Codam Coding College Amsterdam

Een programmeeropleiding waarbij je geen schoolgeld betaalt, er geen leraren zijn en je 24/7 terecht kan; dat is het Codam Coding College in Amsterdam. “Een 2.0 versie van het succesvolle 42 in Parijs”, zo stelt Rene de Groen, de bevlogen facilitair manager van Codam. We spreken hem eind juni, een week voor de officiële opening door Koningin Máxima.

Voor De Groen voelde het lezen van de vacature van facility manager bij Codam als het aantrekken van een goed gesneden maatpak. En dat zie je nog steeds aan hem. Trots en met veel enthousiasme neemt hij je mee door het gebouw. Hij kent de leerlingen bij naam en betrekt ze bij zijn verhaal over de totstandkoming van deze bijzondere plek.

Codam is geïnspireerd op het Franse 42, één van de beste programmeeropleidingen ter wereld. Hier leer je coderen vanuit een projectmatig lessysteem en het peer-to-peer principe, wat inhoudt dat leerlingen elkaars werk beoordelen. Wat je achtergrond is maakt volgens De Groen niks uit. “Er zijn hier leerlingen die achter de vuilniswagen hebben gelopen of alleen hun vmbo hebben afgemaakt, en ook leerlingen die al twee masters hebben afgerond.”

Corinne Vigreux, oprichtster van Codam én mede-oprichtster van TomTom, maakt zich hard voor meer vrouwen in de tech. Daarom is het streven van Codam om 50% vrouwelijke studenten te hebben. Dat het interieur een inclusieve uitstraling moest krijgen, was daarom belangrijk. De Groen vertelt: “Toen ik hier kwam werken was het gebouw nog kaal. Samen met projectinrichter GZ OfficeXperience, binnenhuisarchitect Ronald Klijnhout en de directeur van Codam, David Giron, zijn we gaan nadenken over het interieur. Waar de een in beelden en schetsen dacht, dacht de ander in tonen en kleuren. Aan mij de taak om dit vervolgens te vertalen naar iets concreets wat functioneel, veilig en mooi is. Dat is mijn baan en daar ben ik goed in. Als er één zegt ‘ik wil een legotafel’, dan ga ik op zoek naar een meubelmaker die dit kan maken.” Hij gaat verder: “Het interieur moet toegankelijk zijn; je moet er een welkom gevoel bij krijgen. De ronde vormen en stoffen waren voor mij daarin heel belangrijk. Buiten het feit dat het meubilair in de kleuren van het logo moest zijn, moest het daarnaast zacht en mooi, maar toch ook leerlingproof zijn. Je wil niet elke week iets laten repareren.”

De tekst gaat verder onder de foto

Community

De Groen heeft het zijn missie gemaakt om omstandigheden te creëren binnen Codam waarin iedereen zich goed en veilig voelt en kan groeien. “De filosofie is om een community te bouwen. Ik bedoel, als de studenten aangeven dat ze met een dag hier niet geweest te zijn het gevoel hebben dat ze iets missen, dan is mijn doel wel grotendeels bereikt. Codam moet een omgeving zijn waarin ze zich kunnen ontplooien, niet alleen op studiegebied maar ook op sociaal vlak. Wat je nu al ziet is dat de studenten elkaar de normen en waarden binnen Codam bijbrengen. Iedereen is trots om hier onderdeel van te zijn en dat zie je”, besluit De Groen net zo trots.

Gerelateerde artikelen: