Toverland opent meest duurzame terras van Nederland

Wat in het Limburgse Sevenum in 2001 als indoorspeelhal Land van Toos begon, is uitgegroeid tot een volwaardig attractiepark: Toverland. En de groei gaat door: deze zomer opende het magische 'stadje' Port Laguna haar deuren met misschien wel het grootste duurzame terras van Nederland en wellicht zelfs Europa.

Bezoekers aan Toverland worden ondergedompeld in de wereld van magie. Het park biedt alle attracties, shows, speeltoestellen en ook de horeca aan de hand van magische thema’s aan, compleet met uitgedachte verhaallijnen. Toverland dankt zijn bestaan aan oprichter Jean Gelissen die tijdens een dagje uit werd overvallen door een regenbui en zich realiseerde hoe weersafhankelijk traditionele parken eigenlijk wel niet waren.

Gelissen vatte de koe bij de horens, bouwde een grote hal, vroeg aan heel veel kinderen welke attracties absoluut niet mochten ontbreken en bouwde in de hal met zijn bouwbedrijf Gepla het eerste ‘Land van Toos’. Het bleek direct een succes. Sindsdien groeit het bedrijf gestaag, staat de teller op ruim 800.000 bezoekers per jaar en werken er naast negentig vaste medewerkers in het hoogseizoen zo’n vijfhonderd oproepkrachten.

Uitbreiding

“En dit jaar is daar Port Laguna bijgekomen, een groot nieuw entreegebied met veel ruimte voor winkeltjes en horeca, samen met het themagebied Avalon een hele forse uitbreiding van ons park”, vertelt Rik van Didden, manager horeca bij Toverland. Port Laguna is vormgegeven als een pittoresk havenstadje in mediterrane sfeer. “Bij elk gebied dat we ontwikkelen hoort een verhaal. Op basis van dat verhaal werken we het thema helemaal uit. Hier gaat het over een strandjutter die in een aangespoelde fles een toverspreuk en toverstaf heeft gevonden waarmee hij grote rijkdommen weet te bemachtigen. Dat verhaal proberen we in allerlei kleine details terug te laten komen. Zo zijn de lampen hier bijvoorbeeld vormgegeven als flessen. Het zit uiteindelijk in de details”, zegt Nicky de Waal, ontwerper op de zogenoemde Imagineerings-afdeling bij Toverland.

De tekst gaat verder onder de foto

De twee afdelingen werken nauw samen bij het vormgeven van de verschillende gebieden. “Ik hou dan meer de praktische kant in de gaten, terwijl zij zich volledig richten op het thema”, zegt Van Didden. In Port Laguna is veel ruimte voor de horeca met ruim 350 zitplaatsen. De tafeltjes en stoelen lijken van hout waarvan de planken zowel naturel als in de zachte mediterrane kleuren als geel, rood en af en toe blauw zijn geschilderd. “Voor de inrichting moesten we natuurlijk op zoek naar een materiaal dat weerbestendig is, maar qua uitstraling en kleuren ook past bij het verhaal. Het moet namelijk wel allemaal kloppen”, zegt Nicky. “En dan moet het natuurlijk ook nog goed schoon te maken zijn”, vult Rik van Didden praktisch aan.

Resysta terras

Uiteindelijk viel de keuze op meubilair dat gemaakt is van het duurzame materiaal Resysta. Het is een hybride materiaal dat voornamelijk uit de vliesjes van rijstkorrels bestaat; een natuurlijk afvalproduct als basis voor materiaal dat eruit ziet als hout met de eigenschappen van kunststof. Ook voor de terrasmeubelen in het nieuwe themagebied Avalon is voor datzelfde materiaal gekozen. Daarmee kan het zomaar zo zijn dat Toverland het grootste duurzame terras van Nederland heeft en wellicht zelfs in Europa. “Nou, dat is geen doelstelling op zich geweest”, reageert Van Didden lachend. “Wel is het zo dat duurzaamheid altijd bij ons als belangrijk criterium wordt meegenomen. Wanneer het, zoals nu, ook kan voldoen aan alle andere criteria dan heeft de duurzame keuze onze voorkeur”, verduidelijkt Didden.

Gerelateerde artikelen: