• Intratuin Duiven

Het tuincentrum als een dagje uit

Ze staan er echt, op www.dagjeweg.nl, Intratuin in Duiven. Het is zelfs een aanrader, want kindvriendelijk met voldoende parkeerruimte, een grote speeltuin, een restaurant en vooral gratis toegang. In Duiven verkopen ze allang niet meer alleen plantjes voor in de tuin. In Duiven verkopen ze een belevenis.

Tekst: Cor-Peter Pasma | Fotografie: Fred Sonnega

De briefing die we kregen voorafgaand aan ons bezoek aan Intratuin in Duiven » maakte nieuwsgierig. Na een forse verbouwing is het filiaal van Intratuin niet alleen het grootste van Nederland, het heeft óók de beschikking gekregen over een eigen horecagelegenheid met meer dan duizend zitplaatsen. De filmpjes van de verbouwing die via YouTube tot ons komen, zijn indrukwekkend en maken alleen maar meer nieuwsgierig.

We brengen even na Pasen een bezoek wanneer het grootste deel van de verbouwing is afgerond. De aankomst is imposant, de hoge centrale entree geeft niet alleen toegang tot Intratuin maar ook tot een woonoutlet en een Gamma. Aan het einde van de entree bevindt zich aan de rechterkant ook nog een behoorlijk grote groentewinkel die in eerste instantie nauwelijks opvalt.

In de centrale hal worden we begroet door Gerard Niesink, bedrijfsleider en al meer dan dertig jaar werkzaam bij Intratuin in Duiven. Hij vertelt dat oprichter André Nusselder inderdaad ooit ook begonnen is als een klassiek tuincentrum met een paar publiekskassen, vanwege de groei verhuisde naar deze plek en hier gestaag verder bouwde aan zijn winkel. Dat groeien is dus aardig gelukt en inmiddels heeft André Nusselder de dagelijkse leiding van zijn bedrijf overgedragen aan zijn beide zoons, Wouter en Nico, die het initiatief namen voor de laatste uitbreiding.

Tekst gaat verder onder de foto

  • Intratuin, Duiven

De grootste

Met het afronden van de verbouwing » is Intratuin in Duiven met 24.000 vierkante meter winkeloppervlak de grootste van Nederland geworden. Om een idee te geven, 24.000 vierkante meter staat gelijk aan de grootte van drie voetbalvelden bij elkaar. En wie de gehele winkelroute aflegt zonder gebruik te maken van de handige doorsteekjes, heeft meer dan een kilometer gewandeld. Toch voelt het door de indeling nergens alsof je door een enorm mausoleum aan het lopen bent. Wel zie je de omvang aan het assortiment af: de keuze is werkelijk enorm.

Tijdens de wandeling vertelt Niesink dat het bij Intratuin in Duiven allang niet meer alleen gaat om de verkoop van tuinspullen en dat ze de laatste jaren steeds vaker opa’s en oma’s met hun kleinkinderen een bezoekje zagen brengen zonder direct iets te kopen. “En ik snap dat ook wel. De kinderen vermaken zich hier en de toegang is gratis. Ga je ergens anders heen dan kost het direct geld. En ons belang is natuurlijk dat opa ondertussen toch die tuinset ziet staan en aan ons denkt wanneer hij er eentje nodig heeft”, zegt Niesink. En het is precies die kunst van verleiding die het team in Duiven in de loop der jaren verder heeft geperfectioneerd.

Tekst gaat verder onder de foto

  • Intratuin, Duiven

Historie in een dotendop

In niets doet deze Intratuin denken aan de tuincentra zoals we die van vroeger kennen: tuinders die in de jaren zeventig aan particulieren begonnen te verkopen plaatsten zogenoemde publiekskassen. Als bezoeker wandelde je door de vaak vochtige kas, zocht je plantjes uit en rekende deze af. De tuincentra werden populair en in 1980 besloten tien tuincentra hun krachten te bundelen en de Intratuin-formule was geboren. Deze keten kent vandaag de dag 52 vestigingen in Nederland.

“Wij denken continu na over hoe wij de mensen onze winkel binnen kunnen krijgen. Dat lukt je alleen door een beleving te bieden.”

De bekendste exponent van die geboden beleving in de winkel is de jaarlijkse kerstshow. De editie van het afgelopen jaar leverde ze in Duiven de prijs voor de beste Kerstshow van Nederland op. Maar het belangrijkste: de show, met onder andere de grootste collectie kerstminiaturen van Europa, trekt ruim een half miljoen bezoekers. Die drukte tijdens de kerstshows bracht ook het balletje voor de laatste verbouwing aan het rollen. Mensen konden wel een kopje koffie drinken maar hadden geen plek om te zitten. “Het restaurant zat altijd helemaal aan het einde. Tijdens de kerstshows hebben we toen in het midden foodtrucks neergezet. Dat bleek een enorm succes en op die plek hebben we nu ons restaurant geopend”, zegt Niesink.

Speeltuin

Na ongeveer driekwart van de winkelroute te hebben gelopen komen we aan bij restaurant ‘De Proeftuin’ dat helemaal hip en lekker industrieel oogt. Bezoekers kijken uit op een enorme speeltuin waar op het moment van ons bezoek nog aan wordt gewerkt. Die speeltuin gaat binnen verder waar de laatste hand wordt gelegd aan een enorm klimkasteel. In één van de hoeken van het restaurant is een speciaal gedeelte ingericht voor het houden van kinderfeestjes. Compleet met een eigen mascotte: Otto de eekhoorn.

Tekst gaat verder onder de foto

  • Intratuin, Duiven

Het restaurant zelf biedt ook allerlei verschillende sferen. Het centrale gedeelte inclusief terras is strak industrieel ingericht terwijl in de hoeken steeds voor een andere sfeer is gekozen zoals botanisch of oriëntaals. “Dat hebben we helemaal zelf gedaan. We hebben eerst een aantal interieurarchitecten gevraagd maar hun voorstellen vonden wij niet goed passen. Mijn vrouw Karin, die hier ook al jaren werkt, heeft het toen opgepakt”, zegt Gerard Niesink. Helemaal vreemd is dat overigens niet. Gerard en Karin hebben samen ook een eigen bedrijf waarbij ze naast winkelformules en concepten verzinnen ook inrichtingen doen. Met ruim duizend zitplaatsen is De Proeftuin een horecagelegenheid van formaat. Toch is Niesink niet bang dat klanten voortaan alleen maar zullen komen voor de gratis speeltuin met een kopje koffie. “Natuurlijk horen wij ook wel dat sommigen ons voor gek verklaren en natuurlijk zullen er ook mensen zijn die alleen voor een kopje koffie komen, maar wij zijn er van overtuigd dat dit de manier is om klanten aan ons te binden en ze wat extra’s te bieden”, zegt Niesink.

"Door al dit extra's te bieden weten wij klanten te binden."

Hoe ver Intratuin Duiven in die gastvrijheid gaat, blijkt wanneer we het laatste deel van de route afleggen. Via de woonaccessoire afdeling waar onder andere Rivièra Maison een afdeling heeft ingericht én een dierenspeciaalzaak komen we uit bij de oude horeca. Het ligt er wat verlaten bij. “Dit deel gaan we nog helemaal opknappen zodat we hier ruim zestig rolstoelers een kop koffie kunnen serveren”, zegt Niesink. Ietwat verbaasd vragen we Gerard naar het waarom. “Het blijkt dat Intratuin Duiven al jaren op de uitjeslijst van verschillende verzorgingstehuizen staat. Die groepen komen met de bus en die ontvangen we met veel plezier, maar het nieuwe restaurant is daarvoor niet zo geschikt”, legt Niesink uit. Terug in het restaurant wordt iedereen opgetrommeld voor de foto. Want al tijdens de rondleiding liet Gerard Niesink geen moment ongebruikt om te benadrukken dat zoiets als dat hier gerealiseerd is alleen kan wanneer je er als team volledig achterstaat en er voor gaat. En hoe serieus iedereen dat teamgevoel neemt blijkt wel uit de zelf aangedragen lege stoel die symbool staat voor het vandaag afwezige teamlid Robbert-Jan Even…

  • Intratuin, Duiven

Inspiratie in je mailbox?

Meld je aan en ontvang je inspiratie op het gebied van gastvrijheid en interieur automatisch in je mailbox!

* verplicht
Ik ben geïnteresseerd in:
[this div will be converted to an iframe]
×
×
×