• JJ House Antwerpen

Wereldplek: JJ House Antwerpen

Eerder besteedden we al aandacht aan de plannen van het ambitieuze ondernemersduo Sihame El Kaouakibi en Erika Xuan Nguyen. Na jaren van leegstand is het Jacob Jordaenshuis getransformeerd tot JJ House. Ze vonden hun plek in het oude atelier van de beroemde Vlaamse barokschilder Jacob Jordaens, naar wie de initialen in de nieuwe naam nog verwijzen.

Tekst: Studio Satelliet | Fotografie: Fred Sonnega & Gijs Coolen

Al 10 jaar zijn Sihame en Erika samen bezig om bruggen te slaan tussen nieuwe generatie(s) en het bedrijfsleven. “Overigens zijn wij nooit begonnen vanuit de optiek om te gaan ondernemen, onze initiatieven ontstonden altijd vanuit maatschappelijke betrokkenheid.” Het ontbreken van de juiste handvatten beperkte volgens de dames de wisselwerking tussen de twee doelgroepen en dat vroeg om actie. Dus zetten zij zich langs beide kanten in om kansen te kunnen bieden. Vanuit deze gedachten ontstonden hun ondernemingen WannaWork en WannaCatch.

Het werk en de events die voortkwamen uit deze ondernemingen versterkten de behoefte aan een eigen plek waar (jonge) mensen en bedrijven elkaar in al hun diversiteit zouden kunnen ontmoeten. “En dat op een ongedwongen manier; als in een huiskamer. Alles moet ergens beginnen en dat ‘ergens’ is dus hier: the home of the now!”, aldus Sihame en Erika.

Tekst gaat verder onder de foto

  • Sihame El Kaouakibi en Erika Xuan Nguyen

Sihame El Kaouakibi (l) en Erika Xuan Nguyen

Met het JJ House », wat een totale capaciteit van 2000 m2 heeft, hebben de dames volledig op eigen kracht een ‘polyvalente’ social hub gecreëerd. Of je nu een hapje wilt eten, iets wilt drinken in de Bohemian Lounge, een event wilt organiseren of een ruimte zoekt voor een meeting, workshop of strategische sessie; alles is mogelijk. Zij helpen bij het maken van de juiste verbinding. “Onze insteek is te investeren in de nieuwe generatie welke wij ‘urban youngsters’ noemen; een waaier die eigenlijk veel breder gaat dan millennials. Deze groep is al enorm divers van zichzelf en dat vraagt een andere aanpak en manier van communiceren. Wij masseren zowel deze kant als de kant van het bedrijfsleven om partijen samen te brengen. JJ House is de locatie waar dat heel goed kan.”

JJ House: van cultureel erfgoed naar social hub

Uit alles wat de Antwerpse Sihame El Kaouakibi (1986) onderneemt blijkt haar betrokkenheid bij de nieuwe generatie. Na haar studie Onderwijskunde aan de Vrije Universiteit Brussel, ontwikkelde zij maatschappelijke concepten zoals 'WannaWork' en het stadsproject 'Lets go urban'. Haar projecten hebben een positieve impact op jonge mensen en hun kansen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Zodat zij alles uit het leven kunnen halen wat er in zit. Sinds kort is JJ House aan het portfolio van Sihame toegevoegd.

JJ House - gelegen in hartje Antwerpen - is een plek waar jonge mensen in contact kunnen komen met het bedrijfsleven. Het is gehuisvest in het zeventiende-eeuwse atelier van de Vlaamse barokke schilder Jacob Jordaens dat is getransformeerd tot een inspirerende plek met een 'millennial twist': een ontmoetingsplaats voor (jonge) mensen die op zoek zijn naar mogelijkheden voor werk, ondernemerschap en creativiteit en ook naar de juiste contacten binnen de stadsgemeenschap – ofwel de ‘urban community’.

Met het interieurconcept van Aces of Space » is een ontmoetingsplek gecreëerd die uitnodigend is voor een brede doelgroep en multifunctioneel inzetbaar is. Zo zijn er de Co-Working Space en de WannaGrow & Work zone. Ook is er een Bohemian Lounge, een Bar & Meetingruimte en een groot terras. Het concept is uitgevoerd in vintage stijl met een hedendaagse twist, vooral bewerkstelligd door grote graphics in het interieur van alle ruimtes van JJ House. 

Makkelijk was, en is de realisatie van hun doel nog steeds niet. “Dit vergt een lange adem.” Toch is er aan vertrouwen geen tekort, volgens de twee ondernemers. “Wij geloven zo sterk in die diversiteit als potentieel en als verrijking van onze maatschappij, dat we zeker weten dat dit gaat lukken.” Het is volgens Sihame dan ook geen ambitie, maar een missie om een platform te creëren waar maatschappelijk ondernemen gewoonweg ondernemen wordt. Ons grootste succes zou zijn dat wij niet meer nodig zijn.”

Tekst gaat verder onder de foto

  • JJ House Antwerpen

“Werken bij JJ House is niet voor iedereen weggelegd,” vervolgt Sihame. “Het vinden van de juiste medewerkers, of beter gezegd ambassadeurs, is nog niet zo gemakkelijk. Flexibel zijn en hart hebben voor onze missie en visie zijn vereisten. De overblijvers zijn echte strijders. Ze voelen dat ze onderdeel zijn van verandering.” Dat zij dan ook degenen zullen zijn die de boodschap van JJ House verder gaan uitdragen, daar heeft het duo geen enkele twijfel over. “Als zíj zich goed voelen op deze plek, voelen onze gasten zich dat ook.”

Voor de twee pioniers is het vanzelfsprekend dat hun verhaal ondersteund wordt door het interieur. Per toeval kwamen ze bij design- en brandingbureau Aces of Space terecht, en direct was er een klik: “Ze zijn niet standaard; ze dúrven gewoon en zijn geboren storytellers. Alles bij hen heeft een verhaal en dát is wat ons ook enorm aantrok.” Een dergelijke connectie is voor beide dames enorm van belang bij het aangaan van een samenwerking. “Wat we niet wilden, was wat in Antwerpen al heel veel gebeurde: een interieur met veel wit, hout en een plant. Veel planten, ja, maar daarnaast ook graag kleurrijk en een link met ‘bohemian’.” Het doen van hun verhaal aan Aces of Space bleek voldoende, zo vertelt Erika: “Eén voorstel vanuit hen en we konden aan de slag, ze snapten gewoon precies wat we wilden. Gezamenlijk hebben we een omgeving neergezet waarin wij onze idealen kunnen verwezenlijken.”

Inspiratie in je mailbox?

Meld je aan en ontvang je inspiratie op het gebied van gastvrijheid en interieur automatisch in je mailbox!

* verplicht
Ik ben geïnteresseerd in:
[this div will be converted to an iframe]
×
×
×