• Nieuw interieur Erasmus MC

Intiem interieur in ziekenhuis Erasmus MC

Hoe zorg je ervoor dat mensen in de centrale hal van het grootste ziekenhuis van Nederland toch knus en intiem een kopje koffie kunnen drinken? Bedrijfscateraar Appèl bedacht het concept ‘The Garden’: een fris, vers en groen concept.

Tekst: Cor-Peter Pasma | Fotografie: Fred Sonnega

Hoewel hospitality ook binnen de zorg aan een opmars bezig is, zijn veel horecapunten in ziekenhuizen vaak vooral praktisch en functioneel ingericht en ademen ze even zo vaak niet direct een intieme en huiselijke sfeer. Toen bedrijfscateraar Appèl » door het Erasmus Medisch Centrum gevraagd werd ook een voorstel in te dienen voor een koffielounge en foodcourt in het westelijk deel van het ziekenhuis besloten ze het net even anders te doen.

“Wij verzorgen voornamelijk de catering bij bedrijven en deze uitnodiging was voor ons natuurlijk een enorme kans”, zegt Dave Tabois, Projectmanager bij Appèl. “We besloten een nieuw concept te bedenken dat meer bij de trends van nu past en wat creatiever is dan je meestal in de zorg ziet. Ik denk dat dát uiteindelijk de doorslag heeft gegeven voor het Erasmus MC om Appèl te kiezen als meest passende partij voor de horeca-exploitatie. Voor ons natuurlijk een mooie kans om vernieuwing te brengen in de ziekenhuiscatering.”

Tekst gaat verder onder de foto

  • Interieur Erasmus MC

Huiskamergevoel

“We willen dat onze gasten zich thuis voelen. Daarom hebben we een ontwerp gemaakt dat niet voelt als een ziekenhuisrestaurant maar als een prettige en fijne horecaomgeving. Het restaurant en de koffielounge geven je een warm huiskamergevoel”, zegt Tabois.

Locatiedesigner Luc van den Brand ontwierp het Garden Lounge concept, dat in mei 2018 haar deuren opende. Er is gebruik gemaakt van veel lichte kleuren en van planten voor de aankleding. “Voor de koffiecorner hebben we de bar daarom in een constructie geplaatst die een greenhouse voorstelt. Op deze manier valt de koffiecorner extra op vanuit de hal en draagt het bij aan het concept”, zegt Van den Brand.

"We besloten een nieuw concept te bedenken dat meer bij de trends van nu past."

Het concept is zowel op de koffiecorner en het foodcourt toegepast. “Je ziet een duidelijke link tussen beide locaties”, zegt Tabois. “En om het concept ook in het restaurant te benadrukken hebben we daar gekozen voor een brede presentatiebar waar vooral de salades, die je zelf kan samenstellen, in het oog springen. Ook hebben we bedrijfskleding laten ontwerpen. Alles draagt bij aan het concept.”

In het restaurant met 350 zitplaatsen bedacht Van den Brand speciale zitjes die de ruimte breken en de bezoekers beschutting bieden. “Dat was een fijne samenwerking tussen onze interieurbouwer en Satelliet Meubelen. De eerste heeft de bankjes gebouwd en Satelliet heeft de bekleding op maat gemaakt en het resultaat pakt heel goed uit”, zegt Tabois.

  • Interieur Erasmus MC
  • Dave Tabois en Luc van den Brand

Familiebedrijf

Appèl is 40 jaar geleden gestart in ’s-Hertogenbosch met het motto: het creëren van een buitengewone foodbeleving voor diverse doelgroepen. Anno nu is Appèl een van de snelst groeiende cateringbedrijven van Nederland met een omzet van zo’n 60 miljoen euro per jaar.

[this div will be converted to an iframe]
×
×
×