• Codam Coding College, Amsterdam

Codam Coding College Amsterdam

Een programmeeropleiding waarbij je geen schoolgeld betaalt, er geen leraren zijn en je 24/7 terecht kan; dat is het Codam Coding College in Amsterdam. “Een 2.0 versie van het succesvolle 42 in Parijs”, zo stelt Rene de Groen, de bevlogen facilitair manager van Codam. We spreken hem eind juni, een week voor de officiële opening door Koningin Máxima.

Tekst: Studio Satelliet | Fotografie: Paul Jespers

Voor De Groen voelde het lezen van de vacature van facility manager bij Codam » als het aantrekken van een goed gesneden maatpak. En dat zie je nog steeds aan hem. Trots en met veel enthousiasme neemt hij je mee door het gebouw. Hij kent de leerlingen bij naam en betrekt ze bij zijn verhaal over de totstandkoming van deze bijzondere plek.

Codam is geïnspireerd op het Franse 42, één van de beste programmeeropleidingen ter wereld. Hier leer je coderen vanuit een projectmatig lessysteem en het peer-to-peer principe, wat inhoudt dat leerlingen elkaars werk beoordelen. Wat je achtergrond is maakt volgens De Groen niks uit. “Er zijn hier leerlingen die achter de vuilniswagen hebben gelopen of alleen hun vmbo hebben afgemaakt, en ook leerlingen die al twee masters hebben afgerond.”

Tekst gaat verder onder de foto

  • Codam Coding College, Amsterdam

Toen de eerste lichting studenten begon, was het pand nog een complete bouwput. “Alleen de bovenverdieping waar de computers staan was in orde. Leerlingen kwamen via de nooduitgang binnen. Een paar maanden later, in januari, hebben we de rest van de ruimtes opengesteld. Op dit moment lopen er zo’n 90 leerlingen rond, waar dit in het komende jaar opgebouwd wordt naar zo’n 400 à 500 leerlingen.

Hier hebben we in de inrichting natuurlijk al rekening mee gehouden. We hebben verschillende ruimtes voor overleg, ontspanning en studie, waarvan twee ruimtes met 240 iMacs in totaal. Studenten kunnen vanuit thuis in het systeem zien of er plek is om te werken. Daar komt bij dat de school letterlijk altijd open is”, zegt De Groen.

Tekst gaat verder onder de foto

  • Codam Coding College, Amsterdam

Corinne Vigreux, oprichtster van Codam én mede-oprichtster van TomTom, maakt zich hard voor meer vrouwen in de tech. Daarom is het streven van Codam om 50% vrouwelijke studenten te hebben. Dat het interieur een inclusieve uitstraling moest krijgen, was daarom belangrijk. De Groen vertelt: “Toen ik hier kwam werken was het gebouw nog kaal. Samen met projectinrichter GZ OfficeXperience », binnenhuisarchitect Ronald Klijnhout » en de directeur van Codam, David Giron, zijn we gaan nadenken over het interieur. Waar de een in beelden en schetsen dacht, dacht de ander in tonen en kleuren. Aan mij de taak om dit vervolgens te vertalen naar iets concreets wat functioneel, veilig en mooi is. Dat is mijn baan en daar ben ik goed in. Als er één zegt ‘ik wil een legotafel’, dan ga ik op zoek naar een meubelmaker die dit kan maken.” Hij gaat verder: “Het interieur moet toegankelijk zijn; je moet er een welkom gevoel bij krijgen. De ronde vormen en stoffen waren voor mij daarin heel belangrijk. Buiten het feit dat het meubilair in de kleuren van het logo moest zijn, moest het daarnaast zacht en mooi, maar toch ook leerlingproof zijn. Je wil niet elke week iets laten repareren.”

Tekst gaat verder onder de foto

  • Codam Coding College, Amsterdam

De Groen heeft het zijn missie gemaakt om omstandigheden te creëren binnen Codam waarin iedereen zich goed en veilig voelt en kan groeien. “De filosofie is om een community te bouwen. Ik bedoel, als de studenten aangeven dat ze met een dag hier niet geweest te zijn het gevoel hebben dat ze iets missen, dan is mijn doel wel grotendeels bereikt. Codam moet een omgeving zijn waarin ze zich kunnen ontplooien, niet alleen op studiegebied maar ook op sociaal vlak. Wat je nu al ziet is dat de studenten elkaar de normen en waarden binnen Codam bijbrengen. Iedereen is trots om hier onderdeel van te zijn en dat zie je”, besluit De Groen net zo trots.

Inspiratie in je mailbox?

Meld je aan en ontvang je inspiratie op het gebied van gastvrijheid en interieur automatisch in je mailbox!

* indicates required
Ik ben geïnteresseerd in:
[this div will be converted to an iframe]
×
×
×