Een gezonde inrichting bestaat

Interieurarchitect Evelien Koekkoek heeft zich gespecialiseerd in gezonde ontwerpprincipes en past die toe om vitale bedrijfsruimtes te ontwerpen. Eventueel voorzien van een zogenoemde WELL-certificering.

Dat Evelien Koekkoek in haar werk een link wilde leggen tussen interieur en gezondheid stond voor haar al vroeg vast. “Interieurarchitect wilde ik op de middelbare school al worden. Tijdens mijn studie interieurarchitectuur deed ik op hoog niveau aan sportacrobatiek, niet zo’n bekende en grote sport maar ik trainde wel drie uur per dag. Daar hoort een gezond leven bij, dus de combinatie tussen gezondheid en inrichting is voor mij niet meer dan logisch”, zegt Evelien Koekkoek.

Het werkt

Na haar afstuderen aan de kunstacademie in Zwolle ging ze in 2010 als zelfstandige aan de slag. Twee jaar later vestigde ze zich in Amsterdam. In haar werk zocht ze steeds de verbinding tussen gezondheid en interieur. Die missie en visie leverde haar dan ook een aantal publicaties op.

Inmiddels werkt ze fulltime voor Ditt. Officemakers en heeft ze een opleiding gevolgd bij het International WELL Building Institute. Het IWBI heeft een certificeringssysteem ontwikkeld voor gebouwen, waarbij het pand wordt beoordeeld op de gezondheidseffecten die het heeft op de gebruikers en de bezoekers. “De laatste jaren merk ik dat we ons steeds bewuster worden van ons welzijn. Eten is ontzettend belangrijk geworden, we stoppen niet zomaar meer alles in onze mond. En er heerst een enorme sporthype. Gezondheid is belangrijk en dat zie ik ook terug in mijn werk als interieurarchitect”, zegt Evelien.

Sick Building Syndrome

Zo vanzelfsprekend als de aandacht voor onze gezondheid en welzijn nu is, is dat zeker niet altijd geweest. In 1984 constateerde de Wereldgezondheidsorganisatie al dat in zeker dertig procent van de bedrijfsgebouwen, zowel oud als nieuw, de gebruikers te maken kregen met gezondheidsklachten. De term Sick Building Syndrome was geboren. Desondanks zou het nog tientallen jaren duren voordat de bouwwereld er echt rekening mee ging houden.

“Dat komt denk ik door onderschatting en is daarnaast ook afhankelijk van de tijdgeest. Inmiddels weten we dat werknemers in gezonde kantoren productiever en creatiever zijn en dat er minder ziekteverzuim is”, stelt Evelien Koekkoek.

"Er is heel veel onderzoek gedaan naar het verbeteren van het welzijn van mensen in gebouwen. En wat de Well Building Standard zo bijzonder maakt is dat al deze factoren meetbaar gemaakt zijn. Het gaat niet om aannames, maar alles is gefundeerd door wetenschappelijk bewijs”, zegt Evelien.

Ze gaat verder: “Zij hebben in totaal 100 criteria opgesteld waaraan een gebouw moet voldoen om voor een Well Building-certificaat in aanmerking te komen. De criteria zijn onderverdeeld in zeven concepten: lucht, water, voeding, licht, vitaliteit, comfort en geest.”

De tekst gaat verder onder de foto

Desk-bikes

Het International Well Building Intitute werd na zes jaar onderzoek in New York in 2014 opgericht. Inmiddels zijn er ruim 1600 projecten aangemeld waarvan er 168 ook daadwerkelijk een certificering hebben gekregen. In Nederland gaat het om 56 geregistreerde projecten waarvan er vier een certificering hebben zoals bijvoorbeeld het Edge Olympic-bedrijfsverzamelgebouw in Amsterdam.

Zelf heeft Evelien nog niet aan een certificering meegewerkt in Nederland maar werkt ze uiteraard wel volgens dezelfde principes. “Bij HNK Arena en Norgine heb ik de Well Building-uitgangspunten toegepast. Naast aandacht voor gezonde lucht en voldoende beweging is in beide projecten ook veel aandacht voor ‘biophilic design’. Dat betekent dat je natuur een belangrijke rol laat spelen in het ontwerp. Bijvoorbeeld door zicht naar buiten te creëren, organische vormen te gebruiken of groen op de werkplek”, zegt Evelien.

Ze gaat verder: “Het is leuk om te zien dat, wanneer ik terugkom op een locatie, mijn ideeën ook daadwerkelijk zijn toegepast. Zo hebben we zit-sta bureaus en ‘desk-bikes’ geplaatst om beweging te bevorderen. Hier wordt veel gebruik van gemaakt.”

Het meest bijzondere aan de criteria van het Well Building Institute vindt Evelien dat alles inzichtelijk is geworden. “Het blijkt dat ik veel dingen al goed deed. Maar ik had daar nooit echt een wetenschappelijke onderbouwing bij. Nu is alles meetbaar en inzichtelijk en dat maakt het voor mij echt bijzonder”, besluit Evelien.

De zeven principes van Well Building

  • LUCHT Optimaal ventileren en uitstoot van fijnstof beperken voorkomt gezondheidsklachten.
  • WATER De waterkwaliteit in Nederland is al erg hoog, maar alsnog kan het gefilterd worden. Werknemers meer water laten drinken verhoogt hun gezondheid aanzienlijk.
  • VOEDING Frituur en frisdrank zouden uit den boze moeten zijn op de werkplek. Aanbod van gezonde voeding en informatie geven over voedingswaarden zou de norm moeten zijn.
  • LICHT Het is simpel: daglicht maakt gelukkig én stimuleert de productiviteit én speelt een belangrijke rol in het slaap-waakritme. Een juiste balans tussen kunst- en daglicht is dus essentieel.
  • VITALITEIT Een Well Building daagt gebruikers uit om niet te lang te zitten: dat is ongezond. Denk aan ‘desk bikes’ en zit-sta tafels.
  • COMFORT De akoestiek van een pand bepaalt voor een belangrijk deel hoe comfortabel mensen zich voelen. Geluidsoverlast, ook door rumoer, zorgt voor stress. Ook de mate van privacy die mensen ervaren, levert een bijdrage aan de gezondheid.
  • GEEST Kennis, rust en spel dragen bij aan een optimale geestelijke toestand dus een deel van beschikbare ruimte moet hiervoor worden ingericht.

Gerelateerde artikelen: