• De Refter, Radboud Universiteit Nijmegen

Van klassieke kantine naar multifunctioneel food court

Het was een enorme klus op de campus van de Radboud Universiteit om universiteitsrestaurant De Refter - kantine met buffet - te veranderen naar een hippe food court met ongeveer 850 zitplaatsen.

Tekst: Cor-Peter Pasma | Fotografie: Fred Sonnega

“Nou, dat was zeker een hele klus”, zegt locatiemanager Rens Janssen. “De Refter » is het grootste restaurant van de Radboud Universiteit. Deze locatie was altijd klassiek ingericht zoals je dat van onderwijsinstellingen kent: met gesloten keuken en een buffet als uitgiftepunt. Maar dat was echt niet meer van deze tijd.”

De plannen voor een grondige verbouwing waren niet nieuw. Onderwijsbreed wordt er al langer nagedacht over de verblijfsruimtes. “Ook bij ons. We zien onze studenten als onze gasten en dat nemen we serieus”, zegt Janssen. Desondanks duurde het tot januari vorig jaar voordat er definitief groen licht kwam voor de enorme update. “We zijn toen niet zomaar wat gaan doen maar hebben vooral grondig onderzoek gedaan naar de gebruikers. Niet alleen naar wat ze zouden willen eten maar ook naar hoe ze de ruimte gebruiken”, zegt Janssen.

Tekst gaat verder onder de foto

  • De Refter, Radboud Universiteit Nijmegen

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de studenten meer keuze wilden in het aanbod en dat de ruimte, naast eten, ook gebruikt wordt voor de studie, zowel individueel als in groepjes. “Dat hebben we meegenomen in het ontwerp en je ziet de verschillende functies in de inrichting. Zo hebben we voorzien in coupé-banken met hoge ruggen wat voor groepjes fijn werken is. Maar er zijn ook comfortabele Chesterfieldbanken en natuurlijk gewone eettafels. In dat aanbod zie je ook de mogelijkheid terug om de ruimte op diverse manieren te gebruiken”, zegt Rens Janssen.

Tekst gaat verder onder de foto

  • De Refter, Radboud Universiteit Nijmegen

Door de enorme omvang en de flinke metamorfose was de officiële opening eind maart voor Janssen behoorlijk spannend. “Er is dan ook een hoop veranderd. Voor iedereen. Bijvoorbeeld voor de medewerkers die eerst achter de schermen hun werk deden en dat nu in het zicht doen. Maar ook koffieautomaten die zijn vervangen door echte barista’s. We hebben over alles goed nagedacht en zijn met z’n allen bij vergelijkbare concepten gaan kijken. Iedereen wilde dat deze verandering ging gebeuren. En dan nog blijft het spannend om wat je hebt bedacht in de praktijk te zien,” zegt Janssen.

Tekst gaat verder onder de foto

  • De Refter, Radboud Universiteit Nijmegen

De eerste tekenen zijn bijzonder goed te noemen. “We zien niet alleen een toename van het gebruik, maar houden ook een continue kwaliteitsmeting. Daaruit blijkt dat 86 procent van de gebruikers de verandering als uitgesproken positief ervaart en zich er comfortabel bij voelt. Daar ben ik natuurlijk heel blij mee”, besluit Janssen. Afkomstig van het Latijnse woord voor ‘herstellen’ (‘reficere’) betekent ‘refter’ letterlijk ‘collectieve eetzaal.’ Een naam die weer eer aan wordt gedaan en zelfs meer dan dat.

Inspiratie in je mailbox?

Meld je aan en ontvang je inspiratie op het gebied van gastvrijheid en interieur automatisch in je mailbox!

* verplicht
Ik ben geïnteresseerd in:
[this div will be converted to an iframe]
×
×
×