• SUP: Still Usable Plastic

SUP: Still Usable Plastic

Duurzaamheid heeft niet alleen te maken met hoe wij omgaan met de aarde, maar ook we omgaan met medewerkers, leveranciers, producenten, noem maar op. Het is met het opbouwen van duurzame relaties dat je meer voor elkaar kan betekenen en elkaar helpt groeien. Lees hier meer over een nieuw duurzaam project in samenwerking met een partner in het buitenland.

Al ruim 25 jaar werken wij samen met een partner in Indonesië die voor ons meubilair met kunststof vlechtwerk produceert. In al deze jaren van samenwerking hebben we qua techniek en vormgeving samen veel ontwikkelingen doorgemaakt. We zijn dan ook van mening dat deze duurzame relatie de vooruitgang van beide bedrijven heeft bevorderd. In dit specifieke geval resulteert het voor ons in een intensieve samenwerking met een producent die zelf het vlechtwerk, de frames en de complete meubels produceert. Hierdoor zijn de lijntjes kort en zitten wij - met behulp van een quality manager op locatie - zelf dicht op de productie. Dit komt zowel de samenwerking als de algehele kwaliteit van het eindproduct ten goede.

Nieuwe producten van plastic afval

Iets meer dan een jaar geleden hebben we samen met deze partner het idee opgepakt om van plastic afval nieuwe producten te produceren. Met dit idee zijn we afgelopen voorjaar naar Indonesië gevlogen om gezamenlijk op zoek te gaan naar een bedrijf dat plastic inzamelt, sorteert en verwerkt, en dit als nieuwe grondstof aan onze producent kan leveren. 

Met dit recyclebedrijf en onze partner hebben we vervolgens samen om tafel gezeten om de ideeën en mogelijkheden door te spreken. Na ons bezoek zijn zij wekelijks met elkaar in contact geweest om de voortgang van het project te bespreken. Om de kwaliteit van onze producten te kunnen waarborgen, is het van belang dat er enkel gebruik wordt gemaakt van hoogwaardig gerecycled kunststof. Dit is waarom er wordt samengewerkt met een gespecialiseerd bedrijf dat in de juiste toestroom van dit materiaal kan voorzien. Het materiaal wat zij uiteindelijk aanleveren is gerecycled kunststof, ook wel bekend als HDPE. Momenteel worden er nog testen gedaan of dit HDPE-materiaal kwalitatief gezien ook daadwerkelijk geschikt is voor de productie van ons meubilair, en dit ziet er tot op heden allemaal erg positief uit.  

Logische vervolgstap

Plastic en het recyclen ervan is op dit moment een ‘top-of-mind’ item, en dat het plastic afvalprobleem in een land als Indonesië extra groot is, is ook niets nieuws. Toch is dit niet het eerste recycle traject wat we met onze partner in Indonesië oppakken. Enkele jaren geleden is het idee in werking gezet om de aluminium buizen die verwerkt worden in onze stoelen, te laten maken uit recyclede aluminium onderdelen. De stap om het vlechtwerk te produceren met gerecycled kunststof in de basis, is wat ons betreft dan ook de volgende logische stap in de ontwikkeling van onze collectie. Gewoon omdat het mogelijk is en omdat wij staan voor duurzaamheid.

Samen met een externe ontwerper gaan we nu aan de slag om een bijpassend ontwerp te bedenken voor deze nieuwe familie binnen onze collectie. Tijdens de Open Dagen in 2020 zullen wij de eerste SUP-ontwerpen presenteren. Wij kunnen haast niet wachten! Jij toch ook niet?!

Inspiratie in je mailbox?

Meld je aan en ontvang je inspiratie op het gebied van gastvrijheid en interieur automatisch in je mailbox!

* verplicht
Ik ben geïnteresseerd in:
[this div will be converted to an iframe]
×
×
×