerelateerde artikelen: