AC Hotel Würzburg: internationale keten verzoend met een sterke eigen identiteit

Een hotel dat deel uitmaakt van een internationale keten tóch een sterke eigen identiteit meegeven. Dat is HDVL Designmakers gelukt met het interieurontwerp van AC Hotel Würzburg in Duitsland. Daarbij gingen ze bovendien juist uit van de context van het hotel en lieten ze zich inspireren door het bisschoppelijke paleis in de stad. Zo kwam er bijvoorbeeld een moderne plafondschildering die verwijst naar het barokke fresco dat in het paleis te vinden is.

Op 1 november 2021 opende het gloednieuwe AC Hotel Würzburg in Duitsland. HDVL Designmakers werd in 2019 aangesteld om het interieurdesign van het gehele hotel, inclusief het restaurant en alle kamers te ontwerpen. Het viersterren AC Hotel Würzburg is onderdeel van ’s werelds grootste hotelketen: Marriott en valt onder de AC Hotels collectie. Helge Docters van Leeuwen legt uit hoe hij en partner Vahid Kiumarsi te werk gingen: “De eerste uitdaging in het ontwerp was om een ​​internationaal merk met specifieke richtlijnen, te verzoenen met de context van het project. We geloven erg in de noodzaak van contextueel ontwerp om een ​​plek met een sterke identiteit te creëren. Om dit te bereiken zijn we in het verhaal achter het merk AC gedoken. AC ‘viert de schoonheid van klassiek, modern design met zijn Europese ziel.’ De stad zelf daarentegen is trots op haar barokke geschiedenis. Het bisschoppelijk paleis in de stad, Residentie van Würzburg is een betoverend voorbeeld hiervan dat is erkend als UNESCO-werelderfgoed.”

Een samenhangend verhaal vertellen

Designers Vahid en Helge verbonden deze elementen met elkaar en maakten zo het verhaal kloppend: “Vervolgens creëerden we verschillende functies in de portieken rondom de centrale ruimte van het hotel, geïnspireerd op de klassieke architectuur. Het beschilderde plafond is een moderne verwijzing naar het belangrijkste barokke fresco ter wereld, dat zich in de Residentie Würzburg bevindt.

De tweede uitdaging was het bescheiden budget voor zo'n ambitieus project. We gingen deze uitdaging aan door verschillende aandachtspunten te creëren en een samenhangend verhaal te vertellen met een aantal kenmerkende details. Het resultaat is een inclusief luxehotel voor iedereen die tijdloze schoonheid waardeert en voor een eigenaar die het interieur niet over een paar jaar weer hoeft te vernieuwen. En dat is de kern van duurzaamheid zoals wij erin geloven,” aldus Vahid Kiumarsi en Helge Docters van Leeuwen, Senior Interior Designers en Partners van HDVL Designmakers.

Gerelateerde artikelen: