Column Milo Berlijn

Welkome gasten

Iets wat we al jaren wisten, wordt nu keiharde werkelijkheid. De hospitalitywereld staat namelijk in brand; er zijn grote tekorten aan medewerkers in de branche. Het is de hoogste tijd voor innovatief personeelsbeleid.

Eerder hadden we al te maken met problemen aan de productiezijde. Maar die losten we snel en vrij gemakkelijk op dankzij een aantal innovaties. Zo dreigden bijvoorbeeld kaviaar, zalm en paling uit te sterven, maar bedachten ‘slimmeriken’ een manier om ze voortaan te kweken. Houtkap kwam onder druk te staan, maar vernieuwende ontwerpers reageerden razendsnel en maakten stoelen en tafels van gerecycled plastic. De techniek zorgde ervoor dat we konden blijven zitten en dat we konden tafelen met kweekspul dat nauwelijks te onderscheiden was van echt. Maakte een ondernemer gebruik van deze innovaties, dan kon hij bovendien rekenen op een Duurzaam Ondernemen-sticker op zijn voordeur. Een dikke win-win voor iedereen.

Maar nu staan we voor de grootste innovatie van dit decennium. Want hoe gaan wij medewerkers binnenhalen, inwerken en behouden? Op dat gebied is de hospitalitywereld niet de meest innoverende bedrijfstak gebleken. In een recente discussie op internet werd gevraagd naar de mogelijke oorzaken voor het ongastvrije imago van de horeca. Een greep uit de reacties: gasten gedragen zich als koning; te weinig medewerkers die een horecavakopleiding hebben; slecht salaris en dito CAO; hoge werkdruk; er zijn geen goede mensen te vinden zijn, en zelfs: “het is de aard van het beestje”. Als we eerlijk zijn, weten we allemaal dat dit onzin is.

Want hoe kan het dat er horecabedrijven zijn waar studenten zonder horecaopleiding in de bediening staan, waar het elke avond volle bak is en gasten met een gastvrij gevoel naar huis gaan? Ligt dat aan de studenten? De gasten? Of …? Natuurlijk niet. Ondernemers moeten gaan innoveren. Medewerkers worden net zo belangrijk als gasten. Zorg dat ook zij zich welkom voelen, laat ze de eerste dag alleen maar rondkijken, geef ze goed te eten, zorg voor een duidelijk en goed inwerkprogramma, geef ze ‘talyor made’ bedrijfskleding, laat ze trainen en stuur ze een paar uurtjes naar huis als ze even niets te doen hebben. Flexibiliteit is niet voor niets een belangrijk thema bij jongeren.

Ook op dit terrein is innovatie nodig want medewerkers zijn de beste imagodragers van horecabedrijven. Zij zijn niet alleen het visitekaartje naar de gasten toe, maar ook naar hun eigen vrienden, ouders, ooms en tantes en sportmaatjes. Over een werkgever die zijn medewerkers onprofessioneel behandelt, wordt geklaagd. Op verjaardagen, in het café, op het schoolplein, in de sportschool en op social media. Mensen zijn - ook buiten de spoelkeuken - op de hoogte van uw doen en laten.

Meer dan u denkt. Het is een extra reden voor een innovatief personeelsbeleid. Zeker wie veel jeugdige medewerkers heeft, zou eens buiten de lijntjes moeten denken. Betrek bijvoorbeeld hun ouders bij het bedrijf. Nodig ze uit om te laten zien dat u een ‘echt bedrijf’ exploiteert en geen uit de hand gelopen hobby. Laat zien dat u serieus met uw medewerkers, uw bedrijf en bedrijfstak omgaat!

En als u dat doet dan zijn er in de toekomst zeker voldoende collega's die trots op hun vak zijn, die willen buffelen, die plezier scheppen in gastvrijheid. O ja, mocht u toevallig al innoverend personeelsbeleid voeren, dan kom ik met alle liefde bij u langs om mij te laten inspireren.

  • Milo Berlijn

Milo Berlijn

Milo Berlijn geeft namens TrainMark » al bijna twintig jaar trainingen en workshops in gastvrijheid aan het bedrijfsleven. Daarbij gaat hij eerst ‘undercover’ om daarna medewerkers heel direct te kunnen confronteren met (de tekortkomingen in) hun houding en gedrag. In Proef! Hospitality deelt hij zijn eigenzinnige kijk op en mening over actuele thema's in de hospitalitywereld.

[this div will be converted to an iframe]
×
×
×