Vakmensen: designer Tom Frencken

Via een bevriende architect die zijn meubelontwerpen intekende in een Rotterdams restaurant, kwam de Eindhovense designer Tom Frencken in aanraking met Satelliet. De eigenzinnige uitstraling van zijn ontwerpen leverde hem een uitnodiging op om over samenwerking te gaan praten.

Tekst: Suzanne Dijkstra | Fotografie: Fred Sonnega

Tom Frencken studeerde Interieur Architectuur aan de KHM in Mechelen en plakte daar nog een jaar meubeldesign aan vast. Daarna werkte hij onder andere voor Kiki van Eijk en Maarten Baas. In maart 2017 verhuisde hij zijn studio naar het bruisende ontwerpersdomein Sectie-C in Eindhoven. Vanuit zijn studio werkt hij aan nieuw vrij werk, lopende opdrachten en gezamenlijke projecten met collega-ontwerpers.

De werkwijze van Frencken past binnen de levendige designcultuur van Nederland. 'Tot nu toe maakte ik alles zelf. Sommige van mijn ontwerpen zijn uniek, andere lenen zich voor productie in serie, maar alles wordt eerst door mijzelf gemaakt', vertelt Frencken.

"Mijn ontwerpen hebben vaak een cartoonesk ogende twist."

Wat opvalt is de grote variatie van producten en projecten die hij op zijn naam heeft staan. Maar ondanks die verscheidenheid passen ze toch onmiskenbaar bij elkaar. 'Ik maak bewust gebruik van een uitgesproken vormentaal', zegt Tom Frencken. 'Ik zeg altijd dat mijn ontwerpen vaak een cartoonesk ogende twist hebben. Ik zoek in mijn werk eigenlijk altijd naar contrasten. Dat hoeft niet alleen in vorm, dat kan ook in de keuze van het materiaal zitten. De diversiteit in mijn werk vind ik juist zo leuk. Bovendien geeft het mij de mogelijkheid om unieke stukken te maken waaraan mensen mij gemakkelijk kunnen herkennen. En volgens mij begint dat nu al aardig te lukken', zegt Frencken. 

Portfolio

'Ontwerpen van mij vielen op bij Satelliet Meubelen en zij benaderden mij om te praten over een samenwerking. We hebben gekeken naar de mogelijkheden en inmiddels is een portfolio met zes ontwerpen samengesteld. Uiteindelijk is de wens dat deze modellen in de collectie komen', vertelt Frencken. Na de tafelontwerpen Legs en Construct is het de beurt aan de stoel Fold en aan tafel Lander. De Fold-stoel is een echte lounger met een uitgesproken vorm. 'De stoel krijgt zijn uitstraling door de scherp gesneden facetten in combinatie met het buizenframe dat het geheel draagt. Het frame geeft de mogelijkheid om te spelen met kleur. Dat contrast vind ik aan dit ontwerp interessant', zegt Frencken. Hij gaat verder: 'Dat heb ik bij de tafel ook opgezocht. Daar laat ik het metaal contrasteren met het hout terwijl ik gebruik maak van afgeronde lijnen. Die geven de  producten een duidelijke en opvallende vorm.'

"Het is uitdagend om een model te bedenken dat goed te produceren is."

Slim model 

Nu er voor het eerst ontwerpen van Frencken in productie worden genomen ervaart hij dat het weinig aanpassing nodig had omdat de modellen al bedacht waren om deze in een serie te maken. 'De aanpassingen die ik heb gedaan waren vooral bedoeld om het ontwerp mooier te maken'. De eerste producten zijn inmiddels gemaakt en klaar voor de verkoop. 'Het is echt vers van de pers. Het eerste exemplaar in de showroom van Satelliet is door iedereen goedgekeurd. Ik ben zelf ook heel erg tevreden met het resultaat', zegt Frencken.

Al met al smaakt het voor Frencken naar meer. 'Ik vind de combinatie van het soort werk heel leuk. Ik vind het uitdagend om een slim model te bedenken dat goed te produceren is en dus gangbaar voor fabrikanten. Maar ik vind het net zo leuk om een klein lampje te maken of een complete inrichting van een winkel te doen. Wat mij betreft blijft deze combinatie zo bestaan. De diversiteit bevalt prima.'

Website: tomfrencken.nl

Inspiratie in je mailbox?

Meld je aan en ontvang je inspiratie op het gebied van gastvrijheid en interieur automatisch in je mailbox!

* verplicht
Ik ben geïnteresseerd in:
[this div will be converted to an iframe]
×
×
×