• Biophilic Design

Biophilic Design door Lianne Bongers

De toepassing van Biophilic Design op de werkvloer is enorm in opkomst en lijkt een vrijwel natuurlijke reactie op de oplopende (en daarom verontrustende) cijfers als het gaat om ziekteverzuim, gevoelens van stress en de tijd die we binnen en achter een scherm doorbrengen.

Biofilie betekent de ‘liefde voor het leven en levende systemen’. Dit duidt op de inherente band tussen mens en natuur. Biophilic Design komt voort uit deze gedachte en gaat over de innovatieve toepassing van natuurlijke elementen in een interieur- of bouwkundig ontwerp.

Lianne Bongers is interieurarchitect bij Studio Lime » en onderdeel van het collectief Biophilic Design Agency: “Ik ben ervan overtuigd dat Biophilic Design de toekomst van ontwerpen gaat bepalen.”

"Soms kunnen eenvoudige natuurlijke elementen in een werkruimte al een enorme impact hebben op hoe medewerkers zich voelen."

Volgens Bongers verliezen we in deze tijd van digitalisering en verstedelijking die cruciale band met de natuur, wat op het werk bijvoorbeeld kan leiden tot slechte prestaties, lage productiviteit en zelfs werkverzuim. Allemaal zaken die de medewerker, zowel als de werkgever, niet ten goede komen. Het doel van Biophilic Design is om mensen op een bewuste en onbewuste manier opnieuw contact te laten maken met de natuur; hetzij die oorspronkelijke band weer te herstellen.

Het nabootsen van de natuur of toepassen van natuurlijke elementen in woon-, werk- en leeromgevingen brengt ons terug in contact met de natuur en heeft een positief effect op het welzijn van de gebruikers. Dit zorgt dus niet alleen voor gezonde, productieve en gelukkigere werknemers, maar kan er ook voor zorgen dat de kosten die zijn gemoeid met zaken zoals werkverzuim drastisch worden teruggebracht.

"Ik ben ervan overtuigd dat Biophilic Design de toekomst van ontwerpen gaat bepalen."

Het investeren in Biophilic Design kan dus sneller terugverdiend worden dan je misschien zou denken. Daarnaast is het mogelijk om het op verschillende manieren toe te passen. “Soms kunnen eenvoudige natuurlijke elementen in een werkruimte al een enorme impact hebben op hoe medewerkers zich voelen.” aldus Bongers. Ze benoemd daarbij drie niveaus waarop het principe kan worden toegepast: wetende ‘natuur in de ruimte’, wat bereikt kan worden met direct fysieke natuur zoals water, bomen, planten, licht etc.; ‘indirecte natuur in de ruimte’, waarbij het gevoel van de natuur wordt opgeroepen door het gebruik van bepaalde zaken zoals bijvoorbeeld texturen, natuurlijk geometrieën en materialen; en als laatste de ‘natuur van de ruimte’, wat duidt op onze specifieke relatie met een bepaalde omgeving. Is deze ontspannend, herstellend en/of zelfs energie gevend?

Inspiratie in je mailbox?

Meld je aan en ontvang je inspiratie op het gebied van gastvrijheid en interieur automatisch in je mailbox!

* indicates required
Ik ben geïnteresseerd in:
[this div will be converted to an iframe]
×
×
×