• Van Hall Larenstein

Van Hall Larenstein zet duurzame stappen

Staatssecretaris Sharon Dijksma onthulde eind vorig jaar een grote met gras begroeide voetstap op het plein voor Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp. Het was de openingshandeling voor het vernieuwde gebouw. De voet staat symbool voor het project Green Steps Forward » waarmee de opleidingsinstelling de meest duurzame Hogeschool van Nederland wil worden.

Tekst: Suzanne Dijkstra | Fotografie: Fred Sonnega

De vernieuwde huisvesting is een belangrijke stap in de goede richting. Door de sluiting van de vestiging in Wageningen lopen er op de locatie in Velp nu ongeveer zevenhonderd extra studenten en medewerkers rond. ‘Het aantal beschikbare vierkante meters was volgens de onderwijsnormen ruim voldoende, maar we vonden het een goede aanleiding om het gebouw te optimaliseren en in te spelen op nieuwe onderwijsinzichten. Het gebouw stamt uit 1994, dus vernieuwing werd wel weer tijd’, zegt Gert-Jan Bulten. Hij werkt op de afdeling Services van de Hogeschool en was samen met collega Annique van Balgooy als projectleider intensief bij het vernieuwingsproject betrokken.

De basis voor het concept is gelegd door te werken met veertien verschillende werkgroepen. ‘Er kwamen goede ideeën uit waarmee we aan de slag zijn gegaan. De wens voor meer interactie tussen docenten en studenten is het uitgangspunt voor de vernieuwing. Daarin kregen we ondersteuning van ontwerp -en realisatiebureau Coare.’ Toen het concept klaar was, is in slechts negentig werkdagen de totale verbouwing gerealiseerd. In totaal is er 10.800 vierkante meter vernieuwd'.

Tekst gaat verder onder de foto

  • Hogeschool Van Hall Larenstein

Het gebouw moest duurzaam en functioneel zijn, de inrichting moest passen bij de sfeer van de Hogeschool. ‘Onze studenten staan vaak letterlijk met hun voeten in de klei. We wilden een link leggen met de natuur. Nu is Landgoed Larenstein dat aan onze school grenst veel beter verbonden met het gebouw.’

Van Hall Larenstein » speelt met de vernieuwing in op de huidige ontwikkelingen en de toekomst van het onderwijs. ’Urenlang naar docenten luisteren is niet van deze tijd’, vertelt Bulten. Daarom zijn er meer mogelijkheden voor studenten om met hun docent af te spreken. Docenten hebben niet langer dichte kantoortjes maar zitten allemaal op de eerste verdieping. ‘Studenten moesten altijd hard op zoek naar hoekjes om te werken. Dat is nu veel beter.’ Er zijn allerlei ruimtes, waaronder open en gesloten werk- en studieplekken, vergaderruimtes, informele overlegplekken, projectlokalen en zelfstudieruimtes. De ateliers, kassen en de mediatheek zijn uitgebreid en er zijn extra labzalen gecreëerd. Daarnaast is de dekking van de wifi verbeterd, zodat je overal kunt leren en straks kunt inloggen op het netwerk met je eigen device. ‘In de toekomst hoef je in sommige gevallen niet meer fysiek naar school om colleges te volgen. Maar nu hebben we ook gewoon nog krijtborden voor docenten die hier de voorkeur aan geven.’

Tekst gaat verder onder de foto

  • Hogeschool Van Hall Larenstein

Daar waar duurzame oplossingen waren, zijn ze gebruikt. Bulten: ‘Dat was soms een flinke uitdaging voor de partijen waarmee we hebben samengewerkt.’ Ook in het dagelijks leven merken studenten en medewerkers dat duurzaamheid belangrijk is in het gebouw. Zo zijn er recyclingstations voor afval. In het hele gebouw is het ventilatie- en klimaatsysteem gerenoveerd. De vloeren zijn bekleed met gerecyclede tapijttegels, het meubilair is hergebruikt of gemaakt van hergebruikte producten, zoals reclameposters. ‘De grijze wanden zijn nu fris wit en op sommige plekken bekleed met kurk dat op boomschors lijkt.’ Ook zijn er verspreid door het gebouw natuur- en landschapsfoto’s gebruikt als wanddecoratie, gemaakt door docent Ben ter Mull. Verder is bestaand meubilair zo veel mogelijk gerevitaliseerd en is het gebouw voorzien van LED-verlichting. Ook de bouwmaterialen zijn duurzaam. Zo is er gebruik gemaakt van gerecyclede verf en cradle to cradle stoffen. Aan de buitenkant van het gebouw zijn ook duurzaamheidsmaatregelen doorgevoerd, zoals zonnepanelen.

Tekst gaat verder onder de foto

  • Hogeschool Van Hall Larenstein

De veranderingen in de Hogeschool zijn ingrijpend en de nieuwe sfeer spreekt tot de verbeelding van studenten en medewerkers. ‘We hebben een nulmeting gedaan en onze studenten geven de school nu gemiddeld een 7,4 en daar zijn we heel blij mee. Het is nu echt sfeervol en gezellig in het gebouw’, vindt Bulten. ‘De school heeft een persoonlijk karakter gekregen. Onze studenten voelen zich er welkom. We zijn momenteel bezig met een pilot voor een sociaal studentenplatform. We faciliteren allerlei formele zaken voor onze internationale studenten, maar op sociaal gebied was er niets. Als school ben je niet alleen meer tussen negen en vijf in bedrijf, maar continue. Vooral voor onze internationale studenten die vertrouwd moeten raken met onze directe, soms wat botte omgangscultuur. Met een laagdrempelig platform zorgen we voor connectie tussen studeren, leven en sociale activiteiten. Je kunt het vergelijken met het Nederlandse ‘noaberschap’ (nabuurschap). Onze ambitie gaat verder dan de groenste Hogeschool zijn, we willen ook invulling geven aan de wensen van onze studenten en medewerkers. Bij ons voel je je echt welkom.’

  • Hogeschool Van Hall Larenstein

Inspiratie in je mailbox?

Meld je aan en ontvang je inspiratie op het gebied van gastvrijheid en interieur automatisch in je mailbox!

* verplicht
Ik ben geïnteresseerd in:
[this div will be converted to an iframe]
×
×
×