• Leerlingen Thorbecke Scholengemeenschap ontwikkelen unieke stoel

Leerlingen Thorbecke Scholengemeenschap ontwikkelen unieke stoel

Bij Satelliet wordt talent voortdurend gestimuleerd. Dit keer kwam dat tot uiting in een wel heel unieke samenwerking. Een viertal leerlingen van de Thorbecke Scholengemeenschap » uit Zwolle benaderden een half jaar geleden Satelliet Meubelen met de vraag of zij begeleid konden worden bij de uitvoering van hun 'meesterproef' vanuit het technasium; een plusprofiel binnen het atheneum met de focus op onderzoek en ontwerpen. 

Een pittige opdracht
De leerlingen wordt gevraagd om op zoek te gaan naar een bedrijf dat hen wil begeleiden in de ontwikkeling van een 'technisch' product. Dit kan van alles zijn. In dit geval kwam er vanuit de interesse in meubilair een aanvraag bij Satelliet terecht, die enthousiast reageerde om, vanuit hun expertise, de ontwikkeling van een product in deze categorie een half jaar te begeleiden. 

Gezamenlijk met de docenten van het technasium zijn zij om de tafel gaan zitten. Dit om de opdracht verder af te kaderen en met elkaar af te stemmen wat er van de leerlingen verwacht mag worden; rekening houdend met het feit dat zij 15/16 jaar zijn. Daarna werd het project verder gedefinieerd met het projectgroepje van de vier leerlingen. Zij zijn daarbij ook twee keer op locatie bij Satelliet geweest.

"Eén van de lastigste voorwaarden was dat het een product moest zijn wat nog niet op de markt was."

Na een aantal sessies met de projectgroep was de opdracht concreet: het ontwerpen van een zitmeubel, wat uiteindelijk een gehele serie of 'familie' moest worden. “Makkelijk was de opdracht niet”, vertelt Bart Oelen, verkoopleider bij Satelliet en tevens begeleider van de leerlingen: “Eén van de lastigste voorwaarden was dat het een product moest zijn wat nog niet op de markt was. Daarnaast moest het maakbaar zijn. Elk idee dat ze hadden werd al gauw beredeneerd vanuit de gedachte dat een stoel vier poten, een zitting en een rugleuning heeft. Toen hebben we ze er een beetje in gestuurd om die vormen los te laten.”. 

Met een idee ben je er nog niet
De leerlingen kwamen uiteindelijk met een soort S-model dat, volgens de beoordeling vanuit Satelliet, als uniek beschouwd kon worden. Maar ze waren er nog lang niet, zo beaamt ook Oelen: “Vervolgens liepen ze tegen de technische bezwaren aan, want zo’n model kantelt al heel snel. Dus je zult onderin de stoel constructief een aantal aanpassingen moeten doen, zonder dat je hem te zwaar maakt. Hierover is wat ruggespraak geweest met een van onze designers, om in dit geval technisch naar de stoel te kijken.” Het eerste prototype werd vanuit klei gemaakt en vooral beoordeeld op esthetiek, maar het technische aspect werd absoluut niet vergeten.

Een duurzaam resultaat
Voor het fictieve ontwerp kozen zij als materiaal voor volledig gerecycled kunststof, verzwaard met een metalen gedeelte onderin het model. Dit laatste zit echter verwerkt in de constructie en zie je niet terug in het uiterlijk van het model. “De keuze voor het duurzame materiaal was geen voorwaarde in de originele opdracht, maar wel een wens vanuit de school, die met de studenten eigenlijk altijd de maatschappelijk verantwoorde inslag kiezen. Ze geloven erin dat dit belangrijk is voor de toekomst.” aldus Oelen.

"Ook met het voorgezet onderwijs zouden we de verbinding best vaker kunnen maken."

Het uiteindelijke prototype hebben ze in kunststof in 3D geprint. Dit was het prototype wat zij als fysiek eindproduct moesten maken. De beoordeling van Satelliet was dat de serie technisch gezien en op basis van materiaalkeuze in principe in productie zou kunnen. Daarmee hebben de scholieren volledig aan hun opdracht voldaan en kan deze bestempeld worden als geslaagd.

Nieuwe inzichten
Oelen is verder enorm te spreken over de relatief jonge leerlingen. “Ik moet zeggen dat ik ze erg strak georganiseerd vond. Ze zijn nooit te laat geweest met het aanleveren van documenten op de afgesproken tijd, hadden het proces goed in kaart en wisten precies wat ze moesten doen. Ze liepen alleen af en toe vast op kennis, maar dat haalden ze dan bij ons.” 

Eén van de leerlingen was in het bijzonder geïnteresseerd in het technische aspect van meubilair. “Wie weet zien we hem over een jaar of tien wel terug bij Satelliet. Dat zou wel mooi zijn.” zegt Oelen lachend. Voor hem is het een belangrijk streven om de verbinding met onderwijs te houden. De focus lag volgens hem vooral op jong afgestudeerden of bijna afgestudeerden met een meubelachtergrond. “Je ziet nu dat het nog veel breder kan, dus ook op het voorgezet onderwijs zouden we die verbinding best vaker kunnen maken.”

Inspiratie in je mailbox?

Meld je aan en ontvang je inspiratie op het gebied van gastvrijheid en interieur automatisch in je mailbox!

* verplicht
Ik ben geïnteresseerd in:
[this div will be converted to an iframe]
×
×
×