• Proeflokaal Sneek

Proeflokaal Sneek: binnen succesvol met buiten

Proeflokaal Het Gerechtshof in Sneek is nog geen half jaar open, en een instant succes. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan het - ook binnen - goed buiten kunnen zitten. De binnentuin is favoriet bij de gasten.

Tekst: Renske Schriemer | Fotografie: Fred Sonnega

Het is nog maar vijf jaar geleden dat in het voormalige kantongerecht van Sneek aan de Marktstraat voor het laatst recht werd gesproken. In april van dit jaar openden in het monumentale pand de deuren van het Gerechtshof, en het lijkt alsof het er altijd al heeft gezeten. “Wij wilden het pand weer laten spreken”, vertelt bedrijfsleider Koen Bramer. Zijn rechterhand Brigiet Feenstra-de Haan schuift ook aan. Begin dit jaar sloot de vorige uitbater zijn zaak in het Gerechtshof, een jaar na de opening liep het niet zoals gehoopt. Het pand werd gekocht door Bas Hollenberg en Arjen Rusticus, de mannen achter de succesvolle cafés De Walrus in Sneek (ook op de markt) en Leeuwarden. De mannen hadden begin 2016 de aandelen van beide cafés over gedaan aan Johannes Klaversma, die als bedrijfsleider de formule mede groot had gemaakt in Leeuwarden. Diezelfde Klaversma is nu als uitbater aangetrokken om een succes te maken van het grand café in het oude gerechtsgebouw. Bramer werkte zeven jaar lang als manager bij De Walrus in Leeuwarden, toen hij dit voorjaar de scepter ging zwaaien bij Het Gerechtshof ». “We willen echt iets anders brengen in Sneek, met meer tijd voor de gasten, we leggen de lat iets hoger.”

"Alsof je een beetje buiten bent en onder de sterrenhemel zit te dineren."

In het proeflokaal kun je zelf je maaltijd samenstellen van wereldse gerechtjes, tegen een vaste prijs. Op de kaart staan exotische gerechten als Thaise viskoekjes en Gua Bao (pulled pork, hoisin en zoetzure komkommer) maar ook een Fryske mosterdsoep, carpaccio en een sateetje. “Voor elk wat wils”, prijst gastvrouw Brigiet aan. “Al proberen we mensen altijd te verleiden om net iets anders nemen, of een echt bijpassende wijn erbij te serveren.”

Een grondige verbouwing was niet nodig, maar wel een flinke restyling. De basis werd licht en wit, het gebouw uit 1838 in empirestijl, heeft van zichzelf al genoeg karakter. De rechtbank van Sneek is in 1811 gesticht onder Frans bestuur. Toevallig of niet kozen de huidige ondernemers voor de Franse sfeer van de jaren vijftig in de voormalige zittingszaal. Rechts in de zaal verrees de imposante bar, links een podium op de plaats waar vroeger de rechters zaten. Het originele hekje dat hen scheidde van de aangeklaagden, staat er nog steeds.

Zo wordt binnen buiten

Bramer had wel verwacht dat de zittingzaal veel publiek zou trekken. Maar de ruimte erachter met het glazen dak is de échte trekker van het Gerechtshof in Sneek. Daar, op de binnenplaats die zich vroeger tussen de zittingszaal en de oude stadsgevangenis bevond, kun je nu het hele jaar door ‘buiten’ eten. Bramer: “We plaatsten er glazen wanden, een glazen dak en vloerverwarming. Je kijkt nog steeds op de bakstenen gevels, alles is intact, en toch zit je hier altijd beschut.” Groepjes planten in het metalen frame waaraan ook de in linnen kappen gestoken verlichting hangt, zorgen voor een extra buitengevoel. “Veel gasten die terugkomen, vragen bij hun reservering speciaal om een tafel in de overdekte binnentuin”, zegt Bramer. Ook in de zomer, want dankzij de positie van de openstaande ramen waait er een verkoelend briesje in de binnentuin. Brigiet: “De atmosfeer is superlicht, je ziet dat mensen hier ook graag zitten werken of komen lunchen. En ‘s avonds is de sfeer fantastisch met het donker boven je en de lampjes zacht aan. Alsof je een beetje buiten bent en onder de sterrenhemel zit te dineren.”

  • Proeflokaal Sneek

Inspiratie in je mailbox?

Meld je aan en ontvang je inspiratie op het gebied van gastvrijheid en interieur automatisch in je mailbox!

* indicates required
Ik ben geïnteresseerd in:
[this div will be converted to an iframe]
×
×
×