• SNCKBR Utrecht

Geen geitenwollensokken sfeertje

Rond een veganistische levensstijl hangt soms een ietwat stoffig, geitenwollensokken-sfeertje. Dat kan én moet anders dachten Floris Beukers en Naphassa Parinussa en dus openden ze aan het Vredenburg in Utrecht het fancy en hippe Waku Waku met een 100 procent veganistische kaart.

Tekst: Cor-Peter Pasma | Fotografie: Fred Sonnega & NoPoint Studio's

Wie binnenstapt op nummer 28 aan het Vredenburg kan zich maar met moeite voorstellen dat op deze plek 36 jaar lang Chinees restaurant Het Paradijs, een begrip in het Utrechtse, heeft gezeten. Een hippe combinatie van een industriële look met vintage draagt zorg voor een fancy uitstraling. Alleen de oude lichtbox van de illustere voorganger, die als eerbetoon een plaatsje in het restaurant heeft gekregen, herinnert nog aan het verleden. "We hebben bewust gekozen voor een uitgesproken inrichting. Dat vonden we erg belangrijk. We wilden per se niet dat het een low budget uitstraling zou krijgen die je soms bij andere veganistische restaurants ziet", zegt Floris Beukers.

Tekst gaat verder onder de foto

  • Floris Beukers & Naphassa Parinussa

Veganistisch

Samen met compagnon en vriendin Naphassa Parinussa koos hij aanvankelijk ervoor om het SNCKBR*-concept te franchisen. Bepalend in dat concept is de duurzame kaart die matig in vet, vrij van geraffineerde suikers en E-nummers is en, waar mogelijk, ook nog glutenvrij. De twee gingen zelfs een stapje verder en maakten hun kaart volledig veganistisch.

Tekst gaat verder onder de foto

  • SNCKBR, Utrecht

"Wij zijn zelf natuurlijk ook veganistisch. Voor de dieren, onze gezondheid en het milieu. Toch zal je daar in ons restaurant niets van merken. We hebben alles op alles gezet om gewoon een waanzinnig goed restaurant neer te zetten. Een uitgesproken inrichting, op een toplocatie, enthousiaste bediening en natuurlijk geweldig lekker eten. In het buitenland zie je al meer van dit soort concepten. Goede restaurants die vegan eten serveren omdat zij net als ons geloven dat dit de nieuwe standaard is", verduidelijkt Floris.

"Wij hebben gekozen voor een uitgesproken interieur, om elke zweem van stoffig en low budget te vermijden."

Drijvende kracht achter het fraaie interieur is Naphassa die als voormalig beeldbewerker veel online inspiratie zocht en een moodboard samenstelde met wat het stel mooi vond. Maar voordat aan de inrichting kon worden begonnen moest het pand volledig worden verbouwd. Na 36 jaar dienst te hebben gedaan als Chinees restaurant moest eigenlijk alles worden vervangen en werd het volledig gestript. Zo ontdekte het stel achterin de zaak een rij oude ramen en besloot deze in het interieur terug te brengen.

Tekst gaat verder onder de foto

  • SNCKBR Utrecht

Spannend concept

Na de verbouwing van ruim zes maanden opende Waku Waku (voorheen SNCKBR Utrecht*) begin juni 2018 haar deuren. "Het gaat goed en daar zijn we blij mee, maar we hebben een heftige tijd achter de rug. Ik ben weliswaar altijd zelfstandig ondernemer geweest maar allebei hebben we geen echte horeca-ervaring. Gelukkig leren we snel", zegt Floris lachend. "Het is natuurlijk ook erg spannend om zo’n nieuw concept neer te zetten. Het is toch maar afwachten of je je ambitie waar kunt maken. Zo af en toe hebben we daar echt wel even wakker van gelegen", geeft Naphassa toe. Floris: "Gelukkig hebben we veel hulp en advies gekregen van de bedrijven waar we mee samen hebben gewerkt. Bijvoorbeeld interieurbouwer Brandwacht en Meijer en onze elektricien Vlaar, maar ook de schilder die hier de muren kwam doen. Die beschouwde zijn werk echt als een kunst en het is prachtig geworden", zegt Floris. "Maar dat geldt ook voor Satelliet”, vult Naphassa aan. "Zij zijn erg bepalend geweest voor de kleurstelling van de inrichting. Het groene velours van de banken en stoelen hebben we samen met hen uitgekozen. Alle andere kleuren hingen daar weer mee samen. Eigenlijk heeft iedereen die bij dit project betrokken was ons geholpen het allemaal zo te maken als dat wij het voor ogen hadden". En zo is Utrecht een echte hotspot rijker.

*Eind augustus 2018 werd bekend dat de SNCKBR-vestigingen in Amsterdam en Eindhoven noodgedwongen de deuren moesten sluiten. Begin 2019 maakten Floris Beukers en Naphassa Parinussa - de oorspronkelijke franchisenemers van SNCKBR Utrecht - bekend zelfstandig verder te gaan onder de naam Waku Waku. Een nieuwe naam waarin  de associatie met snelheid - die SNCKBR met zich meebracht - bewust achterwege is gelaten. Daarnaast past Waku Waku beter bij de culinaire plantaardige ambities van het volledig vegan restaurant.

www.wakuwaku.nl

  • SNCKBR Utrecht

Inspiratie in je mailbox?

Meld je aan en ontvang je inspiratie op het gebied van gastvrijheid en interieur automatisch in je mailbox!

* verplicht
Ik ben geïnteresseerd in:
[this div will be converted to an iframe]
×
×
×