• Circl, Amsterdam

Circulaire ontmoetingsplek Circl

Circl is een nieuw, circulair paviljoen aan de Amsterdamse Zuidas dat een initiatief is van ABN AMRO. Het pand herbergt vergaderruimtes, een rooftopbar met terras en op de begane grond een restaurant. Daarnaast fungeert Circl in haar totaliteit als living lab dat stimuleert ideeën en ervaringen over duurzaamheid en circulariteit te delen.

Duurzame en circulaire principes vormden de uitgangspunten bij de ontwikkeling van het gebouw. Veel onderdelen van Circl » hebben al een leven achter de rug; andere grondstoffen die gebruikt zijn voor de constructie en afwerking kunnen in de toekomst worden hergebruikt. Daarbij is het gebouw energiezuinig en demontabel ontworpen.

Verbinden van het exterieur met het interieur

In 2016 gingen horeca-exploitant Vermaat Groep » en interieurarchitectenbureau Ex Interiors » samen de uitdaging aan om een vernieuwend concept te bedenken voor het restaurant op de begane grond en de rooftopbar op de eerste verdieping van het paviljoen. De volgende stap was om verbinding te creëren tussen het exterieur van het gebouw en het interieur van de kelder en de begane grond, ontwikkeld door respectievelijk de Architekten Cie » en Doepelstrijkers ». Vanuit deze gelaagdheid zocht Ex Interiors naar een verbinding met het horecaconcept en de bezoekers.

Banken gemaakt van oude Auping matrassen en leer afkomstig van Nederlandse koeien. Vloeren samengesteld uit sloophout of transparante wekpotten in hoge wanden.

Het lijnenspel, de routing en logistiek moesten vloeiend in elkaar overlopen. Om de lengte van het gebouw te doorbreken en synergie met de bewegende delen te creëren, zijn er stalen frames in het restaurant geplaatst met opstellingen, die naar wens kunnen worden aangepast. Het centrale frame met de grote ronde tafel en de lange lunchtafels rondom het buffet vormt een kloppend hart in het restaurant.

Circulair eten en drinken

Op de begane grond van het paviljoen is Circl Restaurant gevestigd. Hier kan men dagelijks terecht voor diner, lunch of een informele borrel. In het restaurant wordt gekookt volgens het principe 'reduce, re-use en no waste'. Men werkt hoofdzakelijk met lokale seizoensproducten en koopt zodanig in dat wat er overblijft een nieuwe bestemming krijgt.

Transparantie over de herkomst van producten en de manier van bereiden is tevens vertaald in het interieur. De keuken is open en biedt bezoekers de kans om te zien en ervaren hoe er gekookt wordt. In het restaurant staan hoge wanden met gevulde wekpotten en flessen siroop als symbool voor het bewust omgaan met grondstoffen.

Ook bij de aankleding van het restaurant hebben bestaande materialen een tweede leven gekregen. Zo is er gebruik gemaakt van stoelen van ontwerper Dirk van der Kooij, geproduceerd van oude koelkasten. Ook de leren banken kennen een bijzonder verhaal. Oude matrassen van Auping zijn gerevitaliseerd en bekleed met zo duurzaam mogelijk geproduceerd leer van biologische Nederlandse koeien. De looiing van het TLC-leer is chroom- en aldehydevrij.

Circl is dé nieuwe ontmoetingsplek voor bedrijven, personeel en organisaties met een duidelijke ambitie: de transitie naar een circulaire economie versnellen.

Rooftopbar

Op de bovenste verdieping bevindt zich Circl Rooftopbar, grenzend aan de daktuin van het paviljoen. Overdag worden er bijzondere theeën geserveerd, terwijl men er 's avonds terecht kan voor een ontspannen borrel. Het interieur laat zich het beste omschrijven als een groene oase van rust, die in nauwe verbinding met buiten staat. Bezoekers worden omringd door verse bloemen en planten, die centraal in het uitgiftepunt staan en in hoge kasten achter matglas geplaatst zijn.

In de bar staan geen tafels en stoelen, maar lage lounge-elementen in diverse groentinten. De hoezen zijn verwisselbaar en hierdoor eenvoudig te reinigen of te vervangen. Door de elementen op te bouwen uit verschillende lagen kunnen alle gebruikte materialen worden vervangen of gerecycled aan het einde van de levensduur.

Met Circl is een nieuwe plek om te leren, te inspireren, maar vooral om te verbinden gecreëerd. Het heeft geleid tot een intensieve samenwerking tussen alle partijen en een niet vanzelfsprekende zoektocht naar circulariteit, waarin alle gebaande paden herzien moesten worden.

Dit artikel is een door Satelliet geredigeerde en bewerkte versie van de projectinformatie van Ex Interiors.

  • Eric Roest

Eric Roest
Creatief Directeur Satelliet Meubelen

'Circl is een gedurfd project. Het idee dat alles opnieuw gebruikt kan worden en niets wordt  weggegooid is totaal doorgevoerd en helemaal van deze tijd. Het verhaal klopt. Hier wordt vlees gefermenteerd, de groentes worden geweckt en je vind hergebruikt meubilair in het restaurant.'

Circl heeft zich gevestigd in het door ABN AMRO gebouwde paviljoen aan het plein voor treinstation Amsterdam-Zuid. Het volledig circulair gebouwde pand herbergt vergaderruimtes, een rooftop bar met terras en op de begane grond restaurant Circl. Hier zwaait chef Rudolf Brand de scepter. 

'De Vermaat Groep, die verantwoordelijk is voor het horecaconcept, heeft daar ook een bijzondere invulling aan gegeven. Zo wordt het eten op energiezuinige wijze bereid, ingrediënten binnen een  straal van 25 kilometer ingekocht en de maaltijd met elkaar gedeeld aan lange tafels. Wat dit concept mij vooral laat zien is dat hospitality allang niet meer voorbehouden is aan horeca alleen, maar ook in andere marktgebieden zoals leisure, retail en zorg. En hier op de Zuidas is het concept volledig geïntegreerd met de omliggende kantoren. Gastvrijheid is van belang in álle marktgebieden en het bewijs wordt hier geleverd!'

[this div will be converted to an iframe]
×
×
×