• Friesland College

Van verkeersknooppunt naar prettig verblijf

Was de inrichting van een schoolkantine voorheen vooral praktisch en functioneel, tegenwoordig ligt de nadruk meer op het creëren van een prettig verblijfsgebied. Het Friesland College ervaart de positieve resultaten van deze nieuwe aanpak.

Tekst: Cor-Peter Pasma | Fotografie: Fred Sonnega

Het Friesland College » is een groot ROC met vestigingen door heel Friesland, maar voornamelijk in Leeuwarden en Heerenveen. De kantine in gebouw Kalmoes aan de Julianalaan wordt gerund door studenten van het leerbedrijf van de opleiding Service en Gastvrijheid. ‘De inrichting was altijd heel basic met tafels en stoelen die passen bij de huisstijl van onze opleiding. Het maakte eigenlijk vooral een rommelige indruk zoals je die kent van de standaard schoolkantines’, zegt Marga Garms, verantwoordelijk voor de gehele inrichting van de gebouwen van het Friesland College. ‘We vonden dat het anders moest om meer recht te doen aan de koffie, salades en pasta’s die daar worden gemaakt. We wilden een andere sfeer neerzetten die beter bij deze tijd past.’

Van verkeersknooppunt naar verblijfsgebied

Directe aanleiding om het anders te doen vormden eerdere ervaringen op een andere locatie van het Friesland College. ‘In Heerenveen hebben we samen met een interieurarchitect de entree met vide omgetoverd tot een verblijfsgebied in plaats van het verkeersknooppunt dat het daarvoor was. Die resultaten waren goed. In plaats van dat onze studenten zo snel mogelijk proberen weg te komen, blijven ze nu veel langer’, zegt Marga Garms. Die resultaten smaakten naar meer en samen met het hoofd leerbedrijven en met een ontwerp van de Koninklijke Ahrend » in de hand meldde Marga Garms zich bij Satelliet Meubelen. ‘Daar hebben we toen de inrichting samengesteld. De nadruk lag op aangenaam zitten terwijl de ruimte tegelijkertijd ook geschikt moest blijven voor diploma-uitreikingen en conferenties. En natuurlijk gewoon de dagelijkse lunch. We hebben ervoor gekozen verschillende zitmogelijkheden te creëren in allerlei hoekjes. Dat zorgt ervoor dat veel projectgroepen hier nu ook gaan zitten vergaderen.’

Vriendelijker

Garms is bijzonder tevreden met het resultaat. ‘Het is nog niet helemaal af. Het licht moet bijvoorbeeld nog worden aangepast, maar de uitstraling is veel vriendelijker geworden en het past ook veel beter bij de projectmatige manier van lesgeven van tegenwoordig. Maar ook als er nu een conferentie is, laten we alles gewoon staan. Voorheen haalden we de hele ruimte leeg, dat doen we nu niet meer. Dat was de eerste keer even wennen, maar het is uiteindelijk heel goed bevallen. Het is allemaal veel rustiger’, zegt Garms.

Het Friesland College is de komende periode van plan meer locaties aan te pakken. ‘Veel van onze locaties zijn nu nog ingericht als een soort verkeerszone. Die ruimtes moeten uiteindelijk vooral uitnodigen om in te verblijven. We gaan warmte in de gebouwen terugbrengen’, besluit Garms.

INSPIRATIE?

Uw gegevens
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Ongeldig e-mailadres, Dit is een verplicht veld
[this div will be converted to an iframe]
×
×
×