• Uitgelicht: S-17

Uitgelicht: Galvanitas S-17

De geschiedenis van het Brabantse meubelbedrijf Galvanitas gaat terug tot in de jaren '30 van de vorige eeuw. De oorspronkelijke apparatenfabriek voorziet in de behoefte aan sterk en lichtgewicht meubilair.

Stijlicoon
Voor deze tijd moderne installaties van Galvanitas maakten het mogelijk om nieuwe modellen met vooruitstrevende vormgeving te ontwikkelen. Paul Phillipsen is een van de verantwoordelijke designers. Hij ontwerpt eind jaren '50 een stoel die een stijlicoon mag worden genoemd: de Galvanitas S-17. Deze naam dankt het ontwerp aan het feit dat het een onderdeel is van een reeks. Dus ná model S-16 en vóór de S-19, S-20 en S-22. De S-17 is overigens de enige stapelbare stoel in dit rijtje.

Karakteristiek
Typerend aan het model is dat de onderdelen van het onderstel in stansmatrijzen werden geknipt en gezet. Hierdoor kreeg het zijn sterke en toch lichte constructie. In de volksmond sprak men, vanwege de typische manier waarop het metaal van de poten omgezet werd, van profielstoelen. Door de V-vorm van het onderstel werd het model ook wel de stoel met passerpoten genoemd. Vanwege de gebruiksvriendelijkheid is de S-17 niet alleen terug te vinden in scholen en kazernes, maar ook in menig zaal, aula of kerk.

Modebeeld
Wanneer aan het eind van de jaren '80 het modebeeld verandert, verliest dit type meubilair langzaam zijn populariteit. Profielstoelen maken plaatst voor stoelmodellen met onderstel in ronde en ovale buis.

Oersterk
Op dit moment zijn de toenmalige designklassiekers dankzij de industriële en oorspronkelijke uitstraling, populairder dan ooit voor het hedendaagse Galvanitas. De modelrechten zijn in handen van de nieuwe eigenaren, die samen met Satelliet Meubelen het model S-17 nieuw leven hebben weten in te blazen. Omdat de oorspronkelijke matrijzen niet allemaal meer bestaan, worden delen van het frame hoogwaardig gelaserd in plaats van gestanst. De zitting en rug worden gemaakt van oersterk Carbonwood: dunne lagen houtfineer met harslijm ertussen dat onder extreme druk is samengeperst.

Serie
De Galvanitas S-17 stoel maakt deel uit van een grotere serie: de S-17 Family. Naast de stoel bestaat de family uit een tafel, kruk en armstoel.

 

 

Inspiratie in je mailbox?

Meld je aan en ontvang je inspiratie op het gebied van gastvrijheid en interieur automatisch in je mailbox!

* verplicht
Ik ben geïnteresseerd in:
[this div will be converted to an iframe]
×
×
×