• De comeback van rotan

Foto: De 550 kruk (zithoogte 80 cm) op het terras van Stadsbrouwerij Thoms, Rotterdam.

Trend: de comeback van rotan

Sommige ontwerpen zijn te mooi om ze door het verloop van tijd te laten verdwijnen, dus geven we ze een comeback; maar dan wel naar de standaarden van nu. De rotan stoel is er zo een. Verschillende originele rotan meubelen worden zo nu en dan nog gevonden in kringloopwinkels of op de zolders van onze (groot)ouders, maar het aanbod van oorspronkelijke modellen is redelijk zeldzaam geworden. 

De Nederlandse rotan meubelen vinden hun oorsprong in het Friese Noordwolde, waar de rotan meubelmakerij begin jaren ‘30 een florerende periode tegemoet ging en meerdere rotanmeubelbedrijven zich in de directe omgeving vestigde. Het materiaal werd vanuit het toenmalige Nederlands-Indië naar Nederland verscheept om hier verwerkt te worden tot meubilair. In menig huishouden vond men dan ook rotan meubelstukken; van kinderstoeltjes tot uitbundige fauteuils.

Tekst gaat verder onder de foto

  • Beachclub Birds

Foto: De 550 stoel (rotan look) en Twine stoel (zwart) bij Beachclub Birds, Den Haag.

Een van de bekendste namen als het gaat om rotan ontwerpen is toch wel Dirk van Sliedrecht; die in de jaren ‘50 en ‘60 een belangrijke rol speelde in de vernieuwing van zowel het ontwerp- als het fabricageproces van de rotan meubelen. Bij Satelliet besloten we een aantal van zijn ontwerpen terug te brengen in het tijdsbeeld van nu. Het grote verschil: ze zijn niet meer gemaakt van rotan, maar van kunststof. Toch is de nieuwe variant bijna niet te onderscheiden van het origineel. Door het gebruik van kunststof zijn de stoelen niet alleen duurzamer, maar ook geschikt voor zowel binnen als buiten.

Eén van Sliedrechts ontwerpen was 'Stoel 550'. Deze wordt nu onder licentie geproduceerd door Satelliet en is uitgebreid tot een complete serie van ‘550’ modellen. Daardoor op nog meer manieren toe te passen in het interieur van nu. Benieuwd naar onze gehele 'rotan' collectie? Klik dan hier.

  • Brasserie LouLou, Cadzand

Foto: De 550 en Twine stoel in zwart en rotan look op het terras van Brasserie LouLou, Cadzand.

INSPIRATIE?

Uw gegevens
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Ongeldig e-mailadres, Dit is een verplicht veld
[this div will be converted to an iframe]
×
×
×